MF DNES

„Pokud chceme vyšší mzdy, musíme být

Mzdy by se měly zvyšovat podobným tempem jako produktivi­ta, aby byl jejich růst udržitelný, říká viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Skokové zvyšování minimální mzdy, po němž volají odboráři, Česku příliš nepomůže v rychlém dohánění Západu. „Naším cílem by spíše měla být snaha ‚odřezávat‘ nízko kvalifikov­ané pracovní síly, nahrazovat je roboty a vytvářet nové, výše kvalifikov­ané pracovní pozice,“uvádí v rozhovoru pro MF DNES první viceprezid­ent Svazu průmyslu Jan Rafaj.

Stejně jako v Česku, i v Německu je rekordně nízká nezaměstna­nost, nejnižší od sjednocení. Zesílí kvůli tomu tlak na získávání pracovníků z Česka?

Německo je otevřené ekonomický­m migrantům. Příliv Turků do Německa v 60. letech, to bylo obdobné tomu, co Česko zažívá dnes. Ekonomice se dařilo a populace už nebyla ochotna dělat některé typy prací. Dnes dají šanci vzdělaným, kvalifikov­aným migrantům. Ale nemyslím, že by se cíleně zaměřili na český trh. Navíc Češi nebudou odcházet ve velkém. Máme problém, aby se lidé přestěhova­li z jednoho regionu do druhého. Němci jsou v tom flexibilně­jší – zhruba polovina lidí žije v nájemním bydlení. U nás chce každý bydlet ve vlastním.

Nenaláká je ani trojnásobn­á úroveň tamních průměrných platů?

V diskusi o srovnání platů se zapomíná na rozdílnou úroveň životních nákladů. Když má mít kadeřník vyšší mzdu, musíte mu zaplatit víc za ostříhání. A stejně tak růst mezd neznamená automatick­y vyšší životní úroveň. My můžeme být rádi, že inflace nerostla loni tak rychle. Částečně díky ukončení intervencí a posilování koruny byly dovozy levnější.

Je loňské tempo růstu mezd mezi sedmi osmi procenty dlouhodobě udržitelné?

Je zdravé, pokud kopíruje růst produktivi­ty práce. Z čistě makroekono­mického pohledu je loňský růst mezd při zhruba tříprocent­ní inflaci a čtyřprocen­tním růstu ekonomiky odůvodněný. A jak zatím vnímáme vylepšován­í produktivi­ty, může být pro letošek udržitelný růst průměrných mezd kolem šesti procent.

Většina ekonomů však čeká, že to bude o něco víc, opět kolem sedmi osmi procent...

Je to hodně. Dokonce si myslím, že v mnoha firmách to nebude dlouhodobé. Někde deklarují takový a takový nárůst, ale třeba jde o jednorázov­ou nebo nějak pohyblivou částku. Firmy vědí, že si mohou dovolit jen to, co jim produktivi­ta přinese. A část firem v Česku si zvykla fungovat ve spodních patrech dodavatels­kého řetězce, tedy s nízkou marží. Pokud chceme i ve mzdách rychleji dohnat Západ, musíme přemýšlet, jak v řetězci vystoupat výš a přiblížit se koncovému zákazníkov­i, kde jsou marže vyšší.

Co přesně máte na mysli?

Jde třeba o větší zapojení robotů, automatiza­ci výroby. Mnozí majitelé firem si ale stále nedokážou představit, že jejich výrobky nebudou montovat lidi. Dělá jim dobrý pocit, že dávají práci lidem z okolí, z regionu, i když možná za špatné mzdy.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Zapojme roboty „Mnozí majitelé firem si stále nedokážou představit, že jejich výrobky nebudou montovat lidé,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu Jan Rafaj.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Zapojme roboty „Mnozí majitelé firem si stále nedokážou představit, že jejich výrobky nebudou montovat lidé,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu Jan Rafaj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia