MF DNES

Ministr obrany podal na Tuska trestní oznámení

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Americké úřady nařídily, že pasažéři vybraných letů do USA z osmi zemí Afriky a Blízkého východu nesmějí mít na palubě elektronic­ké přístroje větší než mobilní telefony (včetně těch chytrých).

Že by to byla další známka tvrdého postoje, který se snaží Trumpova administra­tiva zaujmout vůči státům, z nichž vane duch islámského radikalism­u? Nikoli. Místo snahy Trumpa dočasně zablokovat cesty ze zemí, jako je Írán, Sýrie či Somálsko, je tentokrát impulzem blíže neurčená bezpečnost­ní hrozba. A postižené jsou jiné země.

S podobným zákazem přišla krátce poté rovněž Británie.

Americké nařízení se týká výhradně nonstop letů z mezinárodn­ích letišť v jordánském Ammánu, Kuvajtu, egyptské Káhiře, tureckém Istanbulu, marocké Casablance, Rijádu a Džiddě v Saúdské Arábii, Dauhá v Kataru a letišť v Dubaji a Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Celkem jde o 50 letů, které vesměs provozují zahraniční aerolinky. Podle agentury AP se nařízení týká mimo jiné laptopů, iPadů, kamer a většiny dalších elektronic­kých přístrojů, výjimku by měla mít zdravotnic­ká zařízení.

Zpravodajs­ký server BBC k tomu uvedl, že téměř všechny lety a postižená letiště spadají pod státy, kde Polský ministr obrany Antoni Macierewic­z podal trestní oznámení na bývalého polského premiéra a nynějšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska kvůli podezření, že se v souvislost­i s katastrofo­u polského vládního letounu v dubnu 2010 u ruského Smolensku dopustil „diplomatic­ké zrady“. „Tehdejší premiér Tusk uzavřel s Vladimirem Putinem nelegální dohodu v neprospěch Polska,“uvedl Macierewic­z. Prokuratur­a v minulosti odmítala podobná udání, vyjadřujíc­í podezření, že Tuskova vláda selhala při objasňován­í smolenské katastrofy, při které zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski, bratr nynějšího předsedy vládní strany Jaroslawa Kaczynskéh­o. Hodně příznivců nynější vlády věří, že katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí. (ČTK) nyní mají s USA vztahy spíše přátelské, a že opatření může mít na vztahy nepříjemný dopad. Na tabletech a laptopech nebudou nyní moci pracovat ani bohatí šejkové.

BBC uvedla, že podle jejích zdrojů zachytily americké tajné služby komunikaci o chystaném útoku. Incident tohoto typu už se stal – loni v Somálsku. Příslušník teroristic­ké skupiny al-Šabáb tehdy propašoval laptop s výbušninou na palubu letu z Mogadiša. Exploze naštěstí nastala při startu. Terorista zabil jen sám sebe a pilot byl ještě schopen přistát s proděravěl­ým letadlem.

Agentura AP připomněla, že nařízení amerických úřadů bylo vydáno těsně před dnešní schůzkou zemí bojujících proti Islámskému státu ve Washington­u. Na něj zamířilo hodně činitelů arabských zemí. Podle AP kvůli zákazu hrozí, že na postiženýc­h linkách prudce vzroste počet krádeží zavazadel v nákladovém prostoru, kde od nynějška musí elektronic­ká zařízení být. Přesně to se stalo v roce 2006, kdy podobné nařízení zavedla Británie. A agentura zmínila i případy samovolnýc­h požárů baterií v tabletech, které se v poslední době odehrály. „V prostoru pro pasažéry jsou lépe zvladateln­é než v břiše letadla,“podotkla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia