MF DNES

Mobilizace 2017

-

Útočící pěchota je už jen nějakých sto padesát metrů od ležících vojáků, a proto se hodí každá kulka, třebas je vystřelena z ruční zbraně. Vojáci pálí vleže průhledy ve stěnách prohlubní. „Levo, levo, boj,“pokřikují po sobě. Nepřátelšt­í pěšáci se totiž již přehoupli přes cestu kousek od zakopaných obránců – terče vyskakují ze země blíž a blíž. „RPG sto metrů na druhé hodině, zničit!“skřípe vysílačka.

Zuřivý boj z několika metrů

„Na tomto cvičení si cením zejména toho, že členové aktivní zálohy tvoří posádky tanků s profesioná­ly. Obě skupiny si toho mohou vzájemně hodně předat. Naši rotu tvoří muži různých civilních profesí, máme třeba strojaře, mašinfíru, ale i jaderného fyzika,“popisuje kapitán Milan Mojžíš, velitel tankové roty aktivních záloh.

Tito dobrovolní­ci nejsou nezkušení. Jen nejsou v armádě na plný úvazek. Slouží u 73. tankového praporu, což je jediný tankový útvar v Česku. Profesioná­lové z této jednotky sloužili dvakrát v Iráku i v afghánském Bagrámu.

Právě ti za chvíli na bojišti převezmou iniciativu. Tam jde mezitím do tuhého. Vzdálenost mezi bojujícími stranami je totiž vskutku už jen pár metrů. Velitelé žádají další podporu. Ležící vojáci před sebe vrhají alespoň granáty. Jsou už jen čtyři. Jeden padl, druhý je raněný.

Opět se rozduní minometná palba a pláň promění v zadýmené oraniště. Naštěstí útok slábne.

Tankista – expert na elektrárny

Je načase vyrazit do protiútoku, do něhož se vrhá deset modernizov­aných tanků T-72 M4CZ. To je zdrcující úder. O pěchotě protivníka, kterou demonstruj­í rozstřílen­é terče, v tu chvíli již snad nelze mluvit. Tanky za jízdy zuřivě pálí a ničí vše, co zbylo z nepřátelsk­ých vozidel. Za nimi vyráží do akce náklaďáky protiletad­lové obrany a kolový obrněnec Dingo, který naše armáda využívala i v Afghánistá­nu.

Do hodiny od prvního kontaktu

 ??  ?? Velitel tanku Vladimír Menšík (vpravo) a řidič Petr Vošický čistí hlaveň.
Velitel tanku Vladimír Menšík (vpravo) a řidič Petr Vošický čistí hlaveň.
 ??  ??
 ??  ?? Stahující se tank, který první zahlédl nepřítele. Při ústupu se kryje v kouřové cloně. Terčem desítek střel je i vyřazená technika (dole).
Stahující se tank, který první zahlédl nepřítele. Při ústupu se kryje v kouřové cloně. Terčem desítek střel je i vyřazená technika (dole).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia