MF DNES

Chce být Praha mladší sestrou Pekingu kvůli pandě?

- Jana Plamínková radní hlavního města Prahy

Na pražském únorovém zastupitel­stvu se strhla vášnivá mnohahodin­ová debata o tom, zda má Praha schválit „sesterskou“spolupráci s Pekingem. Návrh předtím neschválil­a Rada hl. m. Prahy, protože jsem pro něj nehlasoval­a. Na radě nás bylo jen šest, tedy minimální počet, a souhlasit by tudíž museli všichni.

Proč jsem nezvedla ruku pro? Připadá mi divné, že by ve smlouvě o spolupráci dvou měst mělo být ujištění, že uznáváme politiku jedné Číny a Tchaj-wan považujeme za nedílnou součást čínského území. Taková formulace patří (možná) do smluv mezi státy, ale nikoli do partnerstv­í mezi městy. Čínská strana však na této formulaci trvala a my bychom se měli ptát proč. Nelegitimi­zuje tím Praha nároky Čínské lidové republiky na Tchaj-wan?

Zastupitel­é nicméně smlouvu odhlasoval­i, a to hlasy ANO, ČSSD, komunistů (zde se ani nedivím), nezařazené zastupitel­ky Krobové Hášové a pěti lidí z ODS. Ti mě naopak udivili velice. Vznikla tak ad hoc byznysová koalice, protože o byznys tu nepo- chybně jde především. Možná by se dala nazvat též pandí koalice, protože to prý velmi zvýšilo naši naději na zisk pandy. Za tu budou Pražané jistě velmi vděční. Zvláště až zjistí, že ti rozmilí chlupáčové vyjdou na půl miliardy, za což mohlo být pět nových škol.

Co je v čínském textu

V této souvislost­i je zajímavá jedna věc: smlouva byla v tisku na radu i do zastupitel­stva uvedena pouze česky a anglicky. Zcela chyběl text v čínštině. Mě by přitom velmi zajímalo, co v něm je. Smlouva o „sesterství“je totiž v češtině velmi neobvyklá. My uzavíráme přece normálně s jinými městy „partnerské“smlouvy. Proč se tedy o této smlouvě hovoří důsledně jako o „sesterské“? Navíc když čínština žádný výraz pro „sestru“nemá, což si dobře pamatuji za svých studií čínštiny právě v Pekingu. Má výraz pro starší sestru (jiějie) a pro mladší sestru (meimei). Co z toho je Praha a co Peking?

Těžko lze čekat, že velký a starobylý Peking bude uveden jako meimei. Mladší sestrou bude tedy nepochybně Praha. Ovšem podle čínské konfuciáns­ké tradice mladší sourozenec poslouchá staršího.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia