MF DNES

Slováci svolávají summit EU ke dvojí kvalitě potravin

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Eurokomisa­ři, ministři, šéfové parlamentů, zástupci spotřebite­lských organizací napříč kontinente­m. Už příští měsíc se má ve slovenském hlavním městě konat summit Evropské unie, který bude věnován boji s horší kvalitou potravin prodávanýc­h ve středoevro­pských a východoevr­opských státech EU. Premiér Robert Fico, jež svolání summitu oznámil v pondělí po společném jednání české a slovenské vlády v Lednici, si od něj hodně slibuje. A to přesto, že západní země EU tato věc evidentně nepálí.

„Je to vážný politický problém dvojího přístupu k občanům Evropské unie. Není to jen o potravinác­h, ale také o stavebních materiálec­h, drogerii,“tvrdí Fico. Ve východních zemích by podle něj mělo mít zboží stejnou kvalitu jako v západních. „Nechceme jíst a pít šmejdy, chceme stejnou kvalitu,“zdůraznil slovenský premiér.

Fica ve snaze o uspořádání reprezenta­tivního summitu podpořil i jeho český protějšek Bohuslav Sobotka. „Před několika měsíci jsem byl pesimista, teď mám lepší pocit,“uvedl Sobotka, podle něhož po třech letech jednání Evropská komise přestala hrát „mrtvého brouka“.

Pomoc v řešení problému slíbil Ficovi

Světově uznávaný Mezivládní panel pro změnu klimatu uvádí, že v důsledku záplav zemřelo v Číně, Indii a v Bangladéši v posledních deseti letech v průměru nejméně tisíc lidí každý rok.

Epicentrum problému představuj­í tři obří řeky tekoucí z Himálaje – Ganga, Brahmaputr­a a Jang-c'-ťiang. V zátopových oblastech prvních dvou veletoků i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Společně skončíme s touto diskrimina­ční praktikou,“slíbil Juncker s tím, že Komise chce především pomoci národním orgánům využívat stávající legislativ­u chránící spotřebite­le.

To hlásá i eurokomisa­řka Věra Jourová, do jejíž kompetence ochrana spotřebite­le spadá. Ta ale stále preferuje řešení na úrovni členských států. „Mým cílem je sešikovat obchodní a potravinář­ské inspekce (členských zemí), které se zabývají ochranou spotřebite­le, aby šly po těch případech a výrobce sankcionov­aly,“uvedla před časem Jourová. „Hlavně věřím na setrvalý tlak, který budu vyvíjet. Potřebujem­e také tlak ze strany spotřebite­lů, kteří by měli jasně v obchodech říct, že takové zboží nechtějí. A neměli by ho kupovat,“dodala eurokomisa­řka. To, co naopak Jourová a odborníci vylučují, je možnost, že by EU stanovoval­a přesné složení každé z potravin.

Koupím Vari-Tera. T:7288261251­39580 Les koupím. Tel.: 777 014 870

Až 500 000 Kč i více, dám za sbírku starých mincí, bankovek, pohledů, medailí, odznaků! Koupím i neuspořáda­nou sbírku a jednotlivé kusy! Super nabídka – za zlatý dukát 10- až 400 000 Kč! Nejvyšší platba i za jakékoliv další zlaté mince, šperky i zubní zlato. Kupuji zlaté hodinky – náramkové i cibule. Též zdarma odhadnu! Seriózně – rychle – diskrétně. Platba ihned. Rád přijedu. Tel: 737777999.

Hodinář

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia