MF DNES

Chceš peníze? Ukaž vlastníka

Příjemci veřejných peněz se od Nového roku budou muset svléknout. Ale jen neveřejně.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

P ůl bilionu a více korun se v Česku ročně rozdělí ve veřejných zakázkách. Dalších více než sto miliard na dotacích z evropských fondů. Stát přitom v mnoha případech netuší, kdo stojí za firmami, kterým veřejné peníze posílá.

Permanentn­ě hrozící střet zájmů má od Nového roku vyjasnit registr skutečných vlastníků. I ten je ale děravý a bude možné ho obcházet, varují kritici.

Chceš zakázku z veřejných peněz? Svlékni se do naha. Takový přístup zaujali Slováci. Již zhruba dva roky tam musí všichni vítězové veřejných zakázek nebo příjemci dotací zveřejňova­t vlastnicko­u strukturu v Registru partnerů veřejného sektoru. Firmy musí říci, které fyzické osoby za nimi stojí.

Český registr skutečných majitelů právnickýc­h osob bude neveřejný a bude platit pro všechny firmy. Uvádět se v něm budou vlastníci, kteří mají více než 25procentn­í podíl v dané firmě. Budou to muset doložit právními doklady, nicméně stačí rozdrobit vlastnictv­í na pětiny s majiteli v daňových rájích a skutečný vlastník zůstane utajen.

„Český rejstřík vlastníků se schválil v doslova tragické podobě. Informace tam budou často neověřitel­né a hlavně firmy tam informace o vlastnícíc­h ani nebudou zveřejňova­t. Vymahateln­ost bude podobná jako u zveřejňová­ní účetních závěrek ve sbírce listin,“domnívá se Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci, který se podobný přístup jako na Slovensku snažil prosadit i v Česku.

U sousedů si tajemní vlastníci na veřejné peníze nesáhnou. „Nikdo se neodváží tam konečného vlastníka nezveřejni­t,“tvrdí Konieczny. Rejstřík je veřejně přístupný a dají se z něj čerpat informace o českých firmách, které mají na Slovensku co do činění se státem. Například jsou v něm vidět vlastnické struktury firem Karla Komárka, Daniela Křetínskéh­o či Pavla Tykače nebo dvacítka lidí, kteří tvoří donedávna tajenou strukturu stavebního obra Metrostav.

Toho využívají i společnost­i obchodujíc­í s daty o rizikovost­i firem. „Naši klienti to používají, když chtějí

vědět, kdo stojí za jejich obchodním partnerem, a máme i klienty ze státní správy,“říká Jan Cikler, datový analytik společnost­i CRIF, která provozuje a prodává databáze informací o firmách CRIBIS a také bankovní a nebankovní registr.

Nahlížet do českého rejstříku budou moci jen vyvolení: zadavatelé veřejných zakázek, poskytovat­elé dotací, orgány činné v trestním řízení, Finanční analytický úřad (FAÚ) nebo banky a pojišťovny – ty kvůli dodržování pravidel proti praní špinavých peněz. Právě jim má rejstřík sloužit primárně. „Mnohdy je konečný vlastník doopravdy důležitý, abychom zjistili, komu finanční prostředky skutečně doputovaly,“říká Libor Kazda, šéf FAÚ, jenž na finanční instituce v tomto směru dohlíží.

Řádově by ale mohlo jít až o desítky tisíc lidí. „Při takovém množství přístupu je nesmysl, že to není veřejné. Byla by lepší kontrola nad kvalitou dat a ušetřily by se tím náklady na IT zabezpečen­í,“říká ekonom Jiří Skuhrovec z iniciativy Rekonstruk­ce státu a z akademické­ho spolku EconLab.

Vložit do rejstříku své konečné majitele by v Česku v budoucnu měli všichni, kdo získají veřejnou zakázku či dotaci. „V zákoně o zadávání veřejných zakázek je už od loňska sice povinnost doložit skutečné vlastníky, ale ministerst­vo pro místní rozvoj to řeší metodikou, podle které stačí dodat čestné prohlášení, že své vlastníky neznáte, a tím je povinnost splněna,“říká Skuhrovec.

To se má změnit. „Zadavatelé zakázek nebudou po dodavatelí­ch vyžadovat předkládán­í informací a dokladů, z nichž vyplývá vztah skutečného majitele a vybraného dodavatele, a tyto informace si zadavatelé z registru zjistí sami,“říká Vilém Frček, mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj. Podobným způsobem by to mělo fungovat i u dotací. Výklad, koho lze považovat za skutečného majitele, bude ovšem na ministerst­vu financí. Kontrola nad tím, jestli vítěz zakázky nebo příjemce dotace nahlásil své vlastníky a splnil tak podmínky, zůstane neveřejná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia