MF DNES

Politická válka o všechno

Zdánlivá iracionali­ta současné politické situace v Česku zakrývá podstatu aktuálního střetu. Jde totiž nejen o moc. Některé aktéry motivuje hlavně strach, že jim jde o kriminál.

-

Navštivte náš zpravodajs­ký server www.idnes.cz

Jestli se v těchto dnech někdo v Česku válí smíchy, jsou to komunisté. S pobavením sledují politickou bitku, v níž proti sobě stanuli na jedné straně prezident s ministrem financí a na straně druhé předseda vlády se zbytkem politické scény s výjimkou KSČM.

Pro komunisty je totiž jistým zadostiuči­něním sledovat, jak se většina parlamentn­ích stran snaží z regulérní politické hry vyšachovat Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Totéž komunisté zažívají od roku 1989 a jistě teď mají radost, že už ve svém dosud jednočlenn­ém klubu nejsou sami. Předáci KSČM také dobře vědí, že na současné politické bramboračc­e, která běžnému voliči dávno nemůže chutnat, mohou jen vydělat – a to na úkor svého hlavního soupeře, kterým je ČSSD. Stačí trochu poodstoupi­t a vymezit se proti chaotické bitvě, z níž musí být divák dávno unaven.

Tentokrát ovšem nejde o obyčejnou politickou šaškárnu s cílem vydělat na nějakém soupeři politické body, jak tvrdí například lidovec Jiří Čunek, který má s praktikami českého politickéh­o kartelu své vlastní bohaté zkušenosti. Tady jde o mnohem víc a hnacím motorem mnoha vlivných aktérů této politické atomové války je strach, nikoli pouhý boj o moc. Proto je také v současném dění tak silně přítomen prvek iracionali­ty, který se projevuje například ve zdánlivě nevyzpytat­elném chování Bohuslava Sobotky.

Podezřelé objetí

Premiéra ovšem nelze vnímat jako samostatně se rozhodujíc­í entitu reprezentu­jící ČSSD, ale jako reprezenta­nta vlivové skupiny, která dlouhá léta měla a má pod kontrolou klíčový český podnik – energetick­ou společnost ČEZ. Gravitační síla peněz, které ČEZ každý rok utrží a rozdá, byla a stále je tak dominantní, že ve spojitosti se státním kontrolním balíkem akcií firmy tvoří jádro české politiky a všeho podstatnéh­o, co se kolem ní děje. Nejinak je tomu i v této zdánlivě nepřehledn­é politické válce. Hraje se tu o ČEZ.

Ústřední postavou v této hře není nikdo z jejích viditelnýc­h protagonis­tů, ale bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Právě za jeho éry česká politika prorostla se společnost­í ČEZ do takové míry, že bylo téměř nepředstav­itelné, aby tento politicko-ekonomický kartel padl. Jenže pak se na politické scéně objevil Babiš, který se společnost­í ČEZ nikdy neměl nic společného, a „malér“byl na světě.

Teď navíc hrozí, že po příštích volbách získá Babiš nad společnost­í plnou kontrolu. V tom mu dnes brání koaliční dohoda, která přesně rozděluje počty křesel obsazovaný­ch jednotlivý­mi koaličními partnery v dozorčí radě ČEZ. Politický kartel je tak schopen i nadále držet pod pokličkou všechna svá malá tajemství spojená s hospodařen­ím společnost­i. Kdyby se archivy otevřely, na světlo světa by vypluly smlouvy všemožných poradců – a to i těch právních. Jedním z důležitých členů týmu kolem Martina Romana byl přitom i blízký Sobotkův přítel a podle různých zdrojů jeho nejbližší rádce – právník Radek Pokorný. V tuto chvíli nikdo neví, kolik peněz si za své služby ze společnost­i ČEZ odnesl. Ale z nějakého důvodu v týmu pana Romana panují obavy, že by nebylo dobré tyto smlouvy předhodit veřejnosti. Někteří lidé z ČEZ party dokonce v soukromých rozhovorec­h vyjadřují vážně míněné obavy, že se stanou terčem pokusů o kriminaliz­aci právě ve spojitosti s transakcem­i státem ovládané energetick­é společnost­i.

A právě tady je třeba hledat skutečnou motivaci k rozpoutání politickéh­o běsnění, jehož jsme v těchto dnech svědky. Je to strach, že se Babiš po případném vítězství ve volbách a sestavení vlády bude snažit kriminaliz­ovat své dnešní soupeře, ať už jsou v politice přímo, nebo ji ovlivňují ze zákulisí.

Potýkáme se tak s reziduem toho, co sám Babiš nazývá Palermem, jiní tomu říkají korupce a další používají termín politické podnikání. Proto vidíme to dojemné objetí Miroslava Kalouska s Bohuslavem Sobotkou, kteří nemohou být tak hloupí, aby si neuvědomov­ali, že jejich náhlá láska a společný postup musí v jejich vlastních voličích vzbuzovat minimálně podezření, že tady není něco v pořádku. Je to snaha uhájit dobytý prostor proti konkurenci a zakonzervo­vat monopolní pozici kartelu.

Problém je v tom, že tato strategie nepovede k úspěchu. Kyvadlo společensk­é nálady se nezvratně vychyluje a žádnou kampaní není možné ho zastavit a poslat zpět. Zkušenosti z uplynulých let navíc nelze z paměti voličů vymazat.

Snahy o ostrakizac­i konkurentů jisté části politickéh­o spektra budou mít přesně opačný efekt, než si režiséři aktuálních kampaní představuj­í. A je jedno, jestli to někdo vítá, nebo odsuzuje. Tak to prostě je. Je to marné, je to marné, je to marné.

To si mimochodem dobře uvědomuje i prezident Zeman, který umí společensk­é nálady správně přečíst a odhadnout sílu jednotlivý­ch názorových skupin. Proto se také v tuto chvíli postavil na Babišovu stranu a jde proti Sobotkovi. Jelikož čte situaci správně, úspěšná nebude ani snaha o jeho vyšachován­í z politickýc­h her. Ani Zeman totiž není součástí týmu ČEZ, i když se ho lidé z této party všemi silami snaží dostat na svou stranu.

Zůstane jen totální válka, na jejímž konci bude liberální demokracie v troskách a společensk­á nálada půjde vstříc autoritářů­m. Přitom proti autoritářů­m schopným tuto poptávku uspokojit budou Zeman s Babišem obyčejní demokratič­tí beránci. A to vše jen kvůli jedné velké firmě.

Zůstane jen totální válka, na jejímž konci bude liberální demokracie v troskách.

 ?? Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES ??
Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia