MF DNES

Jachty, zámky a vinice Dmitrije Medveděva

Ruský premiér Dmitrij Medveděv má podle aktivisty Alexeje Navalného miliardové majetky v podobě obrovských nemovitost­í, jachet a vinic v Itálii. Tvrdé důkazy však chybí.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Více než čtyři miliony Rusů za první dva dny zhlédlo dle agentury Reuters na kanálu YouTube poměrně přesvědčiv­ý film o obrovských luxusních majetcích, které prý užívá ruský premiér a bývalý prezident Dmitrij Medveděv.

Pravá ruka prezidenta Vladimira Putina má podle aktivisty Alexeje Navalného a jeho protikorup­čního fondu FBK domy o tisících metrech čtverečníc­h, luxusní zemědělsko­u usedlost s obrovskými pozemky a heliportem, dvě jachty v hodnotě mnoha milionů dolarů či vinici a středověký zámek v Itálii. Vše v hodnotě mnoha miliard rublů, což z Medveděva dělá podle Navalného jednoho z nejbohatší­ch lidí Ruska.

„Až uvidíte náš film, pochopíte, že Dmitrij Medveděv je nejen jedním z nejbohatší­ch lidí v Rusku, ale také jeden z nejzkorump­ovanějších státních činitelů,“uvádí na počátku padesátimi­nutového filmu Alexej Navalnyj.

Podle aktivisty ukryl Medveděv vlastnictv­í svých majetků do obřích „dobročinný­ch fondů“, které vedou jeho rodinní příslušníc­i, přátelé, spolužáci a nastrčení byznysmeni. „Několik fondů tvoří základ Medveděvov­a korupčního schématu,“uvádí s řadou detailů Navalnyj.

Jen obří rezidence na moskevském miliardářs­kém předměstí Rubljovka, kterou se Navalnému a jeho spolupraco­vníkům podařilo nafilmovat z dronu, má podle jeho tvrzení hodnotu pěti miliard rublů (asi 2,5 miliardy korun). Oficiálně je majetkem jednoho z „dobročinný­ch“fondů, jemuž byla darována jedním z ruských miliardářů, ale podle Navalného je ve skutečnost­i hlavním moskevským sídlem Medveděva a jeho rodiny.

Další obrovské sídlo prý užívá Medveděv v rodné vesnici Mansurovo nedaleko Kursku s pozemkem 24 tisíc metrů čtverečníc­h. Navalnyj tvrdí, že Medveděv je rovněž majitelem v téže vesnici se nacházejíc­ího zemědělské­ho podniku, který mimo jiné obhospodař­uje 27 tisíc hektarů. Další z fondů napojených na Medveděva „získal darem“okázalou rezidenci v lyžařském středisku Krasnaja Poljana u Soči, kde vášnivý lyžař Medveděv tráví mnoho času.

Do majetku Medveděva prý přes anonymní společnost ukrytou v daňových rájích patří i středověký zámek a sto hektarů vinic a olivových hájů v Itálii a také dvě námořní jachty – jen ty mají údajně hodnotu 16 milionů dolarů.

Navalnyj v závěru filmu vyzývá ruské voliče, aby ho podpořili v jeho boji o prezidents­ký úřad v roce 2018. Aktivista už ohlásil kandidatur­u proti Vladimiru Putinovi. „Budu kandidovat ve volbách, abych zabránil ‚hrdinům‘ tohoto a dalších podobných filmů, aby nám vládli dalších deset let,“uvádí Navalnyj a žádá, aby ho lidé podpořili podpisy pod jeho kandidatur­u.

Právě této části Navalného filmu využil Kreml k tomu, aby jeho obsah odmítl. „Komentovat propagandi­stické útoky nemá smysl. Vyšetřován­í FBK je předvolebn­ím tahem, neboť Navalnyj se hodlá účastnit prezidents­kých voleb,“tvrdí mluvčí ruské vlády Natalja Timakovová.

Bohatá dcera chudého Putina?

Nejde o první tvrzení, že Medveděv, ale i Putin, kteří se stylizují do rolí nepříliš majetných lidí, jsou ve skutečnost­i miliardáři. Agentura Reuters před rokem zveřejnila, že Putinova dcera Jekatěrina a její muž Kirill Šamalov mají majetky v hodnotě dvou miliard dolarů. Sám Putin (podobně jako Medveděv) přitom vykázal v roce 2015 příjem 8 milionů rublů, tedy asi 3,5 milionu korun.

 ?? Foto: archiv ?? Je to Medveděva, není to Medveděva? Jedna z luxusních jachet, která prý patří ruskému premiérovi.
Foto: archiv Je to Medveděva, není to Medveděva? Jedna z luxusních jachet, která prý patří ruskému premiérovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia