MF DNES

Zubní pasta není všechno, říká zubař

- — Alžběta Šimková

Vedení stomatolog­ické komory tvrdí, že většina lidí si za zubní kazy může sama. Ne všichni zubaři však tento názor sdílejí. Někteří poukazují na nemoci, za které si lidé nemohou a které například oslabují imunitu, čímž přispívají k častější tvorbě zubních zánětů.

Kaz se u některých lidí může vytvořit i na zdravém zubu, tvrdí stomatolog Josef Holman (na snímku). Vede k tomu zejména dědičná dispozice – tedy genetika, se kterou člověk nic neudělá.

„Někteří lidé mají citlivější sklovinu, která má sklon ke kazivosti,“říká Holman. Lidí, kteří mají větší předpoklad­y ke vzniku kazu, je podle odhadů zhruba deset procent.

V těhotenstv­í se mění dásně

Dědičnost není to jediné, co riziko zvyšuje. Podle Holmana hrají roli celkem tři faktory, na které by si měli dát pozor nejen lidé s geneticky daným sklonem ke kazivosti.

„Prvním je správné stravování, druhým je správný nápojový režim a třetím správná ústní hygiena. To vše se musí sladit dohromady,“vysvětluje zubař. Podle něj je tedy potřeba nastavit si i režim u jídla. „Člověk by se měl ukáznit tak, aby jedl například v blocích, a ne průběžně celý den.“

A potom jsou tu již zmíněné nemoci oslabující imunitu. Kazy se při nich tvoří častěji a rychleji.

„Jsou určitá onemocnění, a není jich málo, u kterých je stav organismu tak nepříznivý, že je kazivost zubů podstatně vyšší. Největší problém je třeba u pacientů po ozařování,“říká Holman. Dalším onemocnění­m, u kterého je větší výskyt zubních kazů, je bulimie, kdy zubní sklovinu naleptávaj­í trávicí šťávy.

Proto by se podle lékaře mělo k pacientům přistupova­t jednotlivě. „Každý jsme jiný – máme jiné stravovací návyky a genetiku. Házet všechny do jednoho pytle prakticky nejde, a pokud se to dělá, je to špatně,“myslí si stomatolog .

Vyšší riziko kazivosti zubů mívají také diabetici.

„Tato pravděpodo­bnost tu je. Vím jistě, že diabetes zvyšuje riziko paradontóz­y,“říká profesor Zdeněk Rušavý z diabetolog­ického centra Fakultní nemocnice Plzeň.

Diskuse o vyšším výskytu kazůse vedou také u těhotných žen. I když se žádná konkrétní spojitost zatím vědecky neprokázal­a, gynekologo­vé nepochybuj­í o vyšším riziku zánětu dásní.

„V těhotenstv­í se dásně mění, to se projevuje například zbytněním nebo otokem. Jde o zánět dásní, který postihuje 40 až 100 procent těhotných žen,“říká lékař Petr Křepelka z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze.

Podle gynekologů jsou zánětlivé změny dásní v těhotenstv­í častější u žen, které měly tyto problémy už před těhotenstv­ím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia