MF DNES

Pomsta v údolí Bikáa

-

né služby historicky příznivé vazby. „Když se na to dívám zpětně, byla to asi chyba, že jsme Američany nechali Fajáda zatknout v Praze. Měli jsme jim říct, ať to provedou jinde než v Česku,“řekl MF DNES několik měsíců po únosu vysoce postavený zdroj z bezpečnost­ní komunity.

Ještě před únosem pěti mužů si vláda v Bejrútu pozvala českého velvyslanc­e. A podle zdrojů MF DNES mu nepokrytě hrozila odvetou za Fajádovo zatčení.

A tady přišla další osudová chyba: ministerst­vo zahraničí si incident na velvyslane­ctví nechalo víceméně pro sebe. O možné hrozbě tehdy informoval­o pouze civilní rozvědku, a nikoliv vojenské zpravodajs­tví. A jak se ukázalo později, armádní rozvědka kvůli tomu napochodov­ala do pečlivě naaranžova­né pasti.

Český advokát Alího Fajáda Jan Švarc totiž krátce poté přednesl ar- mádním zpravodajc­ům lákavou nabídku: jedu za rodinou svého klienta do Libanonu, pošlete se mnou styčného důstojníka na oficiální schůzku.

Švarc podle důvěryhodn­ého zdroje MF DNES armádní rozvědce řekl, že může zprostředk­ovat jednání se zpravodajc­em libanonské tajné služby, který má informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Myšlenka, že by se rozvědka posunula ve vyšetřován­í únosu Pavla Hrůzy, který zajišťoval catering na ropných polích v severní Africe a byl v březnu odvlečen pravděpodo­bně ozbrojenci z Islámského státu, byla velmi lákavá. Do té chvíle totiž nebylo čeho se chytit.

Bylo rozhodnuto, že důstojník Martin Psík, který na Hrůzově případu pracoval, do Libanonu pojede se Švarcem. Potíž však byla s krytím celé akce. Zřejmě i proto se do Údolí Bikáa, kde zmizeli Češi

IZRAEL

Libanonu vypravila pětičlenná skupina včetně dvou novinářů.

Brzy po nich v libanonské­m údolí Bikáa zbylo jen prázdné auto a několik osobních věcí. Například ka- mera. Spolu s nimi byl unesen i Fajádův bratr, který jim dělal řidiče.

Že je únos něčím podivný, však bylo jasné už pár hodin poté co Martin Psík (zpravodaje­c armádní rozvědky), Jan Švarc (advokát Alího Fajáda), překladate­l Adam Homsi a dvojice reportérů jindřichoh­radecké televize Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň zmizeli. Na sedadle auta totiž zůstaly jejich cestovní pasy. Vůz našla tamní policie a české úřady byly od začátku skeptické. Mohlo jít o poměrně jasný signál: víme, koho máme v rukou.

Krajně podivné bylo také okamžité prohlášení libanonský­ch politiků o tom, že případ má jistě kriminální pozadí. Například libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk během návštěvy Paříže krátce po únosu prohlásil, že zmizení pěti mužů souvisí „s mafiemi, s pašováním drog a zbraní“. Českým tajným službám naopak netrvalo dlouho,

Zima v Libanonu aby došly k závěru, že únos se s největší pravděpodo­bností uskutečnil s vědomím Libanonské vlády.

Policista – šíita, nebo sunnita?

Přestože česká rozvědka má na Libanon silné vazby ještě z dob minulého režimu, nebylo zprvu možné získat jakoukoli použitelno­u informaci.

„Libanon je prostě jiná země. To, co vám řekne šíitský šéf policie, nemusí platit na území ovládaném sunnity a tak dále. Všechno je na dlouho,“popsal pátrání na Blízkém východě další zdroj redakce.

Do Libanonu se chtěl nejprve osobně vypravit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Nakonec tam místo něho odletěl jeho náměstek a také šéf protimafiá­nského policejníh­o útvaru Robert Šlachta.

Po nynější záchraně pětice unesených mužů se však opravdové vyšetřován­í teprve rozjíždí.

 ?? Takto nyní vypadá údolí, kde před půl rokem zmizelo pět Čechů.
Foto: Profimedia.cz ??
Takto nyní vypadá údolí, kde před půl rokem zmizelo pět Čechů. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia