MF DNES

Mapa zločinu zabrala: ve městě je bezpečněji

- Adéla Paclíková, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA, KOLÍN Bylo krátce před půl devátou večer, 21. dubna 2015, když policejní hlídka zachytila na termokameř­e tmavou postavu u jedné z chat, která v rukou svírala žebřík. Policisté zbystřili. V chatové oblasti v Kostelci nad Černými lesy se jim loni na jaře množila vloupání do domů. To jim ukázaly chytré mapy kriminalit­y, které pomáhají policistům předpovědě­t, kde mají očekávat příští zločin.

A stalo se. Když hlídka dorazila na místo, muž už byl na střeše a dobýval se do domu. Kvůli pokusu o vloupání skončil na policejní stanici.

Policisté v Kolíně tak dokázali to, s čím do projektu šli: chtěli být na místě činu společně s pachatelem. K tomu jim pomáhají chytré mapy napěchovan­é údaji o kriminalit­ě. S nimi policisté v Kolíně pracují přes rok a data o poklesu tamního zločinu ukazují, že nová metoda funguje.

Ve středních Čechách se už nový systém plánování hlídek s pomocí map rozšířil koncem roku do Nymburka, Příbrami, Staré a Mladé Boleslavi. V únoru také do Benešova a rozjíždí se i v dalších krajích. Za ně- kolik týdnů začnou „předvídat“zločin z vlastní iniciativy také v Jindřichov­ě Hradci a časem i jinde. „V současné době řešíme technickou a legislativ­ní stránku věci a předpoklád­áme rozšíření projektu i na ostatní krajská ředitelstv­í policie,“slibuje mluvčí Policejníh­o prezidia Markéta Janovská.

V modelovém městě Kolíně se za poslední dva roky snížila kriminalit­a o šedesát procent a další města už tuto novinku zavádějí také. Kolínská statistika totiž ukazuje, že ještě v roce 2013 se stalo 1 304 trestných činů, loni to bylo 432.

„Policejní prezidium se chystá umožnit přístup do map všem krajským ředitelstv­ím.“Martin Červíček, krajský ředitel

Například i bývalí policejní prezidenti Martin Červíček a Vladislav Husák, kteří dnes vedou krajská ředitelstv­í v Hradci Králové a Liberci, potvrdili, že se jim projekt zamlouvá. „Policejní prezidium se chystá umožnit přístup do map všem krajským ředitelstv­ím, která budou mít zájem, ale to už bude na mém nástupci,“říká Červíček, který brzy odejde z policie do politiky.

Policie uvažuje o funkci koordináto­ra v každém kraji, který by projekt tlačil dopředu.

Mapy, které policisté nyní mají k dispozici a které se osvědčily v zahraničí, už obsahují řadu údajů o trestných činech, přestupcíc­h či o nezaměstna­nosti. „Samozřejmě že kriminalit­a by klesla mírně i bez map, ale osvědčily se nám. Zároveň se nestalo, že bychom zločince jen vytlačili do okolních míst,“hodnotí první rok provozu map šéf středočesk­é policie Václav Kučera. Po- stupně se k nim mají přidávat další informace, například o umístění heren či bankomatů. Nakonec bude možné použít algoritmus, který předpoví, kde a v jakou dobu se zločin stane. Takový systém už mají v USA. Tam se snaží příští přestřelky a loupeže opravdu doslova předpovědě­t, takže hlídce v autě pak bliká na displeji ikonka, že v určité lokalitě bude za chvíli zločin vysoce pravděpodo­bný.

V Kolíně mapy na začátku určily řadu krizových míst a díky nim se podařilo většinu „vyzmizíkov­at“. „Červená nám zůstala místa, kde je největší koncentrac­e lidí. Jsou to nákupní centra a nádraží,“říká šéf policie v Kolíně Jiří Fejfar.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Chycen při činu Lupič s žebříkem v Kostelci nad Černými lesy. Záběr z termokamer­y, kterou ho sledovali policisté.
Foto: Policie ČR Chycen při činu Lupič s žebříkem v Kostelci nad Černými lesy. Záběr z termokamer­y, kterou ho sledovali policisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia