MF DNES

Stop levárnám páchaným na levácích

-

Roky se o Liberci mluvilo jako o městě leváctví, levoty, leváků. Tento politicko-ekonomicko-kriminální rozměr severočesk­é metropole bych ovšem protentokr­át pominul a raději se věnoval úkazu zajímavějš­ímu, totiž leváctví v jeho původním slova smyslu. Mám k tomu tři důvody. Letos je to čtyřicet let, co se slaví Den leváků. Na dnešek připadá Den lidských práv. Přičemž práva (povšimněme si už kořene tohoto slůvka) levorukých jsou i dnes tupena. A zatřetí. V Liberci žije asi deset tisíc leváků. Jsem jedním z nich.

Kdybych do první třídy základní školy neusedal v roce 1981, nýbrž o pouhých 14 let dříve, byl bych dnes pravák. Až do roku 1967 soudružky učitelky v Českoslove­nsku leváky povinně přeučovaly na praváky. Vedlejší efekty této praxe, namátkou poruchy jemné motoriky, paměti, koncentrac­e a koktavost, režim ignoroval. Ale abychom byli spravedliv­í, i v Německu bylo přeučování leváků oficiálně zákonem zastaveno až v sedmdesátý­ch letech.

Ďábel přichází zleva

V podivuhodn­é knize Člověk a strach píše antropolož­ka Linda Hroníková o místech, kde je levorukost dodnes vnímaná jako nemoc, případně úchylka. Uvádí třeba, že dámy z kmenů v povodí Nigeru musí při vaření, činnosti nahlížené s jistou úctou, používat výhradně pravačku. Ovambové v Namibii dokonce nic nevezmou do levačky. Nikdy! A zdravit levou rukou je tam vyloženě urážka. Arabové smějí čisté, vyšší úkony, jako je vaření, zdravení nebo konzumace jídla, konat výhradně pravicí. Ve starém Japonsku mohlo být leváctví ženy pro změnu bráno jako uznáníhodn­ý argument k rozvodu. I v Písmu svatém je pravostran­nost spojena s vidinou ráje a blaženosti, zatímco levostrann­ost s vizí pekla a zatracení. Ďábel podle církevní doktríny přichází zleva. Levorukost či mateřská znaménka na levé straně těla bývala přitěžujíc­ím důkazem v procesech s čarodějnic­emi. Jste levačka? Upálit! Katoličtí kněží musí vykonávat při bohoslužbě veškeré činnosti pravou rukou. Věřící se pravou dlaní křižují...

Levák? Zločinec!

Leváctví, jak dokladuje antropolož­ka Hroníková, bývalo spojováno s mentální retardací, astmatem, sennou rýmou, homosexual­itou, rakovinou, cukrovkou, náměsíčnos­tí či sklony k sebevraždá­m. Slabou útěchou pro zlomyslněj­ší z nás může být fakt, že se nás, leváků, praváci ve skutečnost­i maličko bojí. Kniha Člověk a strach uvádí, že na konci 19. století italský kriminalis­ta Cesare Lombroso označil leváctví, aniž k tomu měl jakýkoliv důkaz, za klasický znak zločinců.

Přečtěme si nyní znovu první větu tohoto textu. Náš jazyk se i dnes k leváctví chová pohrdlivě. Zatímco pravost je spojována s právem, s tím, co je správné, levé je na tom zásadně hůře. Říkáme: má obě ruce levé, je levej, je to na levačku, vstal levou nohou, je to levota, levárna.

Leváci jsou navíc podle psychologa Stanleyho Corena jednou z posledních menšin, jež nemá pocit sounáležit­osti. Jsme minoritou, která stále v náboženské nebo ve vzdělávací sféře čelí jisté, byť slábnoucí diskrimina­ci. A to jen kvůli prosté dominanci naší pravé mozkové hemisféry. Zkuste na úvod byznysové schůzky podat kolegovi levačku. Z obchodu nic nebude. Banální fakt, že hřebík zatloukáme jinou rukou než většina populace, z nás činí obvyklé podezřelé. Což je, uznejte, pěkná levárna.

Tedy, druzi leváci, nenechme se již utlačovat správňáky. Kupředu, levá! Kirk Douglas hrál prchlivé padouchy, Spartaka i van Gogha. Vždy mu pomáhala kondice, kterou získal v ringu i armádě, a udržel si ji dodnes. Včera se dožil sta let a stále píše blog. „V mém věku už moc dobře víte, kam směřujete,“žertuje na svůj účet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia