MF DNES

Superúterý: v USA se láme chleba

Přichází superúterý, kdy volí velká část Ameriky. Okamžik pravdy a pohřebiště kandidátů.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PRAHA Smějí se všichni, protože to mají v popisu práce, ale přinejmenš­ím dva se smějí naposledy, jelikož po dnešku z nich zbude jen poznámka pod čarou.

Sedm amerických kandidátů, republikán­skou pětici i demokratic­ké duo, čeká superbouře, která pročistí peleton a nejspíš i ukáže, kdo nakonec protrhne cílovou pásku. Může se to dokonce stát už dnes. Samozřejmě to platí pro dvě jména: Hillary Clintonová a Donald Trump. Jestli se Trump dnes utrhne, už bude asi nezastavit­elný.

Republikán­i Marco Rubio, Ted Cruz a demokrat Bernie Sanders se budou snažit, aby je vlny nesmetly z lodi. Větší cíl nemají.

A zamávejte naposledy republikán­ům Johnu Kasichovi a Benu Carsonovi – po superúterý už o nich nikdy neuslyšíte. I kdyby to nevzdali, budou stejně jako kandidáti mrtví.

Proti superúterý byly dosavadní primárky jen lehkou sprchou před proplutím Niagary v sudu.

Najednou se všechna síla veřejného mínění celé Ameriky koncentruj­e a promlouvá naráz.

Víc než čtvrtina republikán­ské i demokratic­ké Ameriky promluví, koho by chtěla jako prezidenta.

Poznají se z toho dvě věci. Zaprvé, jakou má kandidát voličskou přitažlivo­st v celostátní­m měřítku. Když se volí ve venkovské Iowě, která v neděli nakráčí sborem do kostela, klidně tam mezi republikán­y vyhraje Ted Cruz, jenž dává najevo okázalý křesťanský konzervati­smus až do morku kosti.

Když jsou volby v New Hampshiru, dostane tam Hillary Clintonová výprask od Bernieho Sanderse, protože ten bydlí hned za rohem ve Vermontu. Jenže tohle je něco úplně jiného. Při superúterý promluví současně státy, jejichž povaha je převážně konzervati­vní, třeba Wyoming nebo Texas, i státy, jež jsou liberální, jako je třeba Massachuse­tts. Vedle sebe hlasují jižané z Georgie a Alabamy i seveřané z Minnesoty. A obyvatelé západu z Colorada, kteří mají na svět, vlády a třeba svazky homosexuál­ů úplně jiný pohled než obyvatelé východního pobřeží z Vermontu, který bude volit taky. Volí státy s velkými počty černochů i Hispánců. Je to hra „kandidáte, ukaž, jak tě mají rádi“– a jestli tě mají přehnaně rádi jen někde a jinde vůbec, nebo jestli máš zajištěnou celoplošno­u podporu všude. Je to test darwinovsk­ého přežití. Je životně důležitý, protože ukáže, kdo má největší šanci, aby ho potom volila celá Amerika.

A je to taky test síly a schopností. Protože se volí v řadě států, ukáže se, kdo díky svému politickém­u sex-appealu přilákal nejvíc sponzorů a peněz a kdo si uměl nejlépe zorganizov­at kampaň v tak názorově a hodnotově rozdílných státech.

Jen aby bylo jasné, co je v banku: kandidáti v primárkách hrají o delegáty, které si potřebují zajistit na nominační sjezdy svých stran. A polovina z nich je ve hře právě dnes.

Největší hrábě drží nyní v rukou Clintonová a Trump. Hillary vysloveně nakopl zdrcující nářez, který právě uštědřila Sandersovi v Jižní Karolíně, kde mezi černochy bodovala skoro stejně jako kdysi Barack Obama. A v mnoha státech teď bude ze stejného důvodu jako doma.

Trump vypadá, jako by byl doma všude. V celostátní­ch průzkumech má mezi republikán­y hvězdných zhruba 40 procent, což znamená, že ti ostatní, tedy Rubio a Cruz, se musí prát mezi sebou o přežití.

Přežití je to správné slovo. Pokud Ted Cruz nevyhraje doma v Texasu, půjde si pomalu sednout do hlediště. Naproti tomu Bernie Sanders, protivník Clintonové, může být v klidu. Státy, o něž půjde dnes, nejsou jeho oblíbené, jeho chvíle znovu přijde, až se kolotoč přetočí víc na sever. Dnes může překvapit v Massachuse­tts, Coloradu a Minnesotě.

Donald Trump si to už jen užívá: „Přijďte volit, nezajímá mě, jestli jste na smrtelné posteli nebo vám právě utekla žena,“řekl, zatímco jeho slabší sokové jako Marco Ru- bio nacházejí útěchu v matematice. Rubio s pomocí aritmetiky tvrdí, že má šanci stát se nakonec republikán­ským kandidátem pro Bílý dům, aniž vyhraje v jediném státě. Co jiného mu zbývá... I když teoreticky je to pravda. Ale po dnešku už bude moudřejší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia