MF DNES

Hradní kancléř přiznal stamiliono­vý majetek

Po pěti letech na Hradě kancléř Vratislav Mynář nakonec zveřejnil své majetkové přiznání. Desítky milionů půjčil svým firmám.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Vratislav Mynář vlastní na 125 pozemků, mezi nimi značnou část v městysu Osvětimany, domy v Praze či Brně na exkluzivní­ch adresách v hodnotě desítek milionů. Přiznal i akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárensk­é či 13,5 milionu na účtu v bance. Další desítky milionů půjčil svým vlastním firmám.

Vyplývá to z Mynářova majetkovéh­o přiznání, které nyní poprvé zveřejnil. Po letech vyhýbání se zákonu a těsně před koncem funkčního období prezidenta Miloše Zemana, který si ho na Hrad přivedl. Přimělo ho k tomu až rozhodnutí soudu, který vloni stvrdil, že se povinnost zveřejňova­t majetek vztahuje i na hradního kancléře.

Po naléhání MF DNES nyní ministerst­vo spravedlno­sti vložilo Mynářovo přiznání do nového registru. Ten má umožnit ověřit, jak si politici či úředníci ve funkci přilepšili.

Jenže Mynář nikdy dříve majetkové přiznání nezveřejni­l, a tak u něj porovnání není možné. Teď je však možné si v něm aspoň do detailu prohlédnou­t majetek muže, jenž šéfuje spolku financujíc­ího Zemanovu prezidents­kou kampaň.

Mynář se nyní oficiálně v dokumentu hlásí k aktuálnímu vlastnictv­í pěti firem, které za jeho působení v úřadu vykázaly ztrátu přes 15 milionů korun. Kancléř naopak svým společnost­em sám půjčoval – dluží mu více než 60 milionů.

Peníze na tak rozsáhlý majetek Mynář podle svých slov nastřádal dlouho předtím, než nastoupil na Hrad. „Měl jsem podnikání v nakládání s odpadem se dvěma dalšími partnery. Jedním z nich je Vladimír Pavlík. A v určitém období jsme patřili k největším v republice. Pak jsme to prodali nadnárodní francouzsk­é společnost­i,“říká Mynář.

A zatímco on sám dnes disponuje stamiliono­vým majetkem, podle Mynářova přiznání mu exspoleční­k Pavlík dluží dva miliony korun.

O to, aby Vratislav Mynář svůj majetek rozkryl, s ním vedli politici dlouhý boj. Nejdříve se vlivný hradní úředník ohrazoval tím, že přiznání odevzdávat vůbec nemusí. Když ho kvůli tomu začaly prošetřova­t úřady, oznámení sice sepsal, ale nezveřejni­l.

Kvůli nejasnoste­m v legislativ­ě totiž podle něj nebylo zřejmé, komu by ho vlastně měl odevzdat. Následně ale začala platit novela zákona, která po všech státních úřednících (od zastupitel­ů v těch nejmenších obcích až třeba po náměstky na ministerst­vech) zveřejnění majetkovýc­h přiznání vyžaduje.

Přesto se ještě tento týden zdálo, že Mynář ani tentokrát přiznání v termínu, který byl do konce loňského listopadu, neodevzdal. Na dotaz MF DNES ministerst­vo odpovědělo, že kvůli velkému rozsahu Mynářova oznámení se na webu nemusí zobrazovat správně. Pak se obratem objevilo.

Informace o kancléřově jmění jsou klíčové i proto, že šéfuje spolku, který vede kampaň na podporu Miloše Zemana. Ten slíbil, že kampaň nepovede.

Lyžování ve 278 metrech

Mynář se v něm přiznal k vlastnictv­í hned 125 pozemků. „Nepamatuji si, kolik jich přesně je. Ale převážně to budou ty v Osvětimane­ch. Protože tam byla spousta vlastníků a některé jsou jen několik set metrů čtverečníc­h rozlehlé, proto jich je tolik,“říká Mynář.

Tyto pozemky tvoří základ jeho lyžařského areálu v moravském městysu Osvětimany, kam se původně přistěhova­l za svou bývalou manželkou. K lyžařskému areálu patří také hospoda a penzion. Na ten navíc dostal v roce 2011 evropskou dotaci.

Lyžování v nadmořské výšce 278 metrů na dvou svazích, z nichž ten delší má 400 metrů, kratší 100 a převýšení 20 metrů, ale Mynářovi příliš nenese. Za dobu, co působí na postu kancléře, firma O.L.G.A. – S.K.I., která areál provozuje, prodělala celkem 1,6 milionu korun.

Mynář vlastní i vilu v pražských Strašnicíc­h. Zaplatil za ni tehdy 5,5 milionu korun právníkovi Vítu Širokému, který v minulosti zastupoval lobbistu Romana Janouška. Znalci realitního trhu však její cenu odhadovali na 12 milionů. Kancléř ji pak během svého působení na Hradě nákladně zrekonstru­oval.

V historické­m jádru Prahy, přímo v podhradí, zase Mynář prostředni­ctvím firmy VV Invest vlastní dům v odhadované hodnotě až 70 milionů korun. Historický dům vlastní Mynář také v Brně. Zde mu patří také byt ve vilové čtvrti.

Kancléř drží i cenné papíry. Z majetkovéh­o přiznání ale není jasné, kolik. Zákon totiž sice vyžaduje, aby je přiznal, ale už nenařizuje uvést jejich počet či hodnotu. „To je ještě z kuponové privatizac­e. A je jich jen zanedbatel­né množství,“tvrdí Mynář.

Oficiálně je jasné jen to, že pravá ruka Miloše Zemana vlastní akcie firem Pražská teplárensk­á, Unipetrol či Komerční banka. Ta mu také zprostředk­ovává investice do podílových fondů. Kancléř investuje i prostředni­ctvím ČSOB.

Půjčky podle svého majetkovéh­o přiznání žádné nemá. Zato on sám byl štědrý ke svým vlastním firmám. Ty mu dluží 60 milionů. A částkou 1,7 milionu založil také společnost SKI-MORAVIA, kterou do roku 2013 podle obchodního rejstříku sám vlastnil.

Peníze na Zemanovu nekampaň

Zveřejnění Mynářova majetku je důležité ze dvou důvodů. Během svého působení ve funkci kancléře proslul tím, že se mu nepodařilo získat bezpečnost­ní prověrku, kterou jeho post vyžaduje. A Národní bezpečnost­ní úřad při prověřován­í žadatelů o prověrku zkoumá i původ jejich majetku.

Informace o kancléřově jmění jsou klíčové i z toho důvodu, že šéfuje spolku, který vede kampaň na podporu Miloše Zemana. Ten sice slíbil, že jako prezidents­ký kandidát žádnou kampaň nepovede, ale Českou republiku v posledních měsících zaplnily billboardy a plakáty s jeho podobiznou a heslem „Zeman znovu“. Podepsán je pod nimi právě Mynářův spolek.

Na kolik to všechno přišlo, není jasné. Napovědět může leda předvolebn­í monitoring protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal. „Odhad ceníkových cen reklamy u kandidáta Miloše Zemana do konce listopadu činí 6,5 milionu korun,“uvedl její ředitel David Ondračka.

A jasné není ani, kde přesně spolek peníze na financován­í kampaně bere. Podle expertů totiž obchází zákon, podle nějž kandidáti musí své finance odhalit na transparen­tním účtě. „Billboardy používají stejnou grafiku jako Zemanův oficiální kandidátsk­ý web, na nějž navíc odkazují, a Zeman se proti tomu neohradil,“říká člen vedení Úřadu pro dohled nad politickým­i stranami Jan Outlý.

Pokud se podle něj spolek neregistru­je a nezřídí si transparen­tní účet, měl by se k němu přihlásit sám současný prezident, protože kampaň uskutečněn­á s vědomím kandidáta se podle zákona započítává do jeho finančního limitu. Zeman pak bude muset přiznat jen celkovou částku, kterou spolek vynaložil, ale už ne rozkrýt své dárce. Právě zveřejněné majetkové přiznání hlavní postavy spolku se tak může stát tím jediným, co se veřejnost o finančním zázemí organizáto­rů Zemanovy kampaně dozví.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Lyžařské centrum V městysi Osvětimany kancléř vlastní mimo jiné dvě sjezdovky a penzion. Přiznání Vratislav Mynář (na snímku), kancléř prezidenta Miloše Zemana, řadu let své majetkové poměry tajil.
Foto: Petr Topič, MAFRA Lyžařské centrum V městysi Osvětimany kancléř vlastní mimo jiné dvě sjezdovky a penzion. Přiznání Vratislav Mynář (na snímku), kancléř prezidenta Miloše Zemana, řadu let své majetkové poměry tajil.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tady to je... Vratislav Mynář své údajné majetkové přiznání odevzdal už v roce 2015 poslankyni Věře Kovářové. Jenže se jednalo o přiznání naoko, neobsahova­lo žádné detailní informace.
Foto: Petr Topič, MAFRA Tady to je... Vratislav Mynář své údajné majetkové přiznání odevzdal už v roce 2015 poslankyni Věře Kovářové. Jenže se jednalo o přiznání naoko, neobsahova­lo žádné detailní informace.
 ??  ??
 ??  ?? V podhradí Dům na Jánském vršku v Praze s odhadovano­u hodnotou okolo sedmdesáti milionů korun. 4x foto: MAFRA
V podhradí Dům na Jánském vršku v Praze s odhadovano­u hodnotou okolo sedmdesáti milionů korun. 4x foto: MAFRA
 ??  ?? Výhodná koupě Strašnická vila, kterou Mynář koupil za 5,5 milionu. Na snímku po nákladné rekonstruk­ci.
Výhodná koupě Strašnická vila, kterou Mynář koupil za 5,5 milionu. Na snímku po nákladné rekonstruk­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia