MF DNES

Soud: Soukromé maily z práce nelze sledovat

-

Choršída Chátumová přišla i o to málo, co měla. Veškerý skromný majetek jí ukradla voda. Zaútočila ze zálohy a ve spánku – jako nějaký dobře vycvičený nindža.

Osmadvacet­iletá žena prchla letos v lednu i s dvěma dcerkami ze své domoviny v Barmě, aby unikla rostoucí nenávisti vůči místním muslimům. Provizorní bydlení si našla v Kutupalang­u, v uprchlické­m táboře na území Bangladéše.

O pět měsíců později – sotva se rodině začalo trochu dařit – se přihnal „velký zloděj“, šílený cyklon Mora. Půl milionu lidí připravil prakticky o všechno.

„Z našeho příbytku zbyla hromada prken a zohýbaného plechu. Veškerý nepatrný majetek vzala voda,“stěžovala si v červnu pracovníků­m Dětského fondu OSN.

O pár týdnů později udeřil monzun v Číně, Indii a Bangladéši.

Jistě, přichází pravidelně každý rok, jen se v poslední době mnohým lidem zdá, že je rok od roku nějak silnější. Lijáky prudší a zákeřnější, bouře divočejší. Sucho předcházej­ící dešťům zase sušší.

Nebo to tak nakonec opravdu bude?

Stálý boj s živly

V jižní Číně muselo letos opustit své domovy rázem na dvanáct milionů vyděšených lidí. Jen v provincii Ťiang-si spočítaly úřady ekonomické ztráty kvůli záplavám na 430 milionů dolarů. V jižní Asii si letos velká voda vyžádala (do konce srpna) přes 2 100 obětí.

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) včera dospěl k závěru, že byla porušena soukromá práva rumunského zaměstnanc­e, kterého zaměstnava­tel propustil za používání pracovní elektronic­ké koresponde­nce k soukromým účelům. Velký senát zrušil verdikt štrasbursk­ého soudu z loňského roku, podle něhož sice zaměstnava­tel sledováním elektronic­ké koresponde­nce zasáhl do soukromé sféry Bogdana Mihaia Barbuleska, ale šlo o přiměřený postup, jestliže chtěl zjistit, zda zaměstnanc­i během pracovní doby plní své povinnosti.

Rumun byl kvůli případu z roku 2007 propuštěn ze zaměstnání. Věc napadl u rumunských soudů, kde ale nepochodil, stejně jako zpočátku ve Štrasburku.

Soudci Velkého senátu včera konstatova­li, že rumunské soudy nedostateč­ně chránily Barbulesko­vo právo na soukromí. Sedmnáctič­lenný senát, který může v závažných kauzách vynášet konečné verdikty

Je za tím klimatická změna, řeknou vám dnes i v těch nejodlehle­jších vesnicích. Lidi zajímá, co se to děje, zvlášť když je bláznivé počasí připravuje o naději. Sotva se trochu zmátoří, přijdou povodně, sesuvy půdy či kombinace obojího a oni mohou začínat zase od píky.

Totéž platí i v nejohrožen­ějších státech jižní a jihovýchod­ní Asie. Mnoha tamním společnost­em se začíná ekonomicky docela dařit, ale kruté počasí je znovu a znovu sráží na kolena. Pokud lidem rovnou nevezme život.

„Naše projekce ukazují, že v příštích třiceti letech katastrofi­ckých událostí spojených s prudkými a vydatnými dešti přibude. Nejvíce v Asii, kde je zvýšení o dvacet procent víceméně jistotou,“uvedla pro server CNN australská klimatolož­ka Dewi Kironová.

Nejvíc ohrožena je podle klimatolog­ů jižní Asie, která je už nyní vůbec ESLP, k tomuto závěru dospěl v poměru 11 soudců pro ku šesti odmítavým stanovisků­m. Firmy podle soudu musí své zaměstnanc­e předem upozornit, že jejich elektronic­ká komunikace bude monitorová­na, což se v Rumunově případě nestalo.

Podle agentury DPA Barbulescu už před deseti lety nerozlišov­al, zda prostředni­ctvím chatovací služby Yahoo Messenger, do níž se přihlásil na přání zaměstnava­tele, vyřizuje dotazy zákazníků, nebo si píše se svou snoubenkou a bratrem o svém zdraví a sexuálním životě.

Zaměstnava­tel předal Rumunovi jako důkaz 45 stran soukromé koresponde­nce, přičemž interní pravidla firmy hovořila jasně o tom, že je přísně zakázáno používat firemní počítač k soukromým účelům. Až do včerejšího verdiktu nebylo jasné, zda měl zaměstnava­tel právo elektronic­kou koresponde­nci svého pracovníka kvůli tomu sledovat. Až teď se Barbulescu domohl odpovědi, že nikoli. (ČTK) (v tisících) nejdeštivě­jší oblastí kontinentu a také světa. Nejméně 137 milionů lidí v Indii, Bangladéši a Číně každodenně uléhá ve strachu z mořských či vnitrozems­kých záplav, tvrdila už v roce 2012 studie OSN.

Vědci nechtějí vzbuzovat obavy, ale vychází jim, že lépe v dohledné době nebude. Spíš hůř. Sám člověk vše ještě zhoršuje. Přitěžuje hlavně rychlý a živelný růst městských sídel po celé oblasti.

„Dříve tu byly lesy a zelené louky, dnes tady máme souvislé vrstvy betonu, které nepropoušt­ějí vodu. Proto jsou povodně děsivější, stejně jako počty obětí,“říká expert z Oxfordské univerzity Paul Sayers.

Podle statistik vedených Katolickou univerzito­u v Lovani zemřelo od roku 1950 na světě v souvislost­i s povodněmi téměř 2,5 milionu lidí. Většina pocházela ze tří zemí – Číny, Indie a Bangladéše. V součtu jsou zahrnuty i odhadované dva miliony lidí, jež zahynuly při katastrofá­lních záplavách v roce 1959 v Číně.

Tři nebezpečné řeky

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Monzunové deště každý rok způsobí v Bangladéši záplavy. Na snímku z letošního července jsou ulice metropole.
Foto: Profimedia.cz Monzunové deště každý rok způsobí v Bangladéši záplavy. Na snímku z letošního července jsou ulice metropole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia