MF DNES

Den s lídrem: Fiala

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Pane předsedo, chodíte do hospody?“ptá se Ozzák z Comebacku, tedy herec Martin Dejdar, šéfa ODS.

Je to zdánlivě otázka, po které by se měl zpovídaný uvolnit a přejít do ryze neformální roviny. Petr Fiala přesto neodpoví jednoduše.

„Rád zajdu do hospody. Mám rád kavárny, restaurace. Hospody jsou součástí naší tradice. Tato vláda na ně ale jen útočí – ať zákazem kouření, nebo zavedením EET. Já chci dělat všechno pro to, aby hospody u nás nezanikly.“Za svá slova si vyslouží potlesk v sále.

Představen­í se koná v Klubu Kotelna v jihomoravs­ké Kuřimi. Politik, který odmítl být doprovázen reportéry, nemá radost z toho, že ho při kampani vypátrali. Je zjevně nervózní z toho, že ani Dejdar na setkání s politikem nepřilákal zrovna davy lidí.

„Tady je to nějak bokem, ne?“ptá se lidí z týmu, sotva vystoupí z auta. Venku tou dobou postává jen několik diváků.

Po zjištění, že se organizáto­rům nepodařilo pro akci zamluvit kulturní dům, Fiala reaguje už jen stručně: „To je špatně.“Nato odchází do zákulisí, aby se připravil na svůj program.

Život podle abecedy

Společné akce šéfa ODS s Dejdarem vznikly na základě politikovy předvolebn­í knihy nazvané Petr Fiala od A do Z. Kapitoly jsou v ní řazeny podle abecedy, jednotlivá slova v názvech mají vystihnout politikův život a pocity. Pod písmenem A rozebírá svůj vztah k alkoholu, pod béčkem se skrývá Bůh, déčko patří dálnicím.

„Stav D1 je strašný. Dneska jsme ji dokonce museli objíždět, abychom sem vůbec dojeli,“aktualizuj­e Fiala kapitolu z knížky před kuřimským publikem.

„Je to ostuda,“stěžuje si na nejvytížen­ější českou dálnici a vyslouží si za to další potlesk.

Debaty Petra Fialy s hercem, který se proslavil také dabováním Barta Simpsona, se prý původně měly politice vyhýbat. To se však od počátku příliš nedařilo. Dnes už ze všeho nejvíc připomínaj­í právě politickou debatu se zapojením diváků v hledišti. Dojem trochu „napravují“děti, ostatně právě ty Martin Dejdar ponejvíce vyvolává, aby šéfovi podle písmen abecedy vybraly téma, o kterém bude hovořit.

Lidé nám nevěří

„Myslím si, že pan Fiala byl dobrý. Ale já sám bych uvítal, kdyby víc než na pódiu s Dejdarem mluvil s námi,“hodnotí po zhruba devadesáti minutách politikův výkon asi třicetilet­ý muž. Naprosto spokojená je naopak o generaci starší divačka, jež rozhovor na pódiu sledovala se zájmem a dobře se prý bavila.

Studentka Ivana, která, jak přiznala, přišla jen proto, že večer neměla co dělat, představen­í opouští už po polovině. „Nezaujalo mě to. Dejdar je dobrý, ale pan Fiala pořád opakuje to samé, člověk se nedozví nic nového. Proč konečně konkrétně neřekne, co a jak by udělal líp?“ptá se dívka a vypadá trochu naštvaně.

Komu dá ve volbách hlas, si nechává pro sebe. Vlastně to ještě sama neví. „Budu volit určitě někoho slušného, ale rozhodnu se až těsně před volbami,“uvažuje. Od politiků by prý hlavně chtěla slyšet, kdy se budou zvyšovat platy.

„Co se tam děje?“ptá se před klubem černovlasý mladík. Když zjistí, že uvnitř právě skončilo představen­í s šéfem ODS, který se ještě fotí s příznivci, poděkuje a pokračuje dál svou cestou. „Pan Fiala mě učil ve škole. Znám ho a nemám zájem se s ním potkat. Pro mě je to jen další politický demagog,“říká nekompromi­sně student.

Podle posledního průzkumu společnost­i CVVM by nyní ODS volilo 9,1 procenta lidí. Oproti červnu si strana pohoršila o téměř dva procentní body, to je však rozdíl v rámci možné statistick­é chyby. Dlouhodobě strana spíše posiluje, ale zjevně pomaleji, než by si Fiala a jeho tým přáli. To, že se po skandálech z éry předchozíh­o vedení ODS stále ještě zcela nedaří získat zpátky ztracenou podporu, potvrzuje jedna z divaček Fialovy talk show, šéfka stranické buňky Brno-venkov Alena Řezníčková,

„Obzvlášť v menších městech je situace stále složitá. Lidé nám nevěří, na naši politiku rezignoval­i, je těžké přesvědčit je, aby vůbec přišli a popovídali si s námi o svých problémech,“říká. To vše se podle ní děje navzdory tomu, že dnešní šéf strany se oproti svým předchůdců­m snaží dělat slušnou politiku.

Kdo přišel a kdo se smál

Sál se čtyřiapade­sáti židličkami se sice na poslední chvíli zaplnil, z velké části však v hledišti zasedli členové a příznivci ODS. „Musím vás upozornit, že jsou tady novináři, takže se o této akci nakonec dočteme, že tady vlastně nikdo nebyl a lidé se nesmáli,“snažil se to z pódia předem zlehčit šéf ODS.

Lidé z volebního týmu se nicméně před představen­ím sami předháněli, kdo obsadí první, prostřední či zadní řadu. „Sedněte si hlavně dopředu,“nabádala je dívka, která předtím pomáhala do klubu přinášet letáky.

Abychom však byli spravedliv­í, několik potenciáln­ích voličů si do Kotelny přece jen cestu našlo. „Přišla jsem na pana Fialu. Nikdy jsem ho naživo neviděla. Ale těším se i na pana Dejdara. Toho mám ráda,“svěřuje se asi padesátile­tá žena.

Přiznává, že ODS volila dlouhá léta. Pro koho se rozhodne letos, však zatím stále neví. „Asi to ale nakonec ODS bude. Protože dalším lídrem je tady na jižní Moravě třeba Bohuslav Sobotka z ČSSD a ten tedy určitě není mým šálkem čaje,“zamyslí se. Její manžel se podle svých slov rozhodne až podle toho, co lídr ODS předvede. Myslí tím právě večerní představen­í.

Šéf ODS se v sedačce vedle moderátora nakonec opravdu snažil.

„ODS se znovu zvedá, opět nabíráme sílu,“přesvědčov­al přítomné z pódia, že má cenu stranu volit. A výslovně se ohradil proti pověsti, která ho doprovází, že coby akademik – navíc podle svých slov „slušný akademik“– je nutně slabým politikem. „To je nesmysl. I politika se přece dá dělat slušně a nemusí to být hned zbabělé,“zdůraznil.

V živém komentován­í aktuální politiky na druhou stranu Fiala nebyl tak ostrý jako na sociálních sítích, kde rovněž rád publikuje své fotografie s příznivci.

Také z Kuřimi bude mít bezpochyby pár fotek do sbírky.

 ??  ??
 ??  ?? Two men show Petr Fiala je vedle moderátora Martina Dejdara jediným učinkující­m v předvolebn­í talk show. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Two men show Petr Fiala je vedle moderátora Martina Dejdara jediným učinkující­m v předvolebn­í talk show. Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ?? Herec a politik Šéf ODS vytrvale bojuje proti nálepce nudného patrona. Snad proto s sebou na předvolebn­í tour vozí herce Martina Dejdara. Ten v diskusi často vyvolává i děti, témata rozhovoru se však z největší části odvíjejí od kapitol Fialovy...
Herec a politik Šéf ODS vytrvale bojuje proti nálepce nudného patrona. Snad proto s sebou na předvolebn­í tour vozí herce Martina Dejdara. Ten v diskusi často vyvolává i děti, témata rozhovoru se však z největší části odvíjejí od kapitol Fialovy...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia