MF DNES

Případ Čapí hnízdo

Policejní spis k Čapímu hnízdu má 3 500 stran. Obsahuje důkazy, které usvědčí Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z organizová­ní podvodu za 50 milionů?

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Vroce 2015 Andrej Babiš vítal zahraniční diplomaty před branou Farmy Čapí hnízdo, tedy skoro sedm let od chvíle, kdy Evropská unie poskytla 50 milionů na její výstavbu. Přesto právě tehdy se příběh celé kauzy zlomil.

Babiš totiž do kamery dokumentar­isty Víta Klusáka řekl: „Je to ten nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel.“Nedlouho poté dorazilo vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové anonymní trestní oznámení. A Babiš, který se do té doby projektem rád chlubil, od něj začal dávat ruce pryč.

Teď jej policie, která poté začala případ vyšetřovat, sice získala od Sněmovny ke stíhání za organizová­ní dotačního podvodu, čeká ji však těžká práce. Před soudem bude muset Babišovi po deseti letech dokázat úmysl se na úkor státu obohatit a jeho tehdejšímu kolegovi z Agrofertu a dnešní pravé ruce v hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, že mu s tím tehdy pomáhal.

Dotace 50 milionů farma získala z programu určeného pro malé a střední firmy. Obří Babišův Agrofert, který sám na peníze od EU nárok neměl, vlastnil farmu před i po získání dotace. Na období jejího udělení a nutnou dobu poté však majitele skryla za anonymní akcie.

Že i tehdy farma byla jeho, Babiš naznačil několikrát. Konstrukci vyšetřovat­elů vystihuje věta z policejní žádosti o vydání týkající se Babiše: „Zcela vědomě a s dokonalou znalostí všech skutečnost­í jednání a jednotlivé kroky ostatních zúčasněnýc­h osob směřující k neoprávněn­ému získání dotace organizova­l, řídil a koordinova­l.“Faltýnkovi policisté kladou za vinu, že zcela účelově jako člen vedení firmy odsouhlasi­l anonymní prodej akcií Babišovým příbuzným.

Osmistránk­ová žádost, která dokonce už ze Sněmovny unikla na web, je jen velmi stručným výtahem toho, co policisté na oba poslance mají. Konkrétní důkazy jsou až ve vyšetřovac­ím spisu. Ten má 3 500 stran a 18 šanonů.

Poslanci z hnutí ANO, kteří jej viděli, jej hodnotí skepticky, ostatní naopak. „Čtyři šanony jsou zcela nepřístupn­é, protože jsou tajné,“ řekl včera poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Aby stíhání Babiše a Faltýnka skončilo odsouzením, musí v oněch třech a půl tisíci stránek najít důkazy, které prokážou, že jednali úmyslně. „Nebude-li prokázán úmysl, pak nelze hovořit o trestném činu,“vysvětluje advokát Josef Lžičař.

K tomu může přispět jakýkoli důkaz, který pomůže věc objasnit. „Může to být písemný důkaz, na němž by nějaký takový plán byl sepsán,“říká. Mohou to být podle něj třeba také legálně povolené odposlechy. A důležitý by prý mohl být také svědek vypovídají­cí pod hrozbou sankce. Otázkou však zůstává, jestli policie u deset let starého případu takové důkazy získá.

Záchrana krachující­ho projektu

Sám Babiš argumentuj­e tím, že Agrofert Čapí hnízdo po udělení dotace převzal, aby zachránil krachující projekt svých dětí. Navzdory tomu, že třeba v roce 2013, kdy se chystal na svůj rázný vstup do politiky, si na Twitteru pochvalova­l, že nejlepší místo k životu je jeho farma.

Teprve na jaře 2014, v první možný termín, kdy dotační podmínky umožňovaly změnu vlastníků, se firma Farma Čapí hnízdo začlenila zpět pod Agrofert. Do té doby prý s ní Babiš neměl nic společného.

O skutečných vlastnícíc­h dlouho mlžil. Až loni v březnu uvedl, že po celou tu dobu farmu vlastnila jeho rodina. „Nechtěl jsem ohrozit své děti, to nejcennějš­í, co mám,“vysvětlova­l před poslanci Babiš.

Podle jeho poslední verze projekt nevymyslel on při čekání v zoo, jak vyprávěl v Klusákově dokumentu, ale jeho děti. Těm Agrofert vyčlenil firmu z holdingu a pak se i zaručil za 350miliono­vý úvěr. Projekt se však dostal do finančních potíží a začleněním zpátky pod Agrofert jej Babiš zachraňova­l.

„Bylo mi líto rodinný projekt nechat potopit, aby to skončilo v konkurzu,“vysvětlova­l Babiš včera poslancům. Podle něj jsou naopak výsledky projektu na hrázi rybníka u Olbramovic dodnes zřejmé, odvádí daně. Farmu, kde rodinný apartmán stojí osm tisíc za noc, může podle něj navštívit kdokoli.

Dotaci na stavbu sídla, kde si letos vzal svou manželku Moniku, tedy podle svých slov nezneužil. Babiš po volbách poslanecko­u imunitu získá znovu a Sněmovna v novém složení bude muset o jeho vydání znovu hlasovat. Jeho příbuzní, kterým vyšetřovat­elé dávají za vinu, že o údajném podvodu věděli a pomohli s ním, takovou výhodu mít nebudou.

 ??  ?? Luxusní rekreační areál stojí na místě bývalého statku u Olbramovic. Foto: Michal Šula, MAFRA
Luxusní rekreační areál stojí na místě bývalého statku u Olbramovic. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia