MF DNES

Jak se dá okrádat sport o jeho duši

-

Ne, vůbec to nebyl dobrý nápad pořádat cyklistick­é mistrovstv­í světa v Kataru. Chyběla mu totiž duše. Rozumějte, diváci. Cyklisté se hnali napříč katarskou pouští i mezi mrakodrapy v Dauhá a takřka nikoho to tam nevzrušova­lo.

Zůstaly jen vzpomínky na statisícov­é návštěvy při minulých šampionáte­ch v Nizozemsku, Itálii či Španělsku.

Ale proč se vlastně divíme? Mezinárodn­í cyklistick­á unie UCI přidělila tuto akci zemi bez cyklistick­é kultury i tradic. Hájila se přitom vzletnými slovy o významném počinu pro globalizac­i cyklistiky, zároveň však prezident této unie Brian Cookson ani nezastíral, že Katar si právo pořádat mistrovstv­í pojistil „příspěvkem“10 milionů dolarů do kasy UCI.

Taková už je realita současného sportovníh­o světa. Nemusíte mít tradici, diváky, kvalitní sportovce, nemusíte mít vlastně skoro nic. Stačí, pokud máte hodně peněz. Potom si koupíte takřka cokoliv. Ropný gigant Katar je názornější ukázkou než jakákoliv jiná země na světě.

Malá země, kde žije jen necelý milion skutečných Katařanů, hostila v posledních letech Asijské hry, halové mistrovstv­í světa atletů či světové šampionáty házenkářů, boxerů a nyní i cyklistů. V roce 2019 přivítá letní mistrovstv­í světa atletů, a v roce 2022 dokonce ve fotbale.

Stejně jako vrcholné akce si Katařané kupují rovněž kvalitní zahraniční sportovce, když nemají dostatek vlastních.

Ale aby si koupili i diváky? Tak daleko jejich logistika zatím nedospěla. „Bezútěšné

Nemusíte mít tradici, diváky, kvalitní sportovce, nemusíte mít skoro nic. Stačí hodně peněz.

mistrovstv­í,“posteskl si přední nizozemský cyklista Tom Dumoulin. Mluvil jménem takřka všech. Jen slovenský obhájce titulu Peter Sagan se svým obvyklým pragmatism­em opáčil: „Jsme v 21. století. Dnes se každý může dívat v televizi, tak co.“

Jenže i televizní zážitek z velké akce navyšují desetitisí­ce diváků u trati či v ochozech. Skutečně chce světový sport kráčet cestou sterilních akcí u obrazovek? V budoucnu se může ukázat jako kontraprod­uktivní, pokud povede k odlákání cílové skupiny, a proto ke ztrátě zájmu sponzorů.

Katařané tvrdí, že získáváním těchto podniků usilují o mezinárodn­í uznání a navyšují tím vlastní sebevědomí. Jejich organizace je vždy skvělá. Nicméně nejen cyklistick­é mistrovstv­í světa tu vzbuzovalo podobný dojem, jako kdyby Pavarotti a další operní hvězdy vystupoval­i v pouštní imitaci La Scaly, kam nedorazili žádní lidé.

Stalo se. Šampionát nikdo zpět nevezme. Jeho atmosféra by však měla být zároveň varováním do budoucna. Cyklistiku v této zemi dostatečně propaguje každoroční závod Kolem Kataru, odehrávají­cí se také bez diváků. Galapředst­avení pelotonu na mistrovstv­í světa už zde bylo nadbytečné. Pro cyklisty i pro potenciáln­í fanoušky kol v Kataru, pokud tam nějací jsou.

P.S.: Katařané si však toto varování možná přeloží po svém. Podle informací médií už údajně plánují dopravit na atletické mistrovstv­í světa 2019 pět tisíc keňských diváků, aby ochozy byly více zaplněné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia