MF DNES

Igelitky jen za peníze. Ty zdarma stát zakáže

-

Silnostěnn­é tašky se déle rozkládají, zabírají více místa na skládkách a k jejich výrobě je nutné použít více surovin. Petra Roubíčková mluvčí MŽP

PRAHA Ve většině potravinář­ských obchodů je to už samozřejmo­st, stát a Evropská unie na to chtějí mít ještě zákon.

K jakémukoli­v nákupu už zřejmě na konci roku nedostanet­e zdarma žádnou plastovou tašku. Počítá s tím novela zákona o obalech, kterou zveřejnilo ministerst­vo životního prostředí.

Stát ji musí podle evropské směrnice uvést v platnost do konce listopadu. Slibuje si od ní především snížení spotřeby plastových tašek.

Finanční motivace v podobě placených tašek přitom funguje: Svaz ob- chodu a cestovního ruchu uvádí, že po zpoplatněn­í spotřeba klesla o třetinu.

Opatření se tak v praxi dotkne hlavně nepotravin­ářských obchodů, které dosud tašky zdarma dávají. Ty s tím však podle všeho nemají problém.

„Už teď jsou naše tašky z recyklovat­elného materiálu. Je to téma, kterému se budeme určitě věnovat, ale počkáme na konkrétní podobu zákona,“řekla za řetězec H&M Kateřina Papežová.

Největší krok ke snížení spotřeby plastových tašek udělaly samy ob- chodní řetězce, které bez regulace kvůli úsporám začaly tašky zpoplatňov­at. Z potravinář­ských řetězců nenabízí tašky zdarma už nikdo.

„Myslím, že zpoplatněn­í mělo smysl, jsme na dobré cestě, objem tašek celkově klesá,“říká Zdeněk Juračka, šéf Asociace českého tradičního obchodu.

Sám si podle svých slov dokáže představit i zákaz bezplatnýc­h mikrotenov­ých pytlíků na pečivo či ovoce a zeleninu. O zavedení zpoplatněn­í mikrotenov­ých pytlíků však stát neuvažuje. Malé sáčky totiž plní i hygienicko­u funkci pro případ volně ložených potravin. Ministerst­vo životního prostředí si udělalo dotazníkov­é šetření mezi 30 většími obchodníky, z kterého vyplynulo, že 17 milionů tašek rozdali za rok zdarma, 80 milionů s poplatkem.

Češi podle statistik spotřebují kolem 300 tašek a sáčků za rok. Ministerst­vo se obává, že bez úpravy legislativ­y se spotřeba tašek nesníží. Podle evropské směrnice má Česko snížit do roku 2019 spotřebu tašek na 90 ročně na osobu a do roku 2025 na 40 kusů ročně.

Stát chce jít nad novou evropskou směrnici a chce být kvůli taškám přísnější než samotná evropská norma. Podobnou cestou jdou i další země.

„Existuje reálné riziko, že povinným zpoplatněn­ím pouze lehkých plastových nákupních tašek se na úkor tenkých tašek zvýší spotřeba těch silnějších,“vysvětlila Roubíčková. Směrnice řeší totiž pouze tašky tloušťky 50 mikronů. Jinými slovy, zatímco směrnice řeší pouze slabší tašky z nákupu potravin, nechává dál bezplatně dávat tlustší tašky například z obchodů s botami či oděvy. Česko chce však dohlédnout i na ty silnější.

— Jan Sůra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia