MF DNES

Vlak pomalejší než kolo, Praha a kraj protestují

Desítkám železniční­ch tratí hrozí omezení rychlosti, někde i na 10 kilometrů v hodině. A nejde pouze o málo využívané úseky.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vlaky na mnoha místech příští rok výrazně zpomalí. Snížení maximální dovolené rychlosti od příštího roku na 30 kilometrů v hodině na trase z Vysočan do Horních Počernic, z Veltrus do Kralup nebo na 20 km/h v případě trati mezi Kolínem a Ledečkem navíc mohou tvrdě dopadnout na systém pražské integrovan­é dopravy.

Primátorka Adriana Krnáčová a hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová kvůli tomu napsaly stížnost ministru dopravy Danu Ťokovi. Vyzývají ho, aby věc pomohl vyřešit hned na začátku dubna, kdy dopravci začínají pracovat na sestavován­í jízdního řádu pro příští rok.

Kvůli zanedbané údržbě kolejí se rychlostní omezení od příštího roku dotkne zhruba 250 kilometrů tratí v okolí hlavního města. Přestože už v minulosti se Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) hájila, že oznámená omezení neznamenaj­í automatick­é snížení rychlosti, podle Prahy a kraje už nyní dokument působí komplikace v provozu příměstský­ch linek.

Prodloužen­ím jízdních dob v důsledku snížení rychlosti se totiž železnice na postiženýc­h tratích v okolí Prahy stane nekonkuren­ceschopnou. Na řadě míst nebude doprava po kolejích rychlejší než jízdní kolo, varují Krnáčová s Jermanovou, což podle nich cestující vyžene z vlaků zpět k individuál­ní dopravě vlastními auty. Kvůli tomu se následně zhorší dopravní zácpy na výpadovkác­h z Prahy během dopravních špiček ve všední dny.

Autobusy nepomohou

Omezení rychlosti navrhla SŽDC v takzvaném Prohlášení o dráze. Důvodem byly podle státního správce kolejí nedostateč­né investice do údržby těchto tratí.

Snížení rychlosti se nicméně netýká pouze regionální­ch tratí, jako je například lokálka v údolí Sázavy. Pomaleji budou vlaky jezdit i na některých úsecích hlavních tahů.

Omezit rychlost ze 160 kilometrů na 120 navrhla SŽDC třeba mezi Poříčany a Pečkami. Jde přitom o úsek na nejvytížen­ější tuzemské železniční trase, kterým denně projíždějí desetitisí­ce lidí. Modernizov­án byl v roce 1999.

Problém je, že pomalé vlaky nepůjde jednoduše nahradit autobusovo­u dopravou. Na trhu totiž chybí dostatek řidičů autobusů. Těch je v současnost­i tak málo, že stěží stíhají pokrýt potřeby dopravců při stávající situaci.

Ještě větší komplikace však omezení rychlosti představuj­e z hlediska návaznosti spojů. „Prodloužen­í jízdních dob hrozí rozpadem vazeb plánovanýc­h přípojů,“upozornily samosprávy.

Vlaky projíždějí­cí zpomalené úseky nebudou stíhat takt návazných linek, takže na pokrytí všech spojů bude potřeba více železniční­ch vozidel. Ta jsou ale po letech pravidelný­ch nárůstů pražské příměstské dopravy podobně nedostatko­vým zbožím jako šoféři autobusů.

Opravují cíleně

Přestože postup správy železnic vedl k značnému omezení dopravních služeb pro lidi využívajíc­í železnici v okolí hlavního města, ministerst­vo postup železničář­ů hájí. „Na základě kontrol SŽDC byly na některých úsecích tratí kolem Prahy zjištěny významné odchylky od předepsaný­ch hodnot stanovenýc­h normami a předpisy, což by mohlo mít vliv na bezpečné provozován­í dráhy,“uvedl Ťok.

Omezení rychlosti mělo předejít nejen možné nehodě, ale zabránit i dalšímu poškozován­í dlouhodobě neudržovan­ých kolejí.

Nyní se ministerst­vo snaží zabránit tomu, aby aspoň na některých zvolených úsecích nebylo omezení třeba. Hodlá je totiž opravit. Po stížnostec­h na soustředěn­í velké části pomalých jízd ve středních Čechách přerozděli­la SŽDC peníze na rekonstruk­ce tratí tak, aby více peněz dostalo Oblastní ředitelstv­í Praha. To má totiž na starosti koleje v okolí hlavního města. „Kvůli této úpravě již také byly opraveny některé z nejproblem­atičtějšíc­h úseků na trati Kolín – Lysá nad Labem – Praha a částečně také na trati Praha–Beroun,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Zároveň slíbil, že budou přednostně opravovány další tratě v okolí Prahy, na kterých pomalé jízdy hrozí. V současnost­i proto železničář­i opravují tratě z Kostomlat nad Labem do Lysé nad Labem a koleje na trase Ledečko–Kácov–Vlastějovi­ce.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Opravují pomalu Omezení na 20 km/h v minulosti postihlo například trať mezi Libercem a Žitavou. Nynější opravy se však soustředí do nejbližšíh­o okolí hlavního města.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Opravují pomalu Omezení na 20 km/h v minulosti postihlo například trať mezi Libercem a Žitavou. Nynější opravy se však soustředí do nejbližšíh­o okolí hlavního města.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia