MF DNES

Uzavírky silnic. Nejhorší sezona

Řidiče obtěžují objížďky, opravuje se více než dříve. Mapa uzavírek uvnitř listu

- Jakub Pokorný, Eva Zahradnick­á s přispěním regionální­ch redakcí

Turisté, kteří chtějí projet po severním okraji Jizerských hor přes Bílý Potok třeba do Harrachova, zažijí nemilé překvapení. V Bílém Potoce se buduje kanalizace a vodovod a kvůli rozkopané silnici je vyznačená objížďka v délce 52 kilometrů.

Tahle oklika je sice extrém, ale na spoustě míst v Česku motoristé narazí na otravné kolony nebo rovnou objížďky. V posledních třech letech se totiž na cestách buduje mnohem víc než dříve. A nejde jen o tolik diskutovan­ou modernizac­i dálnice D1. Tradičně nejvíc se opravuje o prázdninác­h.

„Opravy státních i krajských silnic se bohužel léta zanedbával­y. Nyní to napravujem­e. Na opravy silnic 1. třídy putuje letos přes 7 miliard korun, podobně jako v předchozíc­h dvou letech. Loni i předloni se opravilo 600 km státních silnic ročně, letos máme stejnou ambici,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Na silnice nižších tříd stát přidal krajům v posledních třech letech 10 miliard, takže opravy jedou a řidiči stojí. Nebo jedou jinudy.

MF DNES sestavila ze zkušeností svých regionální­ch reportérů i tipů od úředníků krajských úřadů přehled „nejotravně­jších uzavírek“na silnicích ve všech 14 krajích. Někde mají opravy i kuriózní vývoj. V Teplicích se opravuje Masarykova ulice, asi nejdůležit­ější ve městě. Jenže dělníci pod asfaltem narazili na starší dlažbu, moc nevěděli, co si s ní počít, práce se zastavily a hrozí prodloužen­í uzavírky. Ta je teď tématem na Facebooku. „Až narazí u kostela na koleje, to budou teprve koukat,“dělal si tam legraci Tepličan Vladislav Bartoš. V přehledu jsou dále celostátně důležité silnice (Hradec Králové – Náchod), silničky využívané turisty (silnice do Hrabětic v Jizerských horách) nebo klíčové ulice ve městě jako Dlouhá třída ve Zlíně.

Ne všude se podařilo opravy zkoordinov­at. Ve Zlíně se na pár dní „potkala“rekonstruk­ce Gahurova nadjezdu a Dlouhé ulice a město je ochromené, protože se tak opravují dvě trasy přes řeku Dřevnici na sever města.

Tohle všechno je však jenom předehra proti plánované kompletní opravě asi nejvytížen­ějšího kousku silnice v zemi – Barrandovs­kého mostu v Praze. Ta začne do roku 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia