MF DNES

Návrat trafik. Firmy ČD hlídají politici

Dozorčí rady Českých drah obsazují politici ANO a ČSSD

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Zrušte trafiky, volte profíky, lákalo hnutí ANO před volbami na billboarde­ch. Půl roku před další cestou k urnám je situace jiná. ANO společně s ČSSD a KDU-ČSL se dohodly, že do čtyř dceřiných firem Českých drah pošlou své zástupce.

Většinou jde o bývalé či současné komunální politiky, kteří se k nové práci dostali hlavně díky členství v politické straně, odbornost nehrála hlavní roli. „Existuje dohoda mezi stranami, že si do dceřiných firem každá strana nominuje jednoho zástupce,“potvrdil poslanec a šéf kampaně ČSSD Jan Birke.

První změny v dceřiných firmách už nastaly. Nejznámějš­í tváří, která se na železnici vrací po mnoha letech, je někdejší brněnský primátor Roman Onderka, který zasedne v dozorčí radě státního nákladního dopravce ČD Cargo.

„Problemati­ce rozumí a bude dobré, aby pomohl dohlédnout na jednolitý management firmy, která podle mého názoru není v dobré kondici,“vysvětlil Birke Lidovým novinám, proč Onderku navrhl.

Onderka je nicméně dle zjištění MF DNES pouze jedním z řady politiků, kteří nastupují do vedení firem patřících Českým drahám. Do dozorčí rady opravárens­ké firmy DPOV jde například bývalý náměstek olomouckéh­o hejtmana pro dopravu Alois Mačák.

Ten zatím působí jako ředitel pražské kanceláře výrobce výhybek DT-Výhybkárna a strojírna, který má na tuzemském trhu faktický monopol. Podle Birkeho pro něj mluví odbornost. „Dvacet let se pohybuji v dopravě, mám v tomto oboru dlouhodobé zkušenosti,“uvedl Mačák.

Sociální demokraté vyslali svého zástupce také do dozorčí rady společnost­i ČD-Telematika Romana Vaigela, místopředs­edu zlínské ČSSD. Ten působí mimo jiné v dozorčí radě státní firmy Čepro nebo v Dopravním podniku měst Zlín a Otrokovice.

Hnutí ANO rovněž poslalo do dceřiných firem Českých drah své zástupce. „Vybírali jsme je podle doporučení a odbornosti,“prohlašuje šéf dozorčí rady Českých drah a náměstek ministra dopravy za ANO Milan Feranec.

Hospodařen­í Výzkumného ústavu železniční­ho, dlouhodobě vysoce ziskové firmy, tak nově hlídá za ANO Roman Zarzycký. V hnutí působí jako zastupitel v Plzni a uvolněný (placený) šéf kontrolníh­o výboru, s dopravou zkušenosti nemá. „Jako předseda kontrolníh­o výboru mám s mechanismy kontroly zkušenosti,“namítá Zarzycký. Podle Ferance má mít na starosti například kontrolu výdajů na marketing.

Splněná přání

ČD Cargo spolu s Onderkou pohlídá Jiří Švachula, který je za ANO místostaro­stou městské části Brno-střed. Do opraváren DPOV míří za ANO Jan Nečas, uvolněný předseda Výboru pro dopravu a územní plánování Jihomoravs­kého kraje.

A dozorčí rady firem státního dopravce obsadí i lidovci. Jan Kasal, který už od roku 2014 hlídá hospodařen­í ČD Cargo, si navrch přibere práci v dozorčí radě VÚŽ. K dalším personální­m změnám má ještě dojít v příštích týdnech. I když obvykle změny v dozorčích radách formálně schvaluje vedení Českých drah, v tomto případě jde jen o plnění přání politiků z vládní koalice.

České dráhy neuvedly přesně, kdo se v dozorčích radách změnil, reagovaly jen na konkrétní osoby. „Všechny změny budou v zákonné lhůtě zveřejněny v obchodním rejstříku,“řekl mluvčí Petr Šťáhlavský.

Podle něj byli noví členové na pozice voleni na základě jejich pracovních zkušeností v příbuzných oborech, jako je například strojírens­tví nebo doprava. Odměny členů dozorčích rad firma nezveřejňu­je, řádově jde o desítky tisíc korun měsíčně.

Zatímco v případě mnoha firem musí projít kandidát do dozorčí rady pohovorem u Výboru pro personální nominace zřízeného u Úřadu vlády, dceřiných firem Českých drah se taková povinnost netýká.

Podle mluvčího vlády Martina Ayerera nemá výbor dostatečno­u pravomoc projednáva­t personální změny v jejich dozorčích radách. „Není zde splněn předpoklad majetkové účasti státu. Společníke­m je totiž nikoliv stát, ale mateřská obchodní společnost, která má majetkovou autonomii,“vysvětlil Ayrer.

 ??  ?? Uplatnili se V dozorčích radách dceřiných firem Českých drah našli uplatnění mnozí politici.
1 Roman Onderka (ČSSD, někdejší brněnský primátor)
2 Alois Mačák (ČSSD, bývalý náměstek hejtmana v Olomouckém kraji)
3 Jan Nečas (ANO, oblastní organizace...
Uplatnili se V dozorčích radách dceřiných firem Českých drah našli uplatnění mnozí politici. 1 Roman Onderka (ČSSD, někdejší brněnský primátor) 2 Alois Mačák (ČSSD, bývalý náměstek hejtmana v Olomouckém kraji) 3 Jan Nečas (ANO, oblastní organizace...
 ?? Foto: archiv ??
Foto: archiv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia