MF DNES

Sex za dotace. Přijde snad jeho přerozdělo­vání?

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Pokud vám někdo bude tvrdit, že politici se starají jen sami o sebe, nevěřte mu. Starají se o vaše blaho. Strana Zelených v Německu dokonce doslova a do písmene. Stará se totiž lidem o sex. Zelení před pár dny oznámili, že sex považují za základní lidské právo a že to je věc, na kterou má nárok každý. A kdo k němu má „obtížný přístup“, tomu ho bude stát dotovat.

Byl by to opravdový průlom. Stát by se tak proboural přímo do nejintimně­jší oblasti lidského života. A jako vždy pod záminkou nápravy nespravedl­ností.

Zelení mají na mysli především lidi s nějakým fyzickým či duševním handicapem, například obyvatele pečovatels­kých domů, kteří jsou navíc příliš chudí, než aby si mohli dovolit prostitutk­u. Představuj­í si to tak, že „pacient“by získal lékařské osvědčení, že „toho“má nedostatek a že se k „tomu“nemá jak dostat. Na základě papíru od doktora by si pak z veřejných rozpočtů nechal proplatit návštěvy prodejných žen.

Péče o trpící je jistě chvályhodn­á, každá slušná společnost by to měla dělat. Jenže v tak komplikova­né oblasti, jako je lidská intimita, to není tak prosté, jak si Zelení představuj­í.

Jistě, senior na vozíku a s alzheimere­m je i při pohledu z velké dálky zjevně člověk, kterému je třeba pomáhat. Ale jak Zelení vědí, že nedostatke­m sexu trpí víc než třeba dospívajíc­í chlapec, který je sice zdravotně naprosto v pořádku, ale je příliš plachý, než aby si něco začal s děvčaty? Nebo, buďme korektní, třeba žena, která je zkrátka příliš ošklivá, než aby se o ni muži zajímali?

To jsou v tomhle případě zrovna takové handicapy jako to, že se někdo obtížně pohybuje. Spíš patrně ještě větší. A tím to nekončí. Sex je totiž neobyčejně bohaté prostředí, to se díky internetu už tak nějak ví.

Frustrovan­ý proto může být třeba nějaký muž, který touží po sexu s více ženami naráz, jenže jeho přítelkyně o tom nechce ani slyšet – a ty další ženy už vůbec ne. Případně by rád nějakou mladou, ale má tak akorát starou. Nebo žena, která sní o svalnatých atletech, ale její partner je učebnicový pupkáč. Cožpak tihle lidé nestrádají? Jistěže strádají. Jsou to vlastně úplně stejní politování­hodní chudáci jako ti, na jejichž blahu německým Zeleným tolik záleží. Bylo by tedy logické, aby se i o jejich potřeby stát postaral. Jinak by právem mohli mít pocit křivdy – proč oni ano, a my ne? To se budeme muset nechat zchromit, abychom si taky užili?

Na celém záměru je zarážející i technicist­ní přístup hodný zcyničtělé bordelmamá. Některé romantičtě­jší typy mezi námi si totiž myslí, že tělesná láska jaksi souvisí se vztahy. Že to je věc, která se odehrává mezi lidmi (zpravidla dvěma), kteří k sobě navzájem cítí něco mimořádně pozitivníh­o a kteří se rozhodli žít své životy společně – k čemuž sdílení lože patří. Existují dokonce lidé, které přesně z těchto důvodů tělesně přitahuje jejich vlastní manželka. Říkejme jim třeba manželko sexu á lové.

Koneckonců právě lidská blízkost je nepochybně to, co nešťastným osamělým handicapov­aným chybí nejvíc. Ovšem jak jim pocit důvěrnosti, porozumění a lidského tepla zajistit, tak daleko fantazie německých Zelených zjevně nesahá. Nejspíš proto, že – na rozdíl od služeb veřejných domů – je těžké to řádně zúčtovat a vykázat.

Politici všech zemí by proto udělali nejlíp, kdyby alespoň tuhle část lidské existence ponechali takříkajíc přírodě. Dřív než je napadne, že se sexuálně frustrovan­ými by se o sex měli podělit lidé, kteří ho mají naopak příliš mnoho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia