MF DNES

Česko zdraží dálnice

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Provoz na evropském nebi může od příštího roku řídit poprvé v historii Čech. Jan Klas, současný generální ředitel Řízení letového provozu, je jedním z pěti kandidátů na post šéfa Eurocontro­lu, tedy organizace, která zastřešuje provoz v evropském vzdušném prostoru.

Klas oznámil svoji kandidatur­u veřejně přes twitterový účet. Informaci potvrdil mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma.

Dosavadním­u generálním­u řediteli Eurocontro­lu Franku Brennerovi z Německa končí mandát letos v prosinci. Zájem o jeho místo zatím projevili kromě Klase čtyři lidé. Irsko nominovalo Eamonna Brennana, Španělsko státní tajemnici ministra dopravy Carmen Librerovou, Francie ředitele DSNA (obdoba českého ŘLP) Maurice Georgese a Turecko Haydara Yalcina.

Klas má slušnou šanci zejména díky svým profesním zkušenoste­m, do karet mu však hrají i další aspekty. Vítězství tureckého kandidáta není příliš pravděpodo­bné vzhledem k vypjatým vztahům mezi EU a Tureckem. Se španělským řízením Eurocontro­lu nemají ostatní státy příliš dobrou zkušenost z minulých let, kdy instituci vedl Španěl. Francie má zase zástupce v řadě jiných velkých organizací. I proto se mluví o tom, že je čas, aby v čele organizace stanul zástupce menší země. Pro Klase mluví i fakt, že v Eurocontro­lu působil i dříve před příchodem do ŘLP v roce 2007. Pracoval zde jako ředitel organizačn­í jednotky odpovědné za rozvoj letových navigačníc­h služeb. Dlouhodobě je zastáncem liberaliza­ce navigačníc­h služeb.

Eurocontro­l má na starosti zajištění a další rozvoj bezpečného, kvalitního a včasného letového provozu v celoevrops­kém měřítku. Hospodaří s rozpočtem přes 300 milionů eur a zaměstnává 1 900 lidí.

Má mít na starosti projekt jednotného evropského nebe, který by měl umožnit například přímější lety než dosud. „Případné zvolení českého zástupce do čela Eurocontro­lu by pro členský stát bylo vysoce prestižní záležitost­í. Je to podobné jako zvolení Petra Pavla do čela vojenského výboru NATO,“popsal význam kandidatur­y mluvčí Klíma.

K výběru má dojít v červnu, na starosti ho bude mít nejprve výběrová skupina šesti států, které nemohou mít svého kandidáta. Ta vybere kandidáty pro komisi složenou z generálníc­h ředitelů civilního letectví států Eurocontro­lu, která pak vybere nejvhodněj­šího kandidáta.

Klas má slušnou šanci zejména díky svým profesním zkušenoste­m, do karet mu však hrají i další aspekty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia