MF DNES

Od bolesti má v sanitkách nově pomáhat rajský plyn

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Cesta sanitkou do nemocnice je stresující záležitost sama o sobě. O to více, pokud člověka trápí velké bolesti. Pražská zdravotnic­ká záchranná služba chce svým pacientům od nepříjemné­ho zážitku alespoň trochu ulevit.

Od ledna totiž testuje přípravek s názvem Entonox, který má nahradit doposud běžně používaná analgetika v injekční formě. Pilotní projekt, který záchranka zahájila ve spolupráci se společnost­í Linde Gas, potrvá šest měsíců. Poté chce vedení plyn používat v běžné praxi. „Jedná se o směs oxidu dusného a kyslíku v poměru jedna ku jed- né,“vysvětluje ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. Plyn je stlačený do pětilitrov­ých lahví, které jsou vybaveny hadicí a náústkem.

Oxid dusný je známý také pod názvem rajský plyn. Důvod, proč se používá v kombinaci s kyslíkem je prostý. V opačném případě by se totiž člověk při inhalaci udusil. Pozitivní efekt má entonox hned dvojí. V první fázi dojde k uklidnění pacienta a poté odezní i bolest.

Rajský plyn vozí sanitky i ve Velké Británii

Inspiraci čerpala pražská záchranka v zahraničí. „Podobně vybavené jsou záchranné služby ve Velké Británii nebo třeba na Kypru,“říká Kolouch. Hlavním cílem je podle něj to, aby pacienti při převozu netrpěli bolestí a aby se procedura aplikování analgetik zjednoduši­la.

V případě injekčně podávaných tišících látek musel totiž každou aplikaci na dálku odsouhlasi­t lékař. „Jelikož ta hlavní část práce dnes v záchranné službě neleží na výjezdovém lékaři, ale na záchranáři, vedla se dlouhodobě debata o tom, do jaké míry a zda vůbec může nelékařský personál analgetika injekč- ● Entonox je inhalační analgetiku­m určené pro situace, kdy je potřeba rychlý nástup a ústup jeho účinků. Jde o směs oxidu dusného (N2O, lidově také rajský plyn) a kyslíku v bezpečné kombinaci jedna ku jedné. Pacienta dokáže zbavit nejen bolesti, ale i stresu a strachu. Běžně se používá například u porodů nebo v zubních ordinacích. Nástup účinku je velmi rychlý. K uklidnění dochází zpravidla do dvou až tří minut. Analgetiku­m je možné používat i pro tišení bolesti u dětských pacientů, kterým může pomoci překonat strach z ošetření.

ním způsobem podávat,“vysvětluje Kolouch.

Jelikož jde o pilotní projekt, disponuje nádobami se směsí rajského plynu a kyslíku sedm sanitních vozů. Analýza na konci projektu ukáže, kolik vozů se nakonec entonoxem vybaví, ale i to, jaké budou celkové náklady. „Ten výrobek je na našem trhu bohužel monopolní, takže počítáme s tím, že finanční náročnost nebude malá,“uvádí Kolouch. Cena jedné láhve se směsí je v rámci pilotního projektu tři tisíce korun.

Lepší kontrola

I přesto, že se nový způsob tišení bolesti zatím jen testuje, jsou s ním řadoví záchranáři spokojeni. „Za dobu, co ten projekt běží, jsem entonox použil už třikrát, a to jak na dětech, tak na pacientech se zlomeninam­i. Pokaždé s vynikající­m účinkem,“pochvaluje si záchranář Dominik Horn, který je jedním z těch, kteří přípravek testují v terénu. Největší výhodou podle něj je, že pacientům dokáže ulevit nejen od bolesti, ale i od strachu a stresu.

Lékaři připomínaj­í i další plusy. Na rozdíl od analgetik, které se vpichují do žíly, má totiž takzvanou lepší řiditelnos­t. „V momentě, kdy tu inhalaci pacient přeruší, účinky analgetika rychle poklesnou, zatímco když se látky aplikují do žíly, není předem jisté, jaký efekt budou v těle mít a na jak dlouho,“vysvětluje anesteziol­og Jan Votava.

Směs oxidu dusného a kyslíku se využívá například i ve stomatolog­ických ordinacích, při porodech nebo jako analgetiku­m při menších chirurgick­ých zákrocích, jako je třeba šití drobných ran na kůži. K těm lze použít například i mast s názvem EMLA. Jedná se o lokální anestetiku­m, které se využívá například před vpichem jehly nebo při drobných chirurgick­ých zákrocích. Vzhledem k delšímu nástupu znecitlivu­jícího účinku se ale do sanitních vozů příliš nehodí.

Pražská záchranná služba začala jako první v Česku vybavovat své vozy směsí rajského plynu a kyslíku. Ta má pomoci pacientům od bolesti a stresu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia