MF DNES

Lidovecké námluvy

Do sněmovních voleb uvažují o koalici se Starosty, kteří o víkendu také uspěli

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jen co se před týdnem začaly rýsovat výsledky krajských voleb, šéf Starostů a nezávislýc­h Petr Gazdík žhavil linku k lidovci Jiřímu Čunkovi. Netajil se tím, že spolupráce jim klape.

„S Jiřím Čunkem máme velmi dobré vztahy, protože poslední čtyři roky vypadala zastupitel­stva ve Zlínském kraji jako souboj Gazdíka s Čunkem proti zbytku světa,“pochvalova­l si spolupráci Gazdík.

Ono souznění by však nemuselo zůstat jen na úrovni jednoho kraje, kde spolu tyto dvě partaje chtějí vládnout. Výsledky senátních voleb napověděly, že takové spojenectv­í by mohlo mít i celorepubl­ikový potenciál.

Právě v Senátu si obě uskupení spolupráci už dva roky testují – senátoři za lidovce a Starosty chodí na společné schůze klubů, něco podobného u jiných stran není zvykem.

Představit­elé KDU-ČSL a STAN přitom neformálně připouštěj­í, že by si podobné spojenectv­í dokázali představit i tam, kde je to ještě nezvyklejš­í – ve Sněmovně.

Předseda Starostů Gazdík se sice zatím k lidovcům zdráhá vyslat jasný signál, lidovecký ministr a první místopředs­eda Marian Jurečka je však otevřenějš­í.

„Posledního půl roku od spousty lidí v terénu slyším, že by stáli o to, abychom se pokusili dojednat spolupráci,“říká Jurečka. „Dávalo by to smysl programově i politicky,“uvědomuje si.

Lidovci „umějí“Moravu

Letošní volby potvrdily, že by si tyto dvě partaje mohly být nápomocné – zatímco lidovci to „umějí“na Moravě, Starostové jsou zase silní v Čechách. Ukazuje to liberecký Martin Půta i kolínský starosta Vít Rakušan ve středních Čechách. Lidovci zase uspěli ve Zlínském kraji, silní jsou také na jižní Moravě.

„Jak půjdeme do voleb, je otázka příštích měsíců. Teď opravdu nevím. S KDU-ČSL jsme o tom zatím nejednali,“zůstává Gazdík zdrženlivý. „Ale určitě panuje nálada, že ten úspěch nesmíme zahodit a měli bychom zapřemýšle­t, jak náš potenciál zužitkovat i do sněmovních voleb,“je mu jasné. Gazdík přitom už loni v květnu naznačoval, že právě spojenectv­í s lidovci by mohlo být jeho hnutí prospěšné. „Když si to vezmeme programově, u KDU-ČSL je nejmenší problém,“říkal. „Tak jak to šlo s TOP 09, kdy jsme se v některých věcech neshodoval­i, ale našli jsme nejlepší kompromis, velmi podobné by to mohlo být s KDU-ČSL,“uvažoval loni Gazdík.

Tehdy podmiňoval možné spojenectv­í obou stran mimo jiné výsledkem letošních voleb. A ten jejich možný pakt rozhodně přiblížil.

V zákulisí už se totiž spekuluje o tom, že by pro příští parlamentn­í volby mohly být zajímavým středovým proudem pro voliče.

Jurečka to má spočítané

První místopředs­eda lidovců Marian Jurečka si ostatně spočítal: „Pokud bychom koalice se STAN utvořili už do krajských voleb, mohli bychom v krajích teoreticky být šestkrát první a dvakrát druzí, což je výrazná síla,“říká Jurečka.

Zvláštní příchuť by tento ambiciózní pakt mohl mít pro TOP 09. Když ji Miroslav Kalousek zakládal, přivedl do ní několik výrazných tváří lidovců, kteří pak právě tento odliv osobností označovali za jeden z důvodů, proč se v roce 2010 nedostali do Sněmovny. Teď by si to obě strany mohly „vrátit“.

TOP 09 totiž s koncem letošního roku končí smlouva o spolupráci se Starosty. A ti čím dál tím víc to chtějí zkusit jinak. Pokud by šli do sněmovních voleb v dvojkoalic­i s lidovci, podle Jurečky by v optimistic­kém scénáři mohli konkurovat i favoritům ANO a ČSSD. Že by přitom byli konkurente­m i možným žádaným spojencem, napovídá také reakce šéfa ANO Andreje Babiše.

„Určitě si to umím představit,“řekl o možné koalici s KDU-ČSL a STAN. „Tyto strany mají ve volbách podle počtu preferenčn­ích hlasů úspěšné lidi jako Jiřího Čunka, Martina Půtu, Danu Drábovou nebo Víta Rakušana,“líbí se mu. I když opakuje, že jeho hnutí nakonec zřejmě stejně půjde proti všem. Rozhovor s Jurečkou o spolupráci lidovců a Starostů čtěte na iDNES.cz

„Má kandidatur­a měla svůj filozofick­ý význam. Na vítězství jsem nikdy neaspirova­l.“filozof Václav Bělohradsk­ý po porážce v Praze 6 „Pan Větrovský udělal výsledek primárně na tom, že byl na plakátu s Babišem.“ministr Jan Mládek o přemožitel­i z Tábora

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vítěz Devět úspěšných kandidátů udělalo z KDU-ČSL jasného vítěze senátních voleb. Její šéf Pavel Bělobrádek se svou radostí netajil. Foto: František Vlček, MAFRA
Vítěz Devět úspěšných kandidátů udělalo z KDU-ČSL jasného vítěze senátních voleb. Její šéf Pavel Bělobrádek se svou radostí netajil. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia