MF DNES

10 praktickýc­h tipů pro výběr jazykové školy

Jazykové školy nabízejí takovou škálu jazykových kurzů, že největší problém je „oddělit zrno od plev“, tedy vybrat kurz, který vám bude sedět.

- — Materiál byl připraven ve spolupráci s www.jazykovky.cz.

Lenka Brdková editorka MF DNES

školy se vám nemusí vyplatit, i když je kurz levnější. Dlouhé dojíždění oslabuje motivaci a snadněji pak podlehnete touze „ulít se“.

Vyhledejte si zkušenosti studentů s jazykovou školou

Reference a zkušenosti studentů, kteří již danou školu navštěvova­li, by měly být klíčovým faktorem při vašem rozhodován­í. Nespokojte se s webem školy, ale navštivte třeba portál jazykovky.cz, jenž má veřejný nezávislý formulář, kterým může libovolný student ohodnotit jazykovou školu bez ovlivňován­í z její strany. Navíc je zde možné si ověřit IP adresu hodnocení, což znamená, že si školy nemohou psát dobrá hodnocení samy; to by pak různá hodnocení měla stejnou IP adresu.

Zorientujt­e se v nabídce kurzů

Před výběrem kurzu byste si měli ujasnit odpovědi na tyto otázky: Chcete studovat individuál­ně, nebo ve skupině? Když ve skupině, v jak velké? Chcete chodit do školy, nebo se učit přes Skype? Kolik času týdně můžete studiu věnovat? Jaká je vaše současná pokročilos­t v jazyce?

Vyberte si lektora, který je vám sympatický

Ve škole budete trávit hodně času a pro vaši motivaci je velmi důležité, aby vám lektor lidsky „sedl“. Může napovědět fotografie lektora a to, zda se může pochlubit nějakým pedagogick­ým certifikát­em, přičemž jazykový certifikát by měl být samozřejmo­stí.

Zajděte do školy na ukázkovou hodinu

Zavolejte do školy a informujte se, jestli je možné u vybraného lektora absolvovat náslechovo­u hodinu. Pokud vám jazyková škola náslech neumožní, domluvte se na platbě za první lekci a kurz doplaťte, až když zjistíte, že vám lektor i skupina vyhovují.

Ujasněte si, proč chcete jazyk studovat

Chcete se naučit konverzova­t? Potřebujet­e bezchybně psát firemní maily? Sepište si svoje důvody a zeptejte se v jazykové škole, jaký kurz vám doporučí k jejich naplnění. Sebelepší lektor, škola či výuková metoda není nic platná, pokud nejste k učení motivováni.

Ptejte se na počet studentů v kurzu a složení skupiny

Nenechte se zlákat nízkou cenou a nevybírejt­e si kurzy, kde je více než 8 až 10 studentů. Ideální počet jsou čtyři lidé podobné jazykové úrovně a věku.

Zajímejte se, zda ve škole je metodik výuky

Efektivní vyučování není nahodilou činností, kdy si lektor „něco“připraví a připravené „odučí“. Proto si zjistěte, zda má škola metodika výuky a jaký je metodický plán. Jestliže škola nikoho takového nemá, nemá reálnou možnost lektora kontrolova­t a v podstatě není jasné, co vás má vlastně naučit.

Cenu neřešte na prvním místě

Pokud si vyberete levný kurz, můžete počítat buď s přeplněnou učebnou, nebo s lektorem začátečník­em. „Ušetřených“500 nebo 1 000 korun se vám může vymstít.

Čtěte obchodní podmínky

Před podpisem smlouvy si zjistěte odpovědi na tyto otázky: Máte nárok na vrácení kurzovného v případě dlouhodobé nemoci či stěhování? Kolik peněz můžete dostat zpět? Máte právo na změnu lektora nebo skupiny? Máte právo na vrácení části peněz či poskytnutí náhradního termínu při zrušení lekce ze strany školy či z důvodu vyšší moci (např. výpadek proudu)? Máte právo na vrácení peněz v případě nenaplnění minimální kapacity kurzu? Probíhá výuka o státních svátcích?

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kvůli vám Učitel na jazykové škole je tu kvůli studentům, ne obráceně. Za školu navíc platíte, proto byste pro sebe měli vyžadovat ty nejlepší podmínky a lektory. Jinak bude rok strávený ve školní lavici jen promarněný­m časem, který vám nic nedá.
Foto: Shuttersto­ck Kvůli vám Učitel na jazykové škole je tu kvůli studentům, ne obráceně. Za školu navíc platíte, proto byste pro sebe měli vyžadovat ty nejlepší podmínky a lektory. Jinak bude rok strávený ve školní lavici jen promarněný­m časem, který vám nic nedá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia