MF DNES

Babiš zpochybňuj­e Senát

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Rozpaky a zklamání. Taková byla atmosféra na štábu hnutí ANO po sečtení hlasů ve druhém kole senátních voleb. ANO získalo tři mandáty, přičemž ve hře mělo 14 kandidátů.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se „chytil“rekordně nízké účasti – 15,4 procenta – a téměř okamžitě po oznámení výsledků oživuje myšlenku na zrušení horní komory. „Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativ­ní proces, stojí 600 milionů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta,“nechal se slyšet.

„Dánsko, Švédsko, Finsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovensko, Portugalsk­o, Maďarsko, Chorvatsko, Bulharsko, Řecko, Kypr a Malta také Senát nemají. A určitě u nich není ohrožena demokracie,“vypočítává.

Jeho úvahu označil v nedělní Partii televize Prima politolog Petr Just za „zhrzenou reakci politika, který neuspěl“.

Na to ovšem reagovala místopředs­edkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, podle níž názor, že Senát je zbytečný, zastává Babiš dlouhodobě.

„Zrušení horní komory navíc není ani věc, na kterou by ANO chtělo tlačit,“prohlásila v Otázkách Václava Moravce. Hnutí má momentálně podle Jermanové před sebou jiné priority.

Ještě před druhým kolem Babiš očekával, že ANO obhájí alespoň pět mandátů. To se nakonec nestalo, i když v to přítomní ve štábu do posledního okamžiku doufali. „V senátních volbách jsme tradičně málo úspěšní. Musíme přemýšlet o tom, koho oslovuje. Senátní volby jsou čistě o osobnostec­h z regionů,“komentoval výsledek Babiš.

„Nemluvím o úspěchu, ale mám radost hlavně ze získání mandátů pana Větrovskéh­o, Duška i Václavce. Měli velice silné soupeře,“dodal Babiš.

Šéf ANO podle svých slov ještě očekával, že se do Senátu dostanou poslanci Milan Brázdil a Helena Válková. Ta nakonec volební štáb ANO opustila ještě před definitivn­ím výsledkem. Při zhruba sedmdesáti procentech sečtených hlasů už totiž bylo zřejmé, že ona se do horní komory nedostane. „Lidé dali přednost lokálním politikům, u nichž si myslí, že jim třeba opraví dlažbu. Ale to oni v Senátu samozřejmě dělat nebudou,“zdůvodňova­la Válková svůj neúspěch. K tomu pak podle ní přispěly i pomluvy jejího protikandi­dáta.

 ?? Foto: L. Křivan, MAFRA ?? Babiš s novým senátorem ANO Větrovským.
Foto: L. Křivan, MAFRA Babiš s novým senátorem ANO Větrovským.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia