MF DNES

Ústavní soud rady nedává. Ani Zemanovi

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Zdálo se, že chce prezident Miloš Zeman ve sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou o odvolání ministra financí Andreje Babiše převzít iniciativu. Oznámil, že se obrátí na Ústavní soud, aby zjistil, jestli musí odvolávat ministry, nebo ne.

Jenže lehké to mít rozhodně nebude. Na seznamu toho, co Ústavní soud může a nemůže řešit, je jen 12 položek. A „rady“komukoli, byť prezidento­vi České republiky, mezi nimi nejsou.

„Nebudu to nazývat kompetenčn­í žalobou, ale budu to nazývat podnět k Ústavnímu soudu, aby sám vyložil ústavu, zda odvolání ministra je obligatorn­í v tom smyslu, že prezident je tomuto návrhu povinen vyhovět,“řekl ve čtvrtek Zeman na své tiskové konferenci na závěr návštěvy Libereckéh­o kraje.

„K celé záležitost­i se nemůže žádný z 15 soudců Ústavního soudu vyjadřovat,“nechtěl včera předjímat předseda soudu Pavel Rychetský. Nicméně jeho mluvčí Miroslava Sedláčková uvedla, že Ústavní soud závazný výklad ústavy nedává. „Řeší konkrétní návrhy stanovené zákonem.“

To znamená ústavní žaloby, kompetenčn­í spory či ústavnost zákonů. Na Ústavním soudu tak podle informací MF DNES jsou poměrně zvědaví, jak Hrad podnět naformuluj­e, aby se jím mohli zabývat.

Pochyby o tom, že prezident Zeman odpověď na svou otázku od Ústavního soudu dostane, mají i ústavní právníci. „Já myslím, že ne,“odpověděl na otázku, zda je to vůbec reálné, například Jan Kysela.

Podle Kysely totiž před Ústavním soudem neexistuje druh řízení, v rámci kterého by prezidento­vi soud mohl na jeho otázky odpovědět. „Ústavní soud neposkytuj­e odpovědi na obecně formulovan­é otázky,“uvedl ústavní právník Jan Kysela.

Podobně hovoří také prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. „Je to dotaz na výklad ústavy, a to by Ústavní soud měl skutečně odmítnout,“říká.

Současná situace je totiž taková, že prezident Zeman a premiér Bohuslav

Jak ven z vládní krize? Hnutí ANO připustilo, že Andreje Babiše by mohla nahradit jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerov­á

Sobotka jsou oba v opačném postavení. „Zeman tu kompetenci přijmout odvolání má, tudíž může konat, zatímco premiér ji nemá, tudíž se domáhá toho, aby prezident konal,“říká Kysela.

To znamená, že Zeman by se před Ústavním soudem přel sám se sebou. „Obzvlášť uvedl-li, že nechce podávat kompetenčn­í žalobu, ale že se chce obrátit podnětem, jehož podstatou by byla žádost o podání odpovědi na to, jak to vlastně je. Nevidím způsob, jak by prezident mohl docílit toho, že se tím Ústavní soud bude zabývat,“dodává právník Kysela. Pavel Rychetský se mezitím dal slyšet, že spory týkající se vládní krize bude Ústavní soud řešit přednostně a urychleně. Co to znamená časově? Podle prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha by se jednalo o dobu v řádu týdnů.

Právník Kysela zase tvrdí, že by i v případě snahy prodlužova­t spor bylo hotovo do dvou měsíců. „Jelikož se z mého hlediska jedná o věc právně triviální, tak jde o to nechat uplynout lhůty pro vyjádření obou stran a pak rozhodnout,“říká.

Prezidentu Zemanovi, ale také ministru financí Andreji Babišovi tak nezbývá než hledat jinou cestu, jak z krize ven. Vypadá to, že budou muset vyslyšet ČSSD v čele s premiérem Sobotkou, který trvá na tom, aby tou cestou byl konec Andreje Babiše ve vládě.

Ten už ostatně hnutí ANO samo připustilo. „Není důvod k mému odvolání, nicméně jsem se s tím smířil. Počítám s tím, že mě pan prezident odvolá,“řekl Babiš, který se se Sobotkou včera sešel.

ANO dokonce Sobotkovi navrhlo, aby se v případě Babišova odvolání stala ministryní financí dosavadní náměstkyně Alena Schillerov­á. Jenže vystudovan­á právnička, která svou kariéru odstartova­la na Finančním úřadě v Brně, se ČSSD příliš nezamlouvá. „To, že je to zrovna ta náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, to mi žádnou radost nedělá,“řekl místopředs­eda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Sobotka však včera uvedl, že se se Schillerov­ou sejde. Příští týden by se měla vládní krizí znovu zabývat koaliční rada.

 ?? Foto: Reuters ?? Uvítání v Číně Prezident Miloš Zeman se v Pekingu vítá se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Šestidenní návštěvu asijské velmoci vynechali tři ministři ČSSD kvůli sporu mezi prezidente­m a premiérem Bohuslavem Sobotkou o odvolání Andreje Babiše z...
Foto: Reuters Uvítání v Číně Prezident Miloš Zeman se v Pekingu vítá se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Šestidenní návštěvu asijské velmoci vynechali tři ministři ČSSD kvůli sporu mezi prezidente­m a premiérem Bohuslavem Sobotkou o odvolání Andreje Babiše z...
 ??  ?? alena Schillerov­á Možná budoucí ministryně financí.
alena Schillerov­á Možná budoucí ministryně financí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia