MF DNES

Exkluzivní průzkum: ANO 27,7 %, KSČM 11,9 %, ČSSD 11,7 %

Dva týdny před volbami do Sněmovny posilují Piráti a Okamurova strana

-

Petr Suchomel reportér MF DNES

Přesně dva týdny před otevřením volebních místností se zdá, že nadějí ANO na přesvědčiv­é první místo nic neotřese. Exkluzivní průzkum agentury STEM/MARK pro MF DNES mezi tisícovkou respondent­ů přisuzuje Babišovu hnutí 27,7 procenta hlasů.

O druhou pozici soupeří KSČM s ČSSD, obě však na hlavního favorita ztrácejí šestnáct procentníc­h bodů.

Jeden z posledních průzkumů před volbami potvrdil dlouhodobý trend, přinesl však i nové zjištění: v cílové rovince kampaně se některé hlasy tříbí. Ve prospěch Pirátů, a především SPD Tomia Okamury.

SPD, černý kůň voleb

Možný vstup Pirátské strany do Sněmovny potvrdila už třetí agentura za sebou, aspirují na sedm procent hlasů. Rychlý růst Okamurovy SPD pak lze považovat za hlavní zprávu závěru kampaně. V průzkumu pro MF DNES strana zaujala s devíti procenty čtvrté místo a porazila ODS, TOP 09 i lidovce.

„Z Pirátů i SPD se opravdu stávají černí koně voleb,“potvrzuje šéf průzkumu Pavel Šimoník. „Voliči o nich zjevně přestali uvažovat tak, že by svůj hlas prohospoda­řili. A to je ještě více aktivizuje – více energie dávají do kampaně, objíždějí regiony, a tím více sílí,“říká výzkumník.

Premiér: Babiš, nebo Okamura

Ač favorit voleb ANO dnes v preferencí­ch nedosahuje někdejších třiceti procent hlasů a v posledních měsících mírně oslabuje, další část průzkumu naznačuje, že stále může přesvědčit nové voliče. Dominuje totiž také v úvahách dosud nerozhodnu­tých, jichž je podle průzkumu celá čtvrtina. Volbu Babiše připouští každý pátý z nich, druhá ČSSD má u nich zhruba stejně jako v žebříčku preferencí 12 procent.

Nerozhodnu­tí by teoreticky mohli nakonec „zachránit“i hnutí STAN. V preferencí­ch má jen tři procenta, mezi váhajícími však sedm.

MF DNES dala 1 046 Čechům také vybrat, koho by chtěli za premiéra. Odpovědi vyzněly příznivě opět pro Okamuru. Je jediným politikem, jehož by do čela vlády posadilo více lidí, než kolik je rozhodnuto volit jeho stranu. S jedenácti procenty skončil hned po Babišovi na druhém místě. „Čeští voliči tradičně hledají vůdce. Pokud má strana silnou osobnost, dokáže ji protáhnout volebním soubojem velmi dobře. A to je případ Okamury. Mluví srozumitel­ně a ví, co jeho cílová skupina chce slyšet. Proto je jeho potenciál ještě širší než potenciál jeho strany,“vysvětluje Šimoník.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia