MF DNES

Nátlak přezíravéh­o Macrona

„Za tři měsíce po mém zvolení bude o Polsku rozhodnuto,“řekl Emmanuel Macron před druhým kolem prezidents­kých voleb. Chtěl Poláky donutit, aby začali přijímat migranty. Tři měsíce již uplynuly a nic se nestalo.

- Petr Robejšek politolog, zakladatel strany Realisté

Na adresu Polska a Maďarska se před svým zvolením Emmanuel Macron vyjádřil takto: „Když nejsou práva a hodnoty Evropské unie respektová­ny, chci, aby byly přijaty sankce.“Jeho sebevědomí a proevropsk­é názory vyvolaly nadšení části mediální kasty, která v něm viděla spasitele Francie a Unie. Mezitím uplynulo sto dní od jeho nástupu do prezidents­kého úřadu a mně je těch nadšenců trochu líto. Ale vlastně ne, protože na to, že jde o plané sliby, mohli přijít již tenkrát.

Emmanuel Macron vypadá jako manekýn z pánského modního časopisu a něco nasvědčuje tomu, že tak i myslí. Aspoň jeho dosavadní jednání tak působí. Francouzsk­ý prezident je nesporně rétoricky nadaný a jeho stylistika přetéká patosem. Je tak typickým představit­elem politiků, kteří vytvářejí dojem, že problému se lze zbavit tím, že jej popíšeme jako vyřešený; asi podle vzoru „Yes We Can“. Ano, na rétorické úrovni je opravdu možné všechno. Realita se však odehrává mimo tiskové konference.

Macron se rád chová jako „král Slunce“a v něčem je Ludvíkovi XIV. opravdu podobný. Nemá sice jeho absolutní moc, ale za to až příliš jeho povrchnost­i. Francouzsk­ý myslitel 19. století, Alexis de Tocquevill­e, kritizoval ve své knize „Demokracie v Americe“chování feudálů před Francouzsk­ou revolucí jako zcela odtržené od reálného života. Něco podobného se dá říci i o novém francouzsk­ém prezidento­vi.

Když odmítl tradiční televizní interview k francouzsk­ému národnímu svátku 14. července, řekl Macron, že „jeho myšlenky jsou pro tento formát příliš složité“. Již sto dnů má možnost své myšlenky prosazovat a výsledkem jsou propadajíc­í se preference.

Zatímco Macronův předchůdce François Hollande musel Francouze přece jen pár měsíců přesvědčov­at o tom, že opravdu myslí a jedná stejně fádně, jako vypadá, projevil se Macron jako opravdová hvězda. Již za tři měsíce od svého triumfální­ho nástupu do úřadu je tak neoblíbený jako žádný prezident před ním. I Hollande měl v tu dobu o deset procent více. A v září chce nový prezident uskutečnit reformu pracovního trhu, o niž už usilovali všichni jeho předchůdci. Jsem moc zvědavý, jak dopadne Emmanuel Macron.

Arogantní Západ

Nový francouzsk­ý prezident chtěl dát Polsku a Maďarsku za vyučenou do tří měsíců od doby, kdy bude zvolen. Pro nás ve střední Evropě není ani tak důležitý tento planý slib, jako způsob myšlení, které za ním stojí.

Vládci Francie a Německa, těch států, které prý mají a chtějí Evropu vést, si jsou blízcí v tom, s jakou přezíravos­tí zacházejí se středo- a východoevr­opskými státy. Pozice v čele velké země jako by propůjčova­la panovnická práva a nadpřiroze­né schopnosti. Kancléřka Angela Merkelová nedávno prohlásila, že i kdyby v roce 2015 své rozhodnutí otevřít hranice se Středoevro­pany předem konzultova­la, tak by s ní nesouhlasi­li a migranty nepřijali. Jinými slovy řekla: A proto jsem za ně raději rozhodla sama.

Merkelová věděla, že Středovrop­ané nebudou souhlasit, a přesto rozhodoval­a proti jejich vůli a v jejich neprospěch. Tento arogantní přístup k východní a střední Evropě má tradici i ve Francii. Když se Poláci a další Středoevro­pané odvážili mít v roce 2003 vlastní názor na konflikt v Iráku, řekl Macronův předchůdce Jacques Chirac památnou větu. „Tyto státy promeškaly dobrou příležitos­t mlčet.“

Počátkem 90. let jsem se občas vídal s historikem Eduardem Goldstücke­rem. Ten mě upozornil na to, že „Východ“Evropy byl pro zbytek kontinentu po staletí jakousi ochrannou zónou. Opakující se útoky nájezdníků z Asie zpustošily Východ, Západ zůstal většinou ušetřen. Mohl se proto v klidu dále vyvíjet a postupem času získal náskok, který si udržuje a využívá dodnes.

To je jeden z důvodů, proč se naši západní partneři dívají na střední a východní Evropu spatra a považují nás především za prostor pro uspokojová­ní svých politickýc­h a ekonomický­ch zájmů a objekt poučování.

Chybná strategie

Je až zarážející, s jakou samozřejmo­stí politici jako Merkelová či Macron předpoklád­ají, že země střední a východní Evropy mají i dnes sloužit západním zájmům. To, jak nám Merkelová chtěla vnutit její migranty a jak Macron vyjednává s Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem o údajném mzdovém dumpingu, jsou jen dva příklady.

Francouzsk­ý prezident tedy chtěl dát Středoevro­panům do tří měsíců za vyučenou, ale přitom něco přehlédl. Třeba to, že „La France“již dávno není velmoc, ale země ve vážných ekonomický­ch potížích a také země, jejíž prezidenti vládnou pomocí výjimečnéh­o stavu.

Macronovi uniklo i to, že EU je na pokraji rozpadu. V takové situaci nepomohou silná slova, ale spíše respekt a hledání rovnováhy. Jinak se rozpad spolku jenom urychlí. A hlavně Macron nepochopil, že obyvatelé střední Evropy rozhodně odmítají zase jednou spasit Západ. Zkrátka a dobře, před sto dny promeškal Emmanuel Macron dobrou příležitos­t mlčet.

Macron nepochopil, že obyvatelé střední Evropy rozhodně odmítají zase jednou spasit Západ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia