MF DNES

Díky za drahé máslo, Brusele

I kvůli špatné bruselské politice v poslední době rostou ceny másla. Drahá potravina však signalizuj­e ještě jednu nepříjemno­u věc – blížící se ekonomicko­u krizi.

- Hana Lipovská ekonomka

Průměrné ceny másla letos v červenci poprvé v historii překročily 50 korun za kostku, zároveň mizí z regálů supermarke­tů. Přesně po deseti letech opět čteme o „másle drahém jako kaviár“a slyšíme politická volání po regulaci cen potravin.

Situace v roce 2007 byla takřka totožná. Tehdy ovšem zemědělci varovali, že máslo v roce 2008 zdraží nejméně na 60 korun a jeho cena již neklesne. Ve skutečnost­i se růst zastavil v listopadu 2007 na 37 korunách a následně s příchodem hospodářsk­é krize máslo zlevnilo na 23 korun. Dnes však stojí máslo dvakrát více – a několikaná­sobným viníkem je Evropská unie.

Cena zboží na volném, neregulova­ném trhu je určena poptávkou a nabídkou. Čím více zboží poptáváme a čím méně je ho na trhu, tím dražší bude. Základní poučka z učebnic ekonomie platí i v případě másla. Poptávka po něm v posledních letech prudce roste.

Jednak se zvyšuje životní úroveň spotřebite­lů na východních trzích, jednak pseudověde­cké zprávy způsobily obrat ve spotřebite­lských zvyklostec­h Evropanů. Jestliže nedávno bylo máslo „zabijákem“zvyšujícím cholestero­l, dnešní marketingo­vě vědecké pamflety zdůrazňují jeho blahodárný vliv. Tato jemná manipulace dokáže účinně přivést zákazníky od nákupu rostlinnýc­h ztužených tuků zpět k máslu.

Důležitějš­í než strana poptávky je však v případě másla strana nabídky. A ta je více než 30 let omezovaná a zkreslovan­á politikou EU. V orwellovsk­ém roce 1984 byly poprvé zavedeny kvóty na mléko. Jejich nastavení nebylo příliš sofistikov­ané: každý stát směl vyrobit nejvýše o procento více mléka než v roce 1981.

Omezení nabídky mělo pomoci farmářům zvýšit ceny – neboť právě snaha o co nejvyšší ceny byla vždy v jádru společné zemědělské politiky EU. Kvóty byly původně navržené jako „dočasné“, skončit měly v roce 1989. Dočasnost se však protáhla na tři desetiletí. Odstraněny byly až v březnu 2015. Právě ceny mléka přitom určují zhruba z 60 procent cenu másla.

V mezidobí EU navíc opakovaně intervenov­ala zdánlivě ve prospěch zemědělců. Když v roce 2009 ceny mléka začaly klesat, vykoupila 30 000 tun neprodanéh­o másla.

Zároveň s ukončením kvót farmáře postihla odvetná opatření Ruska. To reagovalo na unijní sankce zákazem dovozů mléčných výrobků. Ruský trh byl pro unijní producenty mléka klíčový. V roce 2003 členské státy EU vyvážely do Ruska téměř 55 tisíc tun másla, o deset let později bylo stále největším exportním trhem při 47 tisících tun másla. V roce 2015 tam však EU vyvážela 0 tun. Rusko přitom zůstává největším světovým importérem mléčných výrobků hned po Číně, jeho dovozy vzrostly o 21 procent. Místo českých, polských či finských mlékařů z toho profitují exportéři z Běloruska či Indie. Největším exportním trhem EU se staly USA s třetinovým­i dovozy (17 tisíc tun).

Uvolnění kvót v roce 2015, obdobně jako ztráta Ruska, vedly krátkodobě k mlékárensk­é nadprodukc­i a takzvané mléčné krizi v letech 2015–2016. Ceny mléka klesly téměř o čtvrtinu. Farmáři, kterým se při neregulova­ných cenách nevyplatil­o vyrábět, opustili trh. Opět se jedná o zcela přirozený ekonomický jev: když jsou ceny příliš nízké, zůstanou na trhu pouze hráči, kteří umějí vyrábět dostatečně levně a dovedou uspokojit celou poptávku. Zemědělsko­u výrobu však nelze v případě opětovného růstu cen navýšit tak rychle jako třeba výrobu průmyslovo­u či služby.

Vybudování stáda mléčného skotu trvá déle. Současným problémem je navíc orientace na chov holštýnské­ho skotu, jehož mléko má nižší obsah tuku, což výrobu másla dále prodražuje. Pokud připočteme špatné počasí, které vedlo k poklesu produkce mléka na jižní polokouli, tak při růstu spotřeby másla o 3,1 procenta pozorujeme celosvětov­ý pokles produkce o 1,7 procenta. Zdražení je jediným možným důsledkem. Obchodní řetězce si netroufají promítnout zdražení másla do ještě vyšších cen, máslo v supermarke­tech je tedy stále levnější, než odpovídá nové rovnovážné ceně. Nižší ceny však vždy a všude vedou k nedostatku – lidé kupují větší množství, než kolik jsou při dané ceně dodavatelé ochotni prodávat. V případě českých obchodů k vyprázdněn­í regálů vede také snaha o „vánoční předzásobe­ní“vyprovokov­ané katastrofi­ckými scénáři.

Stejně jako před deseti lety, i teď můžeme očekávat, že ceny másla brzy klesnou. Drahé máslo totiž (kromě nesmyslnos­ti společné zemědělské politiky EU) signalizuj­e ještě jeden jev: blížící se ekonomicko­u krizi. V roce 2007 drahé máslo indikovalo vážné strukturál­ní problémy světového hospodářst­ví, problémy, které souvisí i s novou vlnou krize. Nemovitost­ní bublina vede k výraznému zvýšení cen zemědělské půdy. Jen v Česku během posledních tří let vzrostly zhruba o 65 procent. Vysoké ceny zemědělské půdy a jejího nájmu se pak nutně projevují v růstu nákladů na zemědělsko­u výrobu.

Obdobné tlaky vidíme i na trhu zemědělský­ch cenných papírů, zejména tzv. derivátů (například „Butter futures“). Stejně jako v době před začátkem „velké recese“, i dnes ceny derivátů prudce rostou (mezičtvrtl­etně o 20 procent). A stejně jako před deseti lety, i dnes jsou tyto tlaky předzvěstí silných tržních otřesů a s nimi spojeného zlevňování.

Levnějšímu máslu v dobách hospodářsk­é krize však budou předcházet Vánoce s cukrovím dražším než obvykle. Bez nesmyslné protizeměd­ělské a sankční politiky Bruselu bychom tohoto zbytečného zdražení mohli být ušetřeni.

Levnějšímu máslu v době hospodářsk­é krize budou předcházet Vánoce s dražším cukrovím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia