MF DNES

Fakta Václav Prospal

-

Zlatý šampion Bývalý útočník (41 let) je dvojnásobn­ý mistr světa (2000 a 2005) a hráč, který v NHL zvládl přes 1100 zápasů. V Tampě, kde žije, trénuje patnáctile­té kluky a v září bude rovněž asistentem reprezenta­čního kouče Josefa Jandače na Světovém poháru. „A když bude zájem, bude mi ctí pokračovat dál,“říká. sobě zápal a chtěl jsem lidem ukázat, že se ve mně mýlili, když tvrdili, že jsem špatný bruslař. Takže opakuji, největší problém je, že nám chybí srdce. My hrajeme na vyčuranou jako v roce 2000, kdy jsme byli na výši. Když se podíváte na letošní šampionát dvacítek, tak ve čtvrtfinál­e to nebyl s Američany rozdíl třídy, ale tří. Přitom jsme hráli vyrovnaně s Rusy i Finy, kteří postoupili do finále. A proč? Zdálo se mi, že jsme se zalekli a prohrávali jsme 0:1, než jsme vyšli z kabiny. Zápas se může prohrát, ale když ho ztratíte po boji, necháte tam srdce, nikdo vám neřekne půl slova.

Říkám si: Vy i mnozí další z vaší generace jste museli na cestě vzhůru překonávat překážky. Jenže jaké má dnes 17letý hokejista, když má juniorská extraliga 18 týmů? Starší dorost dokonce 24. Trenéři berou téměř každého, protože stačí být průměrný a nemusíte mít strach o místo.

A to tu extraligu juniorů ještě uzavřeli. Proč nehrát o sestup? Zápasy, ve kterých o něco jde? Je to můj názor a lidé, kteří tu ligu mají na starosti, se mnou nemusí souhlasit a já neznám všechny aspekty. Ale když se na to podívám jako bývalý hráč, tak jestli chceme vychovávat hokejisty, musíme od mladšího dorostu hrát zápasy a turnaje, při kterých o

 ?? Václav Prospal (uprostřed) zažil s reprezenta­cí tažení za zlatými medailemi na mistrovstv­í světa 2000 a 2005. ??
Václav Prospal (uprostřed) zažil s reprezenta­cí tažení za zlatými medailemi na mistrovstv­í světa 2000 a 2005.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia