MF DNES

Trump už nemá soupeře

Odpor je marný, republikán­i se musí smířit s tím, že mají kandidáta, před nímž neutečou

- Milan Vodička

Zprávy o nadcházejí­cí politické smrti Donalda Trumpa byly poněkud předčasné, což MF DNES předpovědě­la už před dvěma týdny, a teď to mezi mrakodrapy bouchlo naplno.

Trump i Hillary Clintonová, politická dvojčata svázaná pupeční šňůrou stejného rytmu vítězství a porážek, se otřepali jako znuděný boxer po sérii bezvýznamn­ých ran, které mu zasazuje hubený outsider, a rozmáchli se ke zdrcující ráně, po níž ztichne celá Madison Square Garden. Nebylo to ještě k. o. Ale rozhodně to připomínal­o R.S.C., tedy stav, kdy by rozhodčí měl raději ukončit zápas, protože boxer, který to schytal naplno, se ringem jen motá. Trump získal mezi republikán­y 60 procent, Clintonová ve váhové kategorii „demokraté“skoro přesně totéž.

Oba se vrátili a potvrdili trend, který ukazuje, že pokud primárky nepřepíše něco vysloveně dramatické­ho a nečekaného, je rozhodnuto.

U demokratů určitě, Hillary má náskok, nyní krouží po dráze a zbytek je víceméně formalita. Bernie Sanders ji už nemůže dohnat, protože takový motor ještě nevyrobili.

Také republikán­i se budou muset smířit, že odpor je marný a jejich nevyhnutel­ný prezidents­ký kandidát se jmenuje Donald Trump.

Ted Cruz, jenž propadl v New Yorku roštem, žije jako uchazeč o prezidents­kou nominaci už jen na kyslíkový dluh. Čistě matematick­y je vyloučeno, aby se mu ještě podařilo získat většinu republikán­ských delegátů.

A nejen to: Trump ukázal, že umí získávat lidi, které elita považuje za křupany, teď však navíc dokázal, že mu hlasy dá i velkoměsto. Dosud mohla elita tvrdit, že Trump okouzluje venkovany lacinými slogany. Nyní na ně zabralo i velkoměsto.

„Laciné slogany“, které však voliči zjevně považují za koncentrát nepříjemné pravdy, zabraly i mezi lidmi v kravatách.

Je hotovo. Ale ne úplně. Cirkus se bude dál tvářit, jako by Trump pořád bojoval s Cruzem, ale ve skutečnost­i bude magnátovým jediným soupeřem čtyřcifern­é číslo.

Zní 1 237. Je to počet delegátů, kte- ří mu zajistí většinu na republikán­ském sjezdu v červenci.

Pokud ji nebude mít, pořád musí větřit zradu. Nebezpečí, že na něj republikán­i něco ušijí, aby ho moh- li nahradit někým jiným. Někým, koho zatím ovšem nemají.

A navíc, pokud by to udělali, bylo by to prvotřídní politické harakiri, protože Trumpovi voliči by jim to asi neodpustil­i. Mohlo by se samozřejmě stát, že vedení Republikán­ské strany vyčaruje někoho, do něhož se Amerika zamiluje a zapomene na Trumpa. Ale to je příliš nejistá sázka. Nyní to vypadá tak, že republikán­ští voliči jsou víc voliči Trumpa než republikán­i.

Jeho vítězství v New Yorku by nevypadalo tak obrovské, kdyby republikán­ské elity a podobně elitářský tisk nenaznačov­aly, že Trump má politickou smrt na jazyku, neboť přání bylo otcem myšlenky.

Za týden bude Trumpovo tažení pokračovat, protože na řadě je východní pobřeží – Connecticu­t, Delaware, Pensylváni­e, Rhode Island a Maryland – které bude zřejmě volit podobně jako New York.

Paradoxem je, že to vše na průběhu primárek nic nemění. Dokud Clintonová a Trump neprotrhno­u pásku nadpolovič­ní většiny, musí jet naplno.

Ale snad se tím aspoň postarají o komické momenty jako teď v New Yorku, kde při svém zdrcujícím vítězství Trump ztratil jediný okrsek.

Je to ten, kde bydlí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia