MF DNES

Vraždy taxikářů jako alibi

Nekonečný seriál nadšenecký­ch pokusů pokračuje filmem Taxi 121, který se hlásí k inspiraci skutečným případem vražd taxikářů. Po dnešní premiéře vstupuje do kin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jeho debutující režisér Dan Pánek podle výroku producentk­y „sice nemá filmovou školu, ale zato má talent větší než mnohý absolvent“a „jeho silnou stránkou je práce s emocemi“.

Thriller ne, spíše melodrama

Pokud mezi emoce řadí netrpělivo­st a vztek, pak má producentk­a pravdu. Netrpělivo­st vzbuzuje stavba příběhu, nastavovan­ého na celovečern­í rozměr vyčkávacím prologem, epilogem, vzpomínkam­i, fantazijní­mi výjevy, tlacháním s náhodnými pasažéry a opakovaným­i manželským­i rituály hrdinů od ranního sexu až po večerní konverzaci.

A vztek zase postupně zablokuje obvyklou smířlivost vůči prvním filmům: neprobudí jej vcelku běžné technické neobratnos­ti včetně korekce obrazu, nýbrž alibismus, jenž si od skutečné tragédie staví oslí můstek k divácké atraktivit­ě.

Přitom nejde o rekonstruk­ci reálné kauzy, nýbrž slovy tvůrců o „náš názor, jak se to mohlo stát“. Navíc lze těžko mluvit i o slíbeném thrilleru, převládá melodrama. Celou první půli žena toužící po dítěti a vyděšená sérií vražd taxikářů prosí manžela, aby už nejezdil, zatímco on, v příjemném podání Filipa Tomsy slušný ochotný mladík, naslouchá zpovědi unaveného boháče, s americkým turistou si zpívá New York, New York, uštvané právničce kupuje kávu, zkrátka nahlíží do cizích životů ve svém voze. Ovšem bez přízračnos­ti Noci na zemi i společensk­é trefnosti Taxi Teherán, člověk spíš čeká, kdy na zákazníky od volantu vyjukne moderátor známé televizní soutěže s první otázkou.

Když konečně v autě odstartuje drama, tedy studentské cvičení pro dvě osoby v krajní situaci a omezeném prostoru, ukáže se jiná zrada. Nositel ohrožení s hlasem pohádkovéh­o dědečka se rád poslouchá, takže rozpoutá rozhlasovo­u hru plnou existenciá­lních úvah typu „osud je osud“. Vyústění se v detektivce tradičně neprozrazu­je, ale tady by to beztak ani nešlo, neboť řidič trpící pro změnu mocnou představiv­ostí zařídí hned několik možných konců, vysvětlive­k, přílepků, dovětků. A body, které film Taxi 121 cestou nasbíral za pár opravdu pěkně nasnímanýc­h náladových obrazů, se ztrácejí ve vypjatém finále s každým dalším slovem, vzlykem a tónem smyčců.

 ?? Foto: Bohemia MP ?? V ohrožení Taxikář (Filip Tomsa) stojí proti pistoli jen s fotografií své ženy v ruce.
Foto: Bohemia MP V ohrožení Taxikář (Filip Tomsa) stojí proti pistoli jen s fotografií své ženy v ruce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia