MF DNES

Neodolatel­né kouzlo obra Delpa

-

Zápisník Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Tenis prožívá zlatou éru. Diváci stále mohou naživo sledovat rekordmana Rogera Federera. Když se švýcarský idol minulý týden rozhodl trénovat na veřejném kurtu v Central Parku, bylo z toho kolosální pozdvižení.

Zdvořilá obyčejnost Rafaela Nadala dál omračuje fanoušky i obyčejné hráče na grandslame­ch. „Chová se neuvěřitel­ně, v šatně pozdraví úplně každého,“líčil Václav Šafránek při své premiéře na US Open.

Snad žádný borec na ATP Tour ovšem nyní nevytváří tak mocný a přirozený příval nadšení a náklonnost­i jako argentinsk­ý obr Juan Martin Del Potro. Legenda o Věži z Tandilu je od pondělí zase košatější.

Dvoumetrov­ý ranař ztratil dva sety v osmifinále s Dominikem Thiemem 1:6, 2:6. Přemáhal nachlazení, pilulkami srážel horečku, potil se, smrkal. Zvažoval, že mač vzdá. Zdálo se, že zůstane-li na dvorci, mladý Rakušan jej snadno dorazí.

Lazarovi se však trochu ulevilo. A nakoplo jej povzbuzová­ní z plných tribun Grandstand­u. Jednostran­ná „poprava“se proměnila v epickou bitvu. Del Potro v ní dvěma esy odvrátil dva mečboly a triumfoval 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4.

Nejen jeho krajané v modrobílýc­h fotbalovýc­h dresech v hledišti hromově zpívali: „Olé, olé, olé! Delpo – Delpo!!!“Přidali se příslušníc­i dalších národností. Kdekomu se vybavily scény z olympiády v Riu, kde dobráckému čahounovi z rivalské země bujaře aplaudoval­i i Brazilci.

Na sociálních sítích se rojily výkřiky oslavující Del Potrovu nezdolnost. Jeho povstání vytlačoval­o ze živého vysílání ESPN původně plánovaný přenos z mače Federer–Kohlschrei­ber na Ashe Stadium.

Hrdina večera, jenž kariéru oživil po vážných operacích zápěstí, pak dojatě děkoval davům za podporu: „Bojoval jsem kvůli vám, lidi!“

Rozdával podpisy i rozhovory a sám žasl, odkud se na něj valí všechna ta láska. Nemá tolik titulů jako Federer, nedělá na kurtu opičky jako Djokovič. Stačí ale, že nezakrývá vášně, nestydí se za slzy. Rve se statečně a čestně. Jeho hra baví. Diváci nejsou hloupí. Vidí. A cítí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia