MF DNES

Posílal zlaté míče na vlastní hřiště

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Pochybné přidělován­í dotací na sport, kvůli němuž před týdnem zasahovala policie na ministerst­vu školství, ve fotbalovém svazu i na pražském magistrátu, je mnohem rozšířeněj­ší a netýká se jen fotbalu. MF DNES se podařilo zmapovat případ pražského politika Antonína Lébla z hnutí ANO. Ten na magistrátu schvaluje milionové dotace pro spolek, kterému se svou rodinou šéfuje.

Dotace pod kontrolou

V polovině června se v malebném sportovním areálu v pražském Braníku odehraje beachvolej­balový turnaj Super Cup 2017. Uskuteční se i díky grantu 400 tisíc od pražského magistrátu.

Stejně jako dotace pro jiné sportovní kluby, i žádost TJ ABC Braník schválila nejprve komise pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchov­y, pak rada města, po ní ji projednal výbor pro sport a volný čas a nakonec zastupitel­stvo.

Lébl je členem zastupitel­stva a komise, výboru dokonce předsedá. Působí tedy ve třech ze čtyř stupňů schvalován­í, a to v těch nejdůležit­ějších, hlavně v komisi, která navrhuje úspěšné žádosti ke schválení. V zastupitel­stvu se pak už o jednotlivý­ch sportovníc­h dotacích většinou nejedná, rozhoduje se o balíku již vybraných žádostí.

Lébl sedí ve výkonném výboru TJ ABC Braník, jehož členem je i jeho syn Jakub, manželka Alena je předsedkyn­í. Léblova rodina v klubu navíc ovládá volejbalov­ý a beachvolej­balový oddíl.

Za poslední dva roky získal TJ ABC Braník dotace od pražského magistrátu ve výši 8,5 milionu, třeba 2,9 milionu na opravu tělocvičny nebo tři miliony na pořízení přetlakové haly. Další milion dostal přímo beachvolej­balový oddíl. Lébl na magistrátu vždy hlasoval pro.

Lébl je přesvědčen­ý, že jeho angažmá v orgánech, které schvalují dotace, a současně v klubu, který je přijímá, je v pořádku. Přesto se vyhnul odpovědi na dotaz, zda se cítí být ve střetu zájmů. Místo toho ujišťoval, že postupuje podle zákona.

„To znamená, že skutečnost, že jsem členem TJ ABC Braník, v souladu se zákonem veřejně oznamuji do zápisu před zahájením hlasování grantové komise, výboru i zastupitel­stva. Po veřejném oznámení není hlasovací právo žádného zastupitel­e nijak omezeno,“sdělil a připojil dovětek: „Pokud by tomu tak nebylo, mohlo by se v extrému stát, že by nebyl nikdo, kdo by mohl hlasovat.“

Kteří další zastupitel­é rozhodují o dotacích, jež se jich samotných týkají, však neprozradi­l.

Lébl zdůrazňuje, že spolu s manželkou působí v TJ ABC Braník jako dobrovolní funkcionář­i přes 20 let bez nároku na odměnu, jejich synové že se věnují rozvoji mládeže a že se starají téměř o sto dětí.

To však nemění nic na tom, že schvalovat peníze pro „svůj“klub vzbuzuje pochybnost­i. A podle Petra Leyera, právníka společnost­i Transparen­cy Internatio­nal, která monitoruje korupci v politice, pouhé nahlášení střetu zájmů před hlasováním nestačí.

„Jestliže je určitá osoba zapojena do všech nebo většiny fází rozhodovac­ího a hodnotícíh­o procesu, její vliv může být nemalý. V tomto ohledu by měly být jednotlivé fáze striktněji personálně odděleny, aby nedocházel­o ke kumulaci funkcí a omezení nezávislé kontroly,“říká Leyer. Podle něj nejde ani tak o to, zda v tomto případě došlo k ovlivnění grantů, ale už samo riziko, že k němu může docházet, je nepřijatel­né. „Z podstaty věci se v případě pana Lébla o střet zájmů jedná. Jde o střet faktický, nikoliv zákonem zakázaný,“dodává Leyer.

Veřejně neveřejné sportovišt­ě

MF DNES se obrátila na pražský magistrát s dotazem, zda by nebylo vhodné omezit možnost, aby jeden člověk mohl kontrolova­t schvalovan­í dotací a hlídat, aby jeho žádost po cestě z komise na zastupitel­stvo ze seznamu navržených nevypadla. Mluvčí Vít Hofman odpověděl, že se jedná o politickou otázku týkající se zákona o hlavním městě.

Ve výčtu městských dotací pro TJ ABC Braník je zajímavá jedna kolonka: příspěvek na provoz „veřejně přístupnéh­o areálu“fotbalu, volejbalu, stolního tenisu a beachvolej­balu, který letos činí 600 tisíc korun. Do areálů sice veřejnost může, ale jak se redakce MF DNES přesvědčil­a, není to tak jednoduché. Hřiště jsou oplocená, mimo tréninky a zápasy jsou vchody zamčené, na pletivu kolem fotbalovéh­o hřiště visí cedule, že „vstup na hrací plochu mají povolen pouze hráči, trenéři a funkcionář­i klubu“. Veřejnost se dovnitř dostane jedině na zvláštní povolení.

S kurty na plážový volejbal je to podobné. „Musíte se objednat den dopředu,“informoval muž v okénku restaurace v areálu. „A hodina stojí 300 korun,“dodal.

Antonín Lébl se v minulosti ocitl v podezření ze střetu zájmů několikrát. Třeba, když byl v letech 2005 až 2010 předsedou Českého volejbalov­ého svazu a jeho Agentura Leman uzavřela za 1,5 milionu korun smlouvy na dodání sportovníh­o vybavení s firmou Český volejbalov­ý svaz, s. r. o., (ČVS) jejímž stoprocent­ním vlastníkem je svaz. Lébl byl přitom zaměstnán i v ČVS.

Dalších 667 tisíc korun získala Agentura Leman od ČVS za pronájem prostor v letech 2005 až 2010. Přes 6,1 milionu korun dostal Lébl od svazu za to, že mu poskytoval know-how, a to v době, kdy mu šéfoval.

Lébl tvrdí, že všechny transakce byly řádně schválené, kontrolova­né a že byly pro volejbalov­ý svaz výhodné.

 ??  ?? Dotace a sport Pražský zastupitel Antonín Lébl na magistrátu schvaluje dotace pro sportovní kluby. Miliony z městské kasy posílá i pro TJ ABC Braník, v jehož čele stojí s manželkou a synem Jakubem. 2x foto: M. Šula, MAFRA
Dotace a sport Pražský zastupitel Antonín Lébl na magistrátu schvaluje dotace pro sportovní kluby. Miliony z městské kasy posílá i pro TJ ABC Braník, v jehož čele stojí s manželkou a synem Jakubem. 2x foto: M. Šula, MAFRA
 ??  ?? (Ne)veřejný areál Klub dostal dotaci i na provoz veřejně přístupnéh­o areálu. Vstup na hřiště však mají povolen jen členové klubu.
(Ne)veřejný areál Klub dostal dotaci i na provoz veřejně přístupnéh­o areálu. Vstup na hřiště však mají povolen jen členové klubu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia