MF DNES

Pazderková zpívající. Blondýna jde stranou

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Osm nových hraných projektů, které ČT nasadí v nadcházejí­cí sezoně, spojuje podle ředitele

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Herečka a zpěvačka Iva Pazderková vydává své druhé album, které nese neobvykle dlouhý název Horská Lesní Ekologická Tvá Živá Dospělá Krabičková Smutná Šťastná, dost možná nejdelší název desky na světě, nebo alespoň v Česku. Letmým pohledem na jeho obal lze odhalit, že autorka do titulu vměstnala názvy takřka všech písní v albu obsažených.

„Pochopitel­ně jsem nemohla pro celou desku najít vhodný název. Což se většinou řeší tak, že se vezme jméno jedné z písniček. Jenže přišel by někdo dělat rozhovor se zpěvačkou, která nazve desku Dospělá? Nebo Tvá? Možná ano, ale nerad,“uvažuje Pazderková. Zároveň v titulu chybí píseň Černý šál, což je zhudebněná báseň Alexandra Sergejevič­e Puškina. „Je to nádherná báseň, ale přivlastňo­vat si Puškina nemůžu,“říká zpěvačka.

Určitý způsob terapie

Petra Dvořáka vedle výrazných tvůrčích osobností „moderní filmový jazyk“, přestože děj některých zavede do minulosti. Příběh zločinu Zádušní oběť do první světové války, Četníci z Luhačovic do počátků samostatné republiky, Bohéma mezi herecké hvězdy zejména za protektorá­tu, Monstrum do časů stavby Stalinova pomníku a krimiseriá­l Svět pod hlavou do 80. let, kde po nehodě skončí dnešní policista.

Čtení ze Svěráka

Současnost zastupují jednak dvě krimi – sedmidílné pokračován­í Labyrintu a třídílná Spravedlno­st, jednak „první mládeži nepřístupn­á rodinná komedie“, jak říká projektu Trpaslík Jan Prušinovsk­ý, tvůrce Okresního přeboru či Čtvrté hvězdy. ● Robert Hájek, Martin Donutil, Pavel Zedníček

● Václav Neužil, Ivan Trojan, Václav Kopta

● Tatiana Vilhelmová, Jan Hájek

● Ondřej Vetchý, Martin Finger

● Milan Kňažko, Eva Josefíková

Naopak dětem uchystalo Déčko animovaný seriál podle komiksu Anča a Pepík či sérii čtených pohádek, autorských příběhů Zdeňka Svěráka a málo známých vyprávění Jiřího Mahena a Beneše Metoda Kuldy, které čte Jiří Langmajer.

Allen a Jarmusch s titulky

Z dokumentár­ní tvorby poutá největší pozornost návrat cyklu GEN – galerie elity národa, který po patnácti letech přidá portréty dalších osobností, mimo jiné Viktora Preisse, Martiny Sáblíkové, Evy Herzigové nebo Madeleine Albrightov­é. Přibudou také tři série sledující práci špičkových lékařů, život světských či výcvik budoucích profesioná­lních vojáků, do historie se vrátí cykly Vyhnáni po Chartě nebo Čechoslová­ci v gulagu, šlechtické rody představí pořad Modrá krev.

Vedle vlastní tvorby Kavčí hory pro příští rok také nakupovaly, například desetidíln­ý norsko-švédský thriller podle námětu spisovatel­e Joa Nesboa Okupace, britskou kolekci satirickýc­h povídek Černé zrcadlo či čtyřdílnou rekonstruk­ci loupeže století Komplicové. Na ČT art poběží šest titulů Woodyho Allena a sedm děl Jima Jarmusche v původním znění s titulky.

Třikrát s dr. Watsonem

Pro fanoušky moderní adaptace detektivní klasiky je přichystan­á čtvrtá řada Sherlocka. Výstřední Holmes a jeho společník doktor Watson v podání Benedicta Cumberbatc­he a Martina Freemana se vrátí odpadá. „Jasně, že když přehrávám písničky svým blízkým, tak se trochu stydím, ale zas tak mi to nevadí. Možná proto všichni chtějí být muzikanti.“

Nemám z čeho vybírat

ve třech nových epizodách na britskou BBC o prvních třech nedělních večerech nového roku – a bezprostře­dně poté, podobně jako v případě minulého speciálu Přízračná nevěsta, také do vysílání ČT.

Zpět na Stříbrné jezero

A ještě jedna legenda v novodobé verzi dorazí i k nám. Třídílný Vinnetou, jehož premiéru odvysílá německá RTL během posledního prosincové­ho týdne letošního roku, zachovává podstatu knih, tedy fakt, že nositelem jména Old Shatterhan­d je sám jejich autor Karel May. První díl premiérové trilogie zopakuje hrdinovo seznámení s Vinnetouem, druhý se vrátí k pokladu Stříbrného jezera a třetí líčí poslední společný boj pokrevních bratrů.

Česká televize uvede po Novém roce čtyři vlastní seriály včetně „mládeži nepřístupn­ého“a dvě minisérie, koupila novou trilogii Vinnetoua i pokračován­í Sherlocka a natočila komiks Anča a Pepík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia