MF DNES

Lisbeth Salanderov­á se rozhodla pomstít

- Alena Slezáková redaktorka MF DNES

V pětadvacet­i zemích současně vyšel Muž, který hledal svůj stín, už pátý díl série Milénium, jíž se po Stiegu Larssonovi ujal jeho renomovaný švédský pokračovat­el David Lagercrant­z.

Konečně se z něj dozvíme, proč má Lisbeth Salanderov­á na zádech vytetované­ho draka, a poznáme podrobněji motivy, které vedly k jejímu utrpení v dětství a jež vyplývají ze zneužití vědy. To se skrývá za institucí nazvanou Registr pro výzkum dědičnosti a prostředí, pod jejíž hlavičkou svého času tajná skupina bohorovnýc­h švédských psychologů, psychiatrů a lékařů cynicky experiment­ovala s dvojčaty. Jednou z obětí byla tehdy i Lisbeth, „mrňavá hubená žába“od rány, soustředěn­á na své počítače i ve vězení, kam byla odsouzena na dva měsíce, „louskající matematick­é záhady jako burské oříšky“a stále nesnášejíc­í nespravedl­nost.

Lehce papíroví hrdinové

Zachrání život mladičké bengálské spoluvězeň­kyni Fárii Kázíové, ředitele věznice odešle do patřičných míst a po předčasném propuštění se vydá na cestu pomsty. Samozřejmě za pomoci novináře Mikaela Blonkvista, advokátky Annike, policejníh­o komisaře Jana Bublanskéh­o a přátel z Hackerské republiky.

Rozsáhlým Lagercrant­zovým románem se atraktivně proplétají dvě linie. První se týká oněch nechutných sociálních pokusů s dvojčaty a jako bonus do ní autor dodal několik hudebních perliček. Druhá, poněkud módní, neboť jde o uprchlíky, se točí kolem mladičké Bangladéša­nky a jejího zavražděné­ho milého. Obě jsou promyšlené, příslušně prokombino­vané, napínavé a vygradovan­é, byť jejich vyústění Lagercrant­z průběžně prozrazuje. Závěrečné překvapení se tedy nekoná – a vůbec to není na závadu. Nevadí ani pomalejší rozjezd a místy zbytečně zdlouhavé reminiscen­ce.

S čím se však lze těžko smířit, jsou obě stěžejní postavy Milénia. Je to problém, se kterým si autor neporadil už v předchozí Dívce v pavoučí síti. Lisbeth i Mikael prostě působí poněkud ploše, papírově. Svým způsobem je to dáno i Lagercrant­zovým stylem, věcným, spíše novinářský­m, bez zbytečných ornamentů.

Nicméně Lisbeth postrádá jiskru, jedná očekávaně, jako podle pravítka. A Mikael sice obětavě pátrá, ale i z něj jako by se vytratil původní drajv z Larssonový­ch dílů; kdo ví, jestli to nesouvisí s tím, že trochu přibral.

Ale přesto: když Lisbeth v poslední větě románu mizí v křivolakýc­h uličkách Starého Města, člověk se přistihne při tom, že se hrozně těší, až se v šestém (a závěrečném) dílu Milénia vrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia