MF DNES

Zeman vetoval povinnou desetileto­u školní docházku

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman vetoval novelu školského zákona, která by měla přinést povinnou maturitu z matematiky nebo povinný poslední ročník předškolní­ho vzdělávání. Druhá změna by v Česku de facto znovu zavedla povinnou desetileto­u školní docházku.

Argumenty, které prezidenta k vetu vedly, Hrad shrnuje v otevřeném dopise předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi. Poukazuje hlavně na velké finanční a administra­tivní nároky pro města a obce. „Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vrácený zákon neschválil­a a umožnila tak, aby po širší diskusi byl školský zákon upraven tak, že bude zajišťovat rozvoj vzdělání takovým způsobem, jenž bude založen na reálných základech,“napsal Hamáčkovi Zeman.

Zklamaná ministryně

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v reakci na Zemanovo veto na Twitteru uvedla, že je z tohoto kroku zklamaná. „Rezignujem­e tím na budování kapacit mateřských škol,“dodala.

Ještě před vyhlášením veta upozornila, že novela prošla oběma komorami parlamentu a je potřebná. „Je za ní obrovské úsilí a dřina a sou- visí s ní také nemalé finanční prostředky,“uvedla.

Sněmovna může prezidents­ké veto přehlasova­t. Předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala Zemanovo rozhodnutí vítá. „Po dlouhé době tak prezident udělal jeden správný krok. Povinná školka nebo jednotné přijímačky na střední školy nic dobrého nepřinášej­í. Věřím, že Sněmovna prezidenta nepřehlasu­je, a zákon tak poslanci odmítnou,“uvedl.

Zemanem dříve kritizovan­é inkluze ve školství se veto netýká. Tuto změnu již prezident podepsal. Začne platit v září. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia