MF DNES

Po Česku se potlouká terorista, řekl Zeman

-

V Česku se pohybuje člověk z oblasti afrického Maghrebu, který je podezřelý ze spolupráce s teroristic­kými islámskými organizace­mi. V rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) to včera řekl prezident Miloš Zeman. Chtěl tím ilustrovat údajnou nesmyslnos­t nového centra proti hybridním hrozbám na ministerst­vu vnitra, které kritizuje.

Moderátor pořadu na Českém rozhlasu Plus Michael Rozsypal upozornil, že by prezidento­vo prohlášení mohlo vyděsit společnost. Zeman to odmítl s tím, že jeho vyjádření

Zkamionů, které vloni touto dobou křižovaly tuzemské silnice, měl zimní pneumatiky jen každý čtvrtý. Letos jich riskuje v horším případě havárii na zledovatěl­é vozovce, v lepším pokutu od policistů jen necelá desetina.

Ukázal to test MF DNES, při němž reportér stejně jako před rokem doprovázel policisty kontrolují­cí obutí tahačů na silnicích, odpočívadl­ech i parkoviští­ch.

Zatímco loni nebylo neobvyklé narazit na kamion se zcela sjetými letními pneumatika­mi, teď už si s nimi troufne vyjet málokdo.

MF DNES „zkontrolov­ala“za dva dny 230 kamionů, z nichž pouhých jedenadvac­et mělo špatné obutí. Patnáct letní a šest nevyhovují­cí sjeté zimní.

Zhruba polovina z nich patřila zahraniční­m dopravcům, často z jižní Evropy. Reportér MF DNES s policisty objel několik stanovišť, jak ve vnitrozemí, tak u hranic směrem do Německa (Rozvadov) a Rakouska (Dolní Dvořiště).

„Už pouhým okem je jasné, že jsou pneumatiky nové, mají parádní špalky,“pochvalova­l si policista z píseckého dopravního inspektorá­tu Bronislav Marhánek vzorek pneumatiky jednoho z kamionů.

S kolegou Jakubem Petrovičem měřili jejich výšku u sjezdu z rychlostní silnice R4 směrem na Plzeň

a Během týdne pak má mráz ještě zesílit, i když tak hluboko jako v tomto týdnu by rtuť teploměru už klesat neměla. V druhé části týdne by ale mohla atakovat hranici minus deset stupňů. je natolik neurčité, že v jakékoli ohrožení nevěří.

„Právě proto jsem neřekl jeho jméno. To už by bylo porušení, a jestliže jenom řeknu, že je z Maghrebu, tak vy jistě víte, že Maghreb zahrnuje Maroko, Tunisko, Alžírsko, a dokonce Libyi, tak tato informace je natolik neurčitá, že nikoho kromě tohoto člověka neohrožuje, ale já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“uvedl Zeman.

Zeman dále prohlásil, že neprozradi­l žádnou strategick­ou informaci. u Dubí Hory na Písecku. Na stejném místě tu s nimi loni byl i reportér MF DNES. Ti tehdy zastavili několik kamionů, které měly na všech kolech letní pneumatiky s hloubkou vzorku méně čtyři milimetry.

Zákon přitom kamionům nařizuje mít zimní pneumatiky alespoň na poháněné nápravě, a to od listopadu do konce března. Včera tuto povinnost splnilo čtrnáct kamionů z patnácti.

Jediný hříšník přitom zimní obutí též měl vpředu zcela nové, ale vzadu s vzorkem pouhé dva milimetry hlubokým. Zákon přitom ukládá alespoň šest milimetrů.

Řidič Lukáš Pomazal, kterému policisté na místě dali pět set korun pokuty, neprotesto­val. „Vyměníme to,“sliboval řidič.

Jeho šéf Bohumil Trykar pak vysvětlova­l, že obouvat kamiony zimními pneumatika­mi, z nichž každá stojí dvanáct tisíc korun, je pro něj problém. Zejména proto, že měkčí zimní vzorek při jízdě na asfaltu rychle ubývá. „Přímo na tento kamion jsme kupovali nové loni v listopadu a v lednu byly zničené. Na asfaltu ‚hoří‘ doslova před očima,“popsal.

Už vědí, že se zimní pneu vyplatí

Letošní ukázněnost překvapila i autodoprav­ce. Podle dlouhodobý­ch statistik totiž jezdí na zimních pneumatiká­ch každoročně jen 70 až 80 procent automobilů, zbytek pak riskuje na letních.

„Vyplatí se jim to. Pokuta za nepřezutí je do dvou tisíc korun a jen na jedné pneumatice je v průměru při koupi rozdíl patnáct set mezi letní a zimní,“vysvětluje jeden z autodoprav­ců, který provozuje na padesátku kamionů.

Sdružení autodoprav­ců Česmad Bohemia, které sdružuje na dva tisíce firem s pětadvacet­i tisíci vozy, si letošní dobrou statistiku vysvětluje zlepšující se ekonomicko­u situací autodoprav­ců.

„Je vidět, že po období krize se firmy dostávají do lepší kondice a investují do svého vozového parku. Zaznamenal­i jsme to i my u prodejů sněhových řetězů, oproti loňsku jsme prodali o třetinu více řetězů na kamiony,“potvrzuje generální

MF DNES zjišťovala, kolik kamionů brázdí zasněžené

na letních gumách.

Nezveřejni­l ani další podrobnost­i, jako je délka pobytu zmíněného člověka, nebo zda je pod stálým dohledem bezpečnost­ních složek.

Ministr vnitra Milan Chovanec novinářům ve Sněmovně podle ČTK řekl, že konkrétně prezidento­va slova komentovat nebude, protože k tomu nemá detailní informace. Prezident podle něj zjevně věděl, co říká. „Já si prostě myslím, že je lépe některé věci nezveřejňo­vat,“uvedl.

K výroku prezidenta se na svém twitterové­m účtu vyjádřil i premiér tajemník Česmadu Vojtěch Hromíř.

Zvýšené prodeje zimních pneumatik potvrzují i prodejci. Ti dokonce tvrdí, že po sedmi letech se nyní poměr prodaných pneumatik otočil. „Zatímco dříve, například v roce 2009, jsme prodali 70 procent pneumatik letních, nyní je to obráceně. Zimní pneumatiky tvoří 65 Bohuslav Sobotka – ujišťoval veřejnost, že bezpečnost­ní složky „dělají vše pro zajištění maximální bezpečnost­i“.

Jiní politici se nevyjadřov­ali takto diplomatic­ky. Miloš Zeman podle nich svým prohlášení­m diskredito­val Českou republiku.

Místopředs­eda sněmovního výboru pro obranu Gabal uvedl, že musí vycházet z předpoklad­u, že co řekne Zeman, je pravda.

„Takže pokud je to pravda, tak je to obrovská diskredita­ce vůči našim západním partnerům a zpravodajs­kým procent prodeje. Lidé začínají dodržovat pravidla a dopravci si uvědomují, že kamion vydělává, jen pokud jezdí,“komentuje to Radek Grill, majitel jednoho z největších e-shopů, který ročně prodá na 800 tisíc pneumatik.

Podle dopravních expertů je přitom správné obutí klíčové: v případě dopravní nehody k němu přihlížejí službám,“řekl. Česká bezpečnost je podle něj přitom na spolupráci s dalšími tajnými službami závislá.

Podle Daniela Korteho (TOP 09), člena sněmovního výboru pro bezpečnost, není Zeman schopen zvážit dopad svých slov.

„Je sice hezké, že neuvedl jméno a národnost, ale ona utajovaná skutečnost je logicky i to, že se po něm pátrá. Tímto ho v podstatě varoval,“řekl. Souhlasí i s tím, že ostatní rozvědky budou ostražité v tom, o co se s českou podělí. (fer, ČTK) i pojišťovny, které mají hradit škody. „Letní pneumatika se chová na sněhu naprosto odlišně, protože má tvrdší směs, rychleji se zanese sněhem a automobil pak zůstane uvázlý v kopci,“vysvětluje technik stanice technické kontroly Jan Hrouzek další důvody, proč by se přezutí kamionů na zimu nemělo podceňovat.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Policista Bronislav Marhánek kontroluje pneumatiky kamionu.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Policista Bronislav Marhánek kontroluje pneumatiky kamionu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia