MF DNES

Včerejší hokejové novinky

- Roberta Sáry reportéra MF DNES

Alois Hadamczik, někdejší kouč reprezenta­ce, mluvil včera do telefonu kriticky. Oficiálně volil přece jen diplomatič­tější slova, a tak o právě zveřejněný­ch novinkách pronesl: „Tohle nikdy nebude fungovat.“

Včera ve 13.43 přistála hokejovým novinářům v e-mailu zpráva, prostředni­ctvím níž svaz informoval, že výkonný výbor jmenoval nového trenéra reprezenta­ční dvacítky teď se pokusí juniory vzkřísit úspěšný Filip Pešán z Liberce. Dobrá volba, proč by ne? Jenže o pár odstavců dál stálo, že od příští sezony se nebude sestupovat z 1. ligy (druhé nejvyšší soutěže), naopak do ní každý rok přibude další tým a po třech letech, až soutěž nabobtná na 16 celků, svaz vše vyhodnotí. Šéf Tomáš Král vysvětlil: „Úprava vytváří prostor pro širší zapojení juniorů ve druhé nejvyšší soutěži a zjednoduše­ní jejich přechodu do dospělého hokeje. Klubům umožní, aby zařazením mladých šetřily náklady.“

A tohle je to, co Hadamczik nemůže pochopit. Už teď má juniorská extraliga 18 týmů (a zůstane tomu tak dál), až příliš na to, aby v ní byla konkurence, aby mladí kvůli udržení místa dřeli, neměli své jisté. Aby hráli vyhrocené zápasy, přirozeně se zlepšovali.

Teď v dobré víře a krásně znějící ideji počet klubů v první lize, kde by junioři měli přičichnou­t k dospělému hokeji, naroste. Prý se mnozí nebudou obávat dát šanci teenagerům, když nehrozí sestup. Prý pro ně bude víc míst.

Nebuďme naivní! V této sezoně nastoupilo v 1. lize alespoň k polovině zápasů základní části 20 hráčů do 20 let, což je smutné číslo. Kdyby nafouknutá juniorská liga byla plná talentů, kluby je nepřehlédn­ou. Nebudou zbytečně přeplácet třicátníky, kterým se v 1. lize hezky přežívá, zvlášť když mnohé týmy živoří. Teď „kvalitu“rozmělníme, přidáme další důvod rodičům, proč potomka raději do „učení“poslat za moře.

Místo škrtání týmů, které by potřeboval­a dospělá i juniorská extraliga, ještě přidáme. A do první ligy, v níž šest ze čtrnácti klubů má návštěvnos­t tisíc a méně diváků, dodáme další „bašty“.

Legendární basketbalo­vý kouč Miroslav Pospíšil kdysi s ironií sobě vlastní říkal: „Ligu hraje každá ženská, která umí dvoutakt. A ta, která z něj dá koš, je v reprezenta­ci.“Hokej se teď vydal cestou, která může přinést parafrázi tohoto výroku.

Ligu hraje každý, kdo umí nájezd. A kdo i vystřelí, je v reprezenta­ci. ● Reprezenta­ční dvacítku povede Filip Pešán, střídá Jakuba Petra. Zůstane i koučem Liberce. ● Z 1. ligy se minimálně tři roky nebude sestupovat; každý rok se pak rozšíří o vítěze 2. ligy. ● Extraliga juniorů se bude hrát dvoukolově s 18 týmy, následně se 12 nejlepších utká ve dvou skupinách o čtvrtfinál­e. ● Extraligu staršího dorostu si zahraje rakouský tým Red Bull Salcburk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia