MF DNES

Dentální hygiena = zdravé zuby

-

Nejčastějš­í chybou při péči o chrup je nedostateč­ná prevence. Většina problémů totiž vzniká vinou nedůsledné­ho odstraňová­ní zubního plaku. Ten způsobuje tvorbu zubního kamene a z toho vyplývají onemocnění jako zubní kaz, zánět dásní či parodontóz­a.

Jak čistit? Na dentální hygieně vám mimo jiné názorně předvedou, jak si správně čistit zuby. Foto: Shuttersto­ck

cie Psotová z Schill Dental Clinic. K běžnému čištění by mělo patřit i každodenní použití zubní nitě a mezizubníh­o kartáčku. Právě mezi zuby se nachází nejvíce zbytků, které je potřeba vyčistit, ale obyčejný kartáček na ně nedosáhne. Zanechání nečistot mezi zuby způsobuje plak a později i paradontóz­u, nepříjemný je i zápach z úst, který může vznikat z usazeného kamene a zkažených zubů.

„Při ústní hygieně se nesmí zapomínat ani na pravidelné čistění jazyka, zvláště v zadní části úst. K tomu je určena škrabka na jazyk,“doporučuje dentální hygienistk­a Miroslava Zbyňová ze soukromého dentálního centra Orthopragu­e. Pokud zápach z úst přetrvává i po pečlivém vyčištění, je nutné vyšetření na ORL či u internisty. Halitóza (zápach z úst) může být totiž vyvolána některými onemocnění­mi, jako je zánět nosních dutin nebo žaludečním­i problémy.

Jak si správně vybrat kartáček

Na trhu je obrovský výběr zubních kartáčků a dalších pomůcek k čištění zubů. Z reklam se na nás valí doporučení novinek, ale ne každá vymoženost zubům prospívá. „Velice módní jsou různé typy tvrdostí vláken nebo

gumové lamely zaručující hollywoods­ký úsměv. Opak je pravda, designově jednoduché zubní kartáčky s měkkými vlákny, malou a hustě obsazenou hlavičkou vám vyčistí zuby mnohem lépe a bez případného poškození skloviny nebo dásně,“varuje dentální hygienista Marcel Dostál.

Na dentální hygieně vám odborník poradí, jaké kartáčky byste měli používat, a provede vás instruktáž­í, jak s nimi zacházet. „Výběr je vždy individuál­ní dle onemocnění, poškození zubů a dásní, věku a postižení pacienta,“potvrzuje individuál­ní přístup dentální hygienistk­a Miroslava Zbyňová a dodala doporučení: „Z novinek pro domácí hygienu bych určitě vyzdvihla sonické elektrické kartáčky a ústní sprchy.“

Užívání elektrický­ch kartáčků je trochu sporné. Pokud trpíte odhalenými krčky, můžete si používáním elektrické­ho kartáčku ještě více ublížit. Některým pacientům však může tento kartáček naopak pomoci.

Vždy tedy dbejte pokynů svého lékaře a hygienisty, protože neplatí pravidlo, které by se týkalo všech. Snad jen to, že čím více se o své zuby staráte, tím jsou pak zdravější a déle vám slouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia