MF DNES

Předpověď počasí na Vánoce

-

DJan Bohata redaktor MF DNES

vacet metrů vysoký je nový vánoční strom, který ozdobí Staroměsts­ké náměstí v Praze. Smrk ztepilý byl pokácen v Roztokách u Křivoklátu a na cestu do Prahy vyrazil s pomocí speciálníh­o tahače včera odpoledne.

Výběr a úprava stromu mají svou letitou tradici. „Kácení má své rituály, spolupracu­jeme s Jiřím Vorlíčkem, mistrem republiky v řezání motorovou pilou,“vysvětlil Petr Hozák ze společnost­i Taiko, pořádající pražské vánoční trhy a pečující také o výběr a instalaci stromu.

Vybraný smrk se musí nejprve zajistit jeřábem, teprve poté může přijít ke slovu pila. To znamená, že nespadne, ale po dokonané dřevorubec­ké akci zůstane pevně viset. Poté se musí kmen opracovat na průměr 50 centimetrů, což je průměr kotevní jímky.

Teprve posléze je možné upravit větvě, položit ho na valník s nosností 60 až 80 tun a odvézt. Cesta do Prahy se však musí správně zvolit. K transportu do hlavního města je třeba zohlednit, zda tahač projede zatáčkami a zda jej unesou mosty.

Náklad zamíří nejprve na pražské parkoviště firmy, která se o dopravu stará. Teprve poté v noci z pondělí na úterý bude odvezen na Staroměsts­ké náměstí, kde jej technici postaví a zakotví do dva metry hluboké jímky. Strom samozřejmě zajistí i pomocí ocelových lan a zavážou. Do rána ho technici připraví na zdobení.

To se dělá ze dvou plošin a trvá dva dny. I to je složitý proces. Jen světýlek se umístí několik desítek tisíc.

„Strom se rozsvěcí prostředni­ctvím animací, uvnitř jsou namontovan­é reprodukto­ry. Ty letos budou rozmístěny i po obvodu Staroměsts­kého náměstí,“popsal jednu z novinek Petr Hozák. Animace bude probíhat od půl páté do půl desáté, kdy bude v pravidelný­ch intervalec­h k vidění.

Strom bude na místě až do Tří králů. Pak se rozřeže a jeho větve poslouží tradičně slonům a zubrům v pražské zoo jako delikatesa.

Smrk ztepilý z Roztok u Křivoklátu byl vybrán pro Prahu na základě tipovací soutěže.

Stál u náhonu vodní elektrárny a při větších poryvech větru docházelo k jeho kontaktu s dráty vysokého napětí. Jeho majitel měl proto v plánu ho příští rok pokácet.

 ??  ??
 ??  ?? Náročná cesta Smrk porazil dřevorubec­ký mistr ČR.
Náročná cesta Smrk porazil dřevorubec­ký mistr ČR.
 ?? Foto: Y. Renelt, MAFRA ??
Foto: Y. Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia