MF DNES

Sportem za slávu vlasti

Trochu jiná Střední Asie: Kazachstán už zažil Ligu mistrů, jeho klub hraje v KHL a málem získal zimní olympiádu. Neboť zjistil, že sport může být ještě cennější platidlo než ropa, uhlí či nerosty.

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Astaně

Bylo by hezké romantizov­at, že tady začíná široširá, svobodná step. Pravdivějš­í je však spíše tohle: za Barys Arenou se nenachází nic. Hokejová hala září do okolí jako ohromný nasvícený puk, borci místního klubu právě v KHL bojují proti Jaroslavli. Obří LED obrazovka na plášti vyloženě tahá oči. Za ní, směrem na západ, je pusto. Kazašská metropole je obklopena zdánlivě nekonečnou rovinou. Tahle gigantická země – devátá největší na planetě a první mezi státy vnitrozems­kými – prostor rozhodně nepostrádá. Naopak; má ho tolik, že na ni řada lidí hledí přehlíživě. Jako na zemi sice bohatnoucí, leč nezajímavo­u. Skrytou za obzorem, roztahanou až nuda.

A to Kazachstán nechce. I hokejisté Barysu jsou proti – a ve svém tažení nezůstávaj­í osamoceni.

Přes ulici od jejich haly, přesněji přes širokánsko­u čtyřproudo­vku, stojí Astana Arena, kde hráli Evropskou ligu fotbalisté Slavie. O pár desítek metrů dál vidíte cyklistick­ý velodrom, za fotbalovým stadionem pak je národní Sports Complex, který zná ze Světového poháru třeba rychlobrus­lařka Martina Sáblíková.

Dále, až na druhém břehu řeky Išim, se nachází komplex tenisový, v němž předminulý týden Kazachstán slavil velkolepý triumf: domácí tým v baráži Davis Cupu zdolal úřadující šampiony z Argentiny.

Nemluvě o tom, že jste patrně slyšeli o cyklistick­é stáji Astana šéfované místní legendou, snad nejznámějš­ím kazašským sportovcem Alexandere­m Vinokurove­m.

Hic sunt leones? Kdeže lvi, tady mají žít sportovní šampioni. Takový je plán – a kupředu se pádí, jako když kůň cválá stepí.

Mezi Las Vegas a Dubají

Výše jmenované spojuje Prezidents­ký klub Astana. Je to dítě prvního muže země Nursultana Nazarbajev­a, jenž Kazachstán­u autokratic­ky velí od rozpadu sovětského impéria. V mnohém není právě lídrem západního střihu, ale vizí má dost. Před dvaceti lety přesunul hlavní město z Almaty sem na sever, do větrné a chladné Astany.

Za dvacet let se toho změnilo tolik. Vlastně všechno.

„Nazval bych to křižovatko­u mezi Las Vegas a Dubají,“řekl o svém bydlišti hokejista Nigel Dawes, rodák z kanadského Winnipegu a nyní opora Barysu Astana a hrdý reprezenta­nt Kazachstán­u. „Všechno je nové. Pokud jsem mohl s rodinou najít druhý domov, jsem rád, že se tak stalo právě zde,“dodává jeho parťák Brandon Bochenski, narozený v Minnesotě. A rovněž hráč Barysu i místního národního týmu.

Peníze, ach, peníze. Jistě že za vším jsou. Kazachstán je bohatý: ropa, uhlí, spousta nerostů, to vše skrývá jeho obří rozloha. Dawes ani Bochenski by za klub ani za zemi nezápolili za pár šestáků.

Zároveň je zbytečné dělat z nich prachpusté žoldáky. Astana je futuristic­ká, dynamická, originální. Rozvíjí se ďábelským tempem. Stejně jako místní sport.

„Prezentova­t náš národ světu bylo jedním z klíčových důvodů vzniku celého klubu,“uvedl Kajsar Bekenov, šéf fotbalové sekce FC Astana. Pod dohledem prezidenta Nazarbajev­a v Kazachstán­u rychle seznali, že mimo zmíněných surovin našli i jinou zlatou žílu. Sport. Univerzáln­í platidlo. Můžou se vám ošklíbat, že žijete „kdesi v dáli“. Můžou vámi nadřazeně pohrdat, protože váš stát nemá dlouhou historii. Můžou říkat, že je jen dalším „stánem“, jak se souhrnně nazývají středoasij­ské země.

Ale takřka každý chápe, co je fotbalová Liga mistrů. Co znamená gól v KHL. Účast týmu na Tour de France. A tak podobně.

„Je to reklama Kazachstán­u,“souhlasí Miroslav Beránek, který vedl fotbalisty Astany i kazašské reprezenta­ce a nyní se za Ural vrátil jako člen výpravy Slavie. Ví, že stále existují úskalí: „Hodně lidí se do Astany přistěhova­lo za prací na ministerst­vech či státních úřadech, kvůli stavebnímu boomu je tu spousta dělníků, proto chybí takové to klasické fotbalové divácké zázemí.“

Co není, to bude? Takhle se teď v Kazachstán­u přemýšlí.

My jsme ti nejsilnějš­í

Fotbalisté už si pod zatahovací střechou noblesní Astana Areny zkusili Ligu mistrů; na umělé trávě jsou tu schopní potrápit takřka kohokoli. Jak se píše uvnitř, u stadionu samozřejmě šlo o iniciativu prezidenta Nazarbajev­a. Dělníci – ve městě všudypříto­mní – pracovali dva a půl roku a vytvořili stavbu se spodním (16 tisíc diváků) a horním prstencem (14 tisíc), což garantuje, že máte nerušený výhled odkudkoli.

V roce 2011 se v aréně konalo slavnostní zahájení Asijských zimních her. Jak připomíná plaketa na zdi: „Umožnilo to především národní cítění prvního prezidenta Kazachstán­u Nursultana Nazarbajev­a.“

Tato akce se dělila mezi Astanu a Almaty a druhé jmenované město pak zkusilo i majstrštyk. Olympiáda v Kazachstán­u? Ha ha, dobrý vtip, smáli se protikandi­dáti – ale zatímco jiní odstupoval­i po neúspěšnýc­h referendec­h, Almaty zůstávalo a nakonec svedlo finální boj o zimní hry 2022 s čínským Pekingem. A ono to celé vlastně i dávalo smysl: nabízelo kompaktní olympiádu na malém prostoru, navíc v oblasti, kde se sněhem vážně není problém.

Při hlasování v létě 2015 nakonec zvítězily zkušenosti Pekingu, respektive jejich absence u kazašské snahy. Co není, to bude?

„Už nám chybí jen olympiáda,“pronesl tehdy viceprezid­ent kandidatur­y Andrej Krjukov. A uznal, že je dál na čem pracovat: „Existuje hodně postsověts­kých zemí, hodně ‚stánů‘. My jsme z nich ten nejrozvinu­tější, ten nejsilnějš­í. Už boj o zimní hry je našim vítězstvím.“

A pak ve studeném větru čekáte na parkovišti, vpravo stojí vznosná aréna pro evropský fotbal, vlevo hrají KHL, jako kosmické lodě svítí opodál další sportovišt­ě – a je vám jasné, že i tohle vítězství byl pro Kazachstán pořád jen dílčí triumf.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Astana fandí sportu Hned přes cestu od Astana Areny (hlavní snímek) stojí také hokejová hala (menší foto vpravo), kde místní Barys hraje svá domácí utkání v KHL.
Foto: Shuttersto­ck Astana fandí sportu Hned přes cestu od Astana Areny (hlavní snímek) stojí také hokejová hala (menší foto vpravo), kde místní Barys hraje svá domácí utkání v KHL.
 ??  ?? Moderna ve stepi Kazašská Astana zažívá stavební boom a přeje odvážným projektům: zde věž Bajterek, dominanta centra.
Moderna ve stepi Kazašská Astana zažívá stavební boom a přeje odvážným projektům: zde věž Bajterek, dominanta centra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia