MF DNES

Plastické obrazy z laku vznikají roky a mění barvu

- Veronika Kratochvíl­ová, Radka Blažeková spolupraco­vnice MF DNES

Vánoce jsou ve znamení návštěv příbuzných a známých. Většina Pražanů k tomu svátky využije, auto naloží dárky a cukrovím, přijedou před vchod a problém je na světě. Parkovací zóny v některých městských částech a představa tahání balíků přes celou čtvrť může mnoho návštěv odradit. To si uvědomují samy radnice a podle toho situaci každoročně řeší. Jenže letošní nově zavedené zóny dřívější zvyklosti mění.

Například Praha 7, která modré zóny mezi vánočními svátky a Novým rokem v minulosti uvolňovala, se ke změnám letos nepřidá. Radnice se obává, že by rezidenti neměli kde zaparkovat. „Vzhledem k tomu, že došlo k rozšíření placeného stání v okolních městských částech, především v Praze 6 a Praze 8, máme oprávněné obavy z toho, že by na tom tratili především naši rezidenti. Lidé z okolí by toho využívali a místní by pak neměli kde zaparkovat,“vysvětluje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

„Návštěvy mohou v modré zóně parkovat s takzvaným stíracím losem, který je ke koupi v informační­ch centrech nebo na oddělení zóny placeného stání. K dispozici

Argument nového zavedení zón v okolí ale nedává smysl, jelikož Praha 8 by chtěla o vánočních svátcích pozastavit zpoplatněn­í modrých zón, hromadný útěk řidičů do sousední městské části tak nehrozí. Podle slov radního Karla Šaška radnice „osmičky“tento požadavek podala již začátkem prosince na Technickou správu komunikací (TSK). Radní doufá, že TSK vyjde tomuto kroku vstříc, na výsledek rozhodnutí se ale stále čeká.

Volné parkování ve všech modrých zónách bude s jistotou umožněno na celém území Prahy 3, která se tak se svou benevolenc­í přidá k radnici osmé městské části. Chce prý vyjít vstříc všem, kteří přijedou na svátky za svými rodinami či známými.

Kompromis mezi zájmy místních obyvatel a návštěvník­ů se snaží udělat radnice Prahy 6. Vánočním

návštěvám vyjde vstříc v období od 21. prosince až do 2. ledna příštího roku pouze částečně. „Návštěvy budou moci využívat místa vyznačená fialovým pruhem na svislém dopravním značení a doplněná bílým vodorovným značením, která jsou určená pro takzvané smíšené parkování,“uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. „Běžně je mohou bez omezení užívat pouze lidé s platným parkovacím povolením,“vysvětlil mluvčí s tím, že parkování na fialové bude samozřejmě zdarma. Stání na modrých zónách však zůstane beze změn, bude tedy dál platit jen pro rezidenty.

Podobně problém řeší Praha 5. Radní schválili bezplatné parkování Nová pražská výstava se jmenuje Pictura naturans. Houser na výstavě obrazy sňal po zaschnutí z rámu a stékající kapky po obvodu díla z něj vytvářejí prostorový objekt. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, ČTK ?? Vyňaty z rámu Umělec Milan Houser obrazy z laku pro výstavu vyndal z rámů.
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK Vyňaty z rámu Umělec Milan Houser obrazy z laku pro výstavu vyndal z rámů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia