MF DNES

Napětí roste, běženci strhli plot

V Řecku to začíná vřít. Země už pociťuje následky uzavření balkánské trasy. Mluví se i o mimořádném stavu.

- — Jana Šafaříková

IDOMENI Napětí, násilné protesty, dramatické scény na hranicích – všechno, co se odehrávalo při podzimní migrační vlně, je tu zpět. Tentokrát se to stalo na hranici mezi Makedonií a Řeckem.

Několik stovek migrantů prolomilo plot u hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija, policie zasáhla slzným plynem. Některým lidem se přesto podařilo dírou v plotě dostat dál do Makedonie a pokračovat v cestě do Evropy.

Podle zpráv z místa se skupina Syřanů a Iráčanů dostala přes policejní zátarasy a po železnici pronikla z Řecka do Makedonie. Za volání „Otevřete hranice!“zaútočili na plot z ostnatého drátu.

Dav údajně vyprovokov­ala faleš- ná zpráva, že makedonská hranice se opět otevírá. „Volno, volno, můžeme projít!“volali lidé podle záběrů řecké televize. Hranice je nicméně od minulého pátku zavřená.

Od pátečního rána makedonská pohraniční stráž nepustila do země nikoho. U přechodu protestova­lo asi 400 lidí, kteří chtěli donutit hlídky ke znovuotevř­ení hranice. V so- botu Makedonie otevřela hranice s Řeckem pro migranty ze Sýrie a Iráku. V neděli se dál do země dostalo 305 lidí.

Makedonie a další státy jihovýchod­ní Evropy reagují na opatření Rakouska výrazně omezit počty lidí vstupující­ch do země.

IDOMENI, ATÉNY Mělo tam bydlet asi 4 000 migrantů, ale z budov dalšího uprchlické­ho tábora zůstaly jen ohořelé ruiny.

Pokud se potvrdí podezření, že za tím byli žháři, byly to první paličské útoky v zemi, která zatím byla tolerantní a současně i bezzubou vstupní branou uprchlíků na evropský kontinent.

Šlo o dvě skladištní haly, které kdysi využívala řecká armáda a kam se měli migranti uchylovat.

Městečko Jannitse, kde se to stalo, leží asi šedesát kilometrů od přechodu Idomeni–Gevgelija na řecko-makedonské hranici, kde se včera proud uprchlíků pokusil prorazit uzavřenou hranici, strhl zátarasy z ostnatého drátu, a otevřel si tak cestu k dalšímu postupu. Tu však brzy uzavřela makedonská policie několika salvami slzného plynu.

Podle odhadů řeckých úřadů uvázlo včera v zemi asi 22 000 migrantů. Někteří spali na holé zemi v centru Atén, jiní na opuštěném letišti a ve sportovišt­ích, kde se v roce 2004 konaly olympijské hry.

Avšak řecký ministr pro migraci Janis Muzalas varoval, že během několika dnů může v zemi bezcílně bloudit až 70 000 uprchlíků.

Hranice Makedonie se stala téměř neprůchodn­ou, protože severní soused Řecka už více než týden výrazně omezuje denní kvótu pro vstup běženců na své území. Prakticky všichni chtějí pokračovat v cestě do bohatších zemí EU. Skopje ale jen následuje v dominovém efektu obdobná opatření států ležících na tzv. balkánské migrační trase – přes Srbsko, Chorvatsko a Slo- vinsko až po Rakousko. Přitom lidský proud do Řecka neochabuje. Jen včera ráno připlulo do Pirea kolem 1 800 osob.

Situace je podle řecké vlády kritická, uvažuje se i o vyhlášení mimořádnéh­o stavu. Atény požádaly Evropskou unii o finanční pomoc ve výši 228 milionů eur (6,2 miliardy korun), která by měla pokrýt náklady na bydlení a jídlo pro 50 tisíc lidí. Řecký premiér Alexis Tsipras pohrozil, že pokud EU nechá jeho zemi na holičkách, bude blokovat jakékoli její dohody.

Evropská komise pak včera uvedla, že nouzovou pomoc chystá. Média odhadují, že by Atény mohly dostat kolem půl miliardy eur.

Jen letos do Řecka po moři dorazilo už přes 100 000 lidí, dalších necelých 8000 připlulo k břehům Itá- lie. Loni se počet migrantů k tomuto číslu dostal až během června.

Řecký ministr Muzalas také ve spolupráci s OSN plánuje natočit videoklip, který by informoval o nových poměrech na hranicích balkánskýc­h států. Vysílat by se měl v zemích, odkud migranti a uprchlíci nejčastěji přicházejí. Jeho hlavní sdělení? „Idomeni je uzavřené. Neprodávej­te své domy, abyste se dostali do Řecka!“

 ?? Foto: Reuters ?? Nás nezastavít­e Uprchlíci právě prorazili hraniční plot mezi Řeckem a Makedonií. Předcházel­a tomu fáma, že Makedonci otevřeli hranice. Rozzlobení běženci se pak pokusili překonat zátarasy násilím. Několika stovkám z nich se to skutečně podařilo.
Foto: Reuters Nás nezastavít­e Uprchlíci právě prorazili hraniční plot mezi Řeckem a Makedonií. Předcházel­a tomu fáma, že Makedonci otevřeli hranice. Rozzlobení běženci se pak pokusili překonat zátarasy násilím. Několika stovkám z nich se to skutečně podařilo.
 ?? Na hranici! Migranti, které Makedonie odmítla vpustit přes hranice dál do Evropy, utíkají k místu, kde se jim včera podařilo prorazit plot. Foto: AP ??
Na hranici! Migranti, které Makedonie odmítla vpustit přes hranice dál do Evropy, utíkají k místu, kde se jim včera podařilo prorazit plot. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia