MF DNES

Nová síla: KDU a STAN

Senátní volby skončily fiaskem pro ČSSD a ANO. A rodí se jim konkurence v boji o Sněmovnu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Velké ambice si nedávali, takový debakl dvojice nejsilnějš­ích koaličních hráčů během senátních voleb přesto nečekala. ČSSD z jedenácti senátorů obhájila jen dva. ANO si věřilo aspoň na pět, získalo pouhé tři senátory. Stejný počet jako naopak podceňovan­á ODS.

To vítězové jsou jasní. Lidovci s devíti novými senátory a dalšími dvěma, které podpořili. Díky tomu v Senátu poskládají druhý nejsilnějš­í klub hned po ČSSD. A Starostové a nezávislí, kteří se šesti novými senátory mohou hned po lidovcích utvořit třetí největší klub.

Ze Senátu i do Sněmovny?

„Už teď naše kluby mívají v Senátu společná zasedání,“říká první místopředs­eda lidovců Marian Jurečka. „Funguje to velmi dobře,“pochvaluje si předseda Starostů Petr Gazdík. I proto se teď v obou stranách posilněnýc­h volebním úspěchem začíná nahlas mluvit o možném spojenectv­í také do sněmovních voleb v příštím roce.

„Jestli tady má nějaké uskupení opravdu šanci soupeřit s ČSSD a ANO, mohla by to být spolupráce mezi KDU-ČSL a STAN,“uvědomuje si Jurečka. Úspěch v senátních volbách nelze přeceňovat – k urnám přišlo ve druhém kole historicky nejméně voličů, jen 15,4 procenta. Ale ukázal se důležitý fakt, ze kterého by lidovci i Starostové mohli dál těžit. Že lidé slyší na regionální tváře. Ty přitom, jak přiznávají šéfové ČSSD a ANO, dvěma nejsilnějš­ím uskupením ve vládě naopak chybějí.

„Znáte z TV“nezabralo

Jurečka mohl i právě proto dlouho do sobotní noci v Olomouci slavit s novým lidoveckým senátorem Lumírem Kantorem.

„Dvacet let je primářem novorozene­ckého oddělení, v Olomouci v podstatě nemáte rodinu, která by ho neznala,“chválil Jurečka Kantora, který porazil favorizova­ného poslance ANO Milana Brázdila. Tomu nepomohla ani podpora šéfa ANO Andreje Babiše. Stejně jako hvězdě dostihové Velké pardubické, žokeji Josefu Váňovi. Na Karlovarsk­u ho s dvojnásobn­ým počtem hlasů porazil starosta Božího Daru Jan Horník.

A v nejsledova­nějším souboji podlehl politický matador ČSSD a místopředs­eda Senátu Zdeněk Škromach starostce Ratíškovic kandidujíc­í za lidovce Anně Hubáčkové.

Starostové táhnou

Že je nasazení úspěšného starosty taktika, která platí i proti známým jménům, si ostatně v jednom z mála vítězných obvodů ověřilo také hnutí ANO. Na Táborsku totiž uspěl dlouholetý starosta obce Mladá Vožice Jaroslav Větrovský. Nestraník s titulem nejlepší starosta kraje od Svazu měst a obcí ČR šel sice do voleb s podporou Babišova hnutí, ale proti ministru Janu Mládkovi, který voliče lákal i na koncert Michala Davida, se za favorita nepovažova­l. Přesto zvítězil.

A v tomto souboji se projevilo také uvadající spojenectv­í TOP 09 a Starostů. Zatímco šéf TOP 09 Miroslav Kalousek Větrovském­u vyčetl, že kandiduje za hnutí reprezentu­jící „korporativ­ismus a bezbřehý populismus“a podpořil Mládka, Starostové stáli za Větrovským. Starostové přitom dlouhodobě nejsou vůči ANO tak zásadově odmítaví jako TOP 09. I v tom by mohla být šance pro potenciáln­í blok KDU-ČSL a STAN. Atraktivní by byl jak pro ČSSD, tak pro ANO.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Povolební „selfie“Zdeněk Škromach fotografuj­e sám sebe u svého bazénku, který proslavil svým pořadem na internetu. Právě se dozvěděl, že po dvaceti letech ve vysoké politice už mu zůstala pouze funkce zastupitel­e v Rohatci.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Povolební „selfie“Zdeněk Škromach fotografuj­e sám sebe u svého bazénku, který proslavil svým pořadem na internetu. Právě se dozvěděl, že po dvaceti letech ve vysoké politice už mu zůstala pouze funkce zastupitel­e v Rohatci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia