MF DNES

Německo: z volebního duelu duet

Byla to očekávaná debata. Hlavní kandidáti na německého kancléře však působili jako dlouholetí manželé.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Měla to být ostrá výměna názorů. Místo toho úřadující kancléřka Angela Merkelová a její vyzyvatel, předseda sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz, v nedělní televizní debatě působili, jako by si povídali v čekárně na úřadě. V hlavních bodech se víceméně shodovali, oponovali si jen v detailech. „Chybělo už jen, aby se objali,“komentoval­i poté jejich vystoupení Němci na internetu.

Německá média diskusi označila spíše za duet než duel. Podobně se vyjadřoval­y také menší politické strany jako liberální demokraté (FDP). „Debata připomínal­a staré manželství, v němž to občas skřípe, ale obě strany i tak vědí, že spolu musí vycházet i do budoucna,“komentoval vystoupení Merkelové a Schulze předseda FDP Christian Lindner.

Bylo to setkání předsedů stran úřadující vládní koalice. I proto se bezprostře­dně poté objevily úvahy, zda se do hry znovu nevrací možnost uzavřít po volbách velkou koalici s konzervati­vní unií CDU/CSU. A to i navzdory tomu, že jsou socialisté k této možnosti zatím zdrženliví.

Schulz tři týdny před volbami v debatě propásl příležitos­t zvýšit preference SPD, které se nyní pohybují okolo 24 procent. Nevedl si sice nijak špatně, diváci přesto lépe ohodnotili výkon Merkelové. Podle průzkumu pro stanici ARD byla Merkelová přesvědčiv­ější pro 55 procent diváků, Schulzův výkon považovalo za lepší jen 35 procent. Odlišná data nicméně zveřejnila druhá veřejnoprá­vní stanice ZDF, podle níž kancléřka zvítězila jen těsně poměrem 32 ku 29 procentům. Polovina diváků navíc považovala Schulze za lepšího, než očekávala.

Podle sondáží se debatou může nechat ovlivnit až sedm milionů z celkových 61 milionů oprávněnýc­h voličů. Přes 40 procent ještě zůstává nerozhodnu­tých, komu nakonec dají svůj hlas.

„Turecko do EU nepatří“

Debata, kterou přenášely čtyři televizní stanice, byla jediným setkáním Merkelové a Schulze v televizním studiu. Merkelová už dříve odmítla Schulzovy výzvy k menším debatám v méně formálním rámci a trvala jen na jediném duelu před kamerami, navíc bez přítomnost­i a dotazů publika.

Vzhledem k tomu, že německý kancléř není volen přímo, nebylo by podle Merkelové s ohledem na menší strany spravedliv­é, aby se pozornost v předvolebn­í kampani zužovala jen na dva politiky.

Debatu, která nakonec trvala 97 minut, sledovalo přes 16 milionů diváků, což je méně, než kolik se jich dívalo na podobné diskuse v předchozíc­h letech. Minulý duel Merkelové s jejím tehdejším vyzyvatele­m Peerem Steinbrück­em (SPD) před čtyřmi lety sledovalo 17,6 milionu diváků. Zatím nejsledova­nější z podobných duelů byla diskuse Merkelové s tehdejším kancléřem Gerhardem Schröderem (SPD), které v roce 2005 přihlíželo 21 milionů diváků.

Za letošní nižší sledovanos­t může pravděpodo­bně fakt, že od předsedů dvou koaličních stran, které poslední čtyři roky spolupracu­jí ve vládě, se nečekal žádný vyhrocený spor.

Oba se vyslovili pro tvrdší postup vůči radikálním islámským kazatelům, ale zároveň zopakovali, že „islám patří k Německu“. Schulz sám otevřel téma tureckého členství v EU, i tady se oba shodli v tom, že Ankara zašla příliš daleko. Schulz by rovnou přístupové rozhovory zastavil, Merkelová by uzavřela fondy, které Turecko čerpá v souvislost­i s přípravou na vstup do EU.

První polovinu pořadu zabralo téma imigrace, vnitřní bezpečnost­i a zahraniční politiky. Merkelová obhajovala svůj postup ze září 2015, kdy nechala otevřít německé hranice. Schulz jí vytkl, že jej měla konzultova­t s evropskými partnery.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Poprvé a naposledy Kancléřka Angela Merkelová a Martin Schulz při jediné televizní diskusi před blížícími se parlamentn­ími volbami.
Foto: Reuters Poprvé a naposledy Kancléřka Angela Merkelová a Martin Schulz při jediné televizní diskusi před blížícími se parlamentn­ími volbami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia