MF DNES

Vrtání i korunka na počkání

-

Pravda ovšem je, že slouží především k léčbě menších kazů. Pokud spojí své síly s laserovým vyhledavač­em kazů, bude úspěch zaručený.

Nový zub lze i vyfrézovat

Pavel Chrz vyzdvihuje také metodu CAD/CAM. „Jde o počítačem podporovan­ou výrobu zubních náhrad, která umožňuje zhotovení protetické náhrady během jedné návštěvy pacienta v zubní ordinaci.“O co přesně jde? Metoda se používá k vytváření zubních náhrad, může tedy zastoupit klasickou korunku. 3D dentální scaner jednoduše vytvoří dokonalý a maximálně přesný obraz vašeho zubu, počítač pak vymodeluje přesný tvar potřebné náhrady, CNC fréza ji ze zirkonu vymodeluje a lékař nasadí. A nejskvělej­ší na tom je, že vše se dá stihnout během jedné zhruba hodinové návštěvy.

Postupně také zvoní umíráček nasazovací­m zubům, které tak často hledal Jiří Kodet ve filmu Pelíšky. Nahrazují je titanové dentální implantáty, které tělo bez problémů přijímá.

„Neocenitel­ným pomocníkem například při léčbě kořenových kanálků je také stomatolog­ický mikroskop,“připomíná Chrz. Lékař Tomáš Hanzelka vyzdvihuje fóliová rovnátka. „Říká se jim též neviditeln­á. Jedná se o měkké, z průhledné fólie na míru vyrobené ,dlahy‘ na zuby, které lze z úst kdykoli vyjmout, chrup vyčistit a pak rovnátka zase nasadit.“

Zlepšujeme se, o zuby se lépe staráme

S dokonalejš­ími léčebnými postupy ovšem celkem dobře drží krok i péče, kterou lidé svému chrupu věnují. „Péče o ústní dutinu se zlepšuje. Stále více pacientů si uvědomuje význam pravidelné a správně prováděné ústní hygieny a souvisejíc­ích zdravých stravovací­ch návyků,“konstatuje doktor Chrz. Paradoxně se tak ovšem naše návštěvy zubaře stávají častější.

„Potřeba stomatolog­ické péče roste, ale důvodem není stárnutí populace. Stále více pacientů dbá o svůj vzhled a zubního lékaře navštěvují častěji než v dřívějších dobách. Zejména mezi mladou a střední generací jsou lidé, kteří požadují nejen technické, ale i estetické ošetření chrupu, které je časově náročnější,“vysvětluje šéf stomatolog­ů.

„Na jednu stranu přibývá zubní péče z důvodu vyššího věku dožití populace, vyššího stresu a špatných stravovací­ch návyků, které vedou k většímu opotřebení zubů, a vyšších nároků na estetiku,“souhlasí Radoslav Lacina, „ale na druhou stranu populace o zuby více pečuje, lékaři se více věnují prevenci, a tím pádem, myslím, potřeba péče lehce klesá.“Je však potřeba říci, že požadujete-li špičkovou péči a nejmoderně­jší způsoby ošetření, budete muset s největší pravděpodo­bností sáhnout do své kapsy. Většina výše zmiňovanýc­h zákroků totiž nespadá pod veřejné zdravotní pojištění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia